Tips om källor till noviser

böcker

Det här blogginlägget riktar sig till dig som är nybörjare på släktforskning och som vill få tips på fler källor att komplettera din släktforskning med.

Innan jag börjar, så ska jag erkänna att även jag googlar efter släktingar på nätet, speciellt när de har ett mer ovanligt namn. Det är inget fel i sig, då flera av källorna jag nämner finns digitaliserade idag. Men en liten varning, digitaliseringen sker med OCR-teknik, där tolkning av bokstäverna är av varierande kvalitet, vilket kan göra att man vid sökning kanske inte hittar text som trots allt finns. Jag har också stött på avskrifter presenterade på nätet som inte är kompletta. Så har du möjlighet, gå till ditt lokala bibliotek och kika i originalboken där sådan finns.

 

SVENSKT BIOGRAFISKT LEXIKON
http://sok.riksarkivet.se/SBL/Start.aspx

Lexikon innehållande omkring 9.000 släkt- och personartiklar, så har du tur kan du hitta släktingar här. Artiklarna i sig är av varierande längd, och enligt mig även varierande kvalitet. Nackdelen med SBL är att arbetet inleddes redan 1917, och nu 99 år senare så har man kommit till bokstaven S. Det innebär att i snitt tar det 5,2 år för varje bokstav att bli klar, vilket betyder att den första kompletta utgåvan av lexikonet kommer att vara färdigställd först om 52 år, nämligen år 2067. SBL skriver endast biografier om avlidna personer, och kommer inte göra några uppdateringar förrän de har kommit till slutet av alfabetet. Det kommer alltså dröja till 2067 innan vi kan läsa om Astrid Lindgren, Ingmar Bergman eller Greta Garbo. Men jag vill ändå rekommendera att söka i SBL, ibland finns det hela släktträd medtaget, se exempelvis släkten Nehrman:

(http://sok.riksarkivet.se/SBL/Presentation.aspx?id=8836)

 

ÅREN 1940-1991

Det är svårare och mer omständigt att forska om 1900-talet än tidigare århundraden. Församlingsboken, ersättaren till husförhörslängden finns tillgänglig på Arkiv Digital fram till omkring 1940, sen tar det slut. Visserligen finns CD-skivorna Sveriges befolkning, men då är vi framme vid 1970.

En värdefull källa som man som nybörjare kanske inte känner till är den så kallade Personakten. Det är ett dokument som upprättades i slutet av 1940-talet och som sedan följde personen fram till sin död eller 1991. Det är ett detaljrikt dokument där namn, personnr, yrken, när äktenskap inleddes och avslutades (med make/makas namn samt personnr), barnens namn och födelse, och kanske mest intressant hur personen har flyttat, med referenser till sidonr i församlingsböckerna. Avled personen innan 1991 så finns även dödsdatum, ort samt dödsorsak med. Personakten beställer du från ditt landsarkiv, där du ska ange namn, dödsdatum samt dödsort (eller boendeort 1991) för att underlätta sökandet.

 

FARFAR FARS SKOLBETYG

Personligen vill jag ha så mycket kött på benen som möjligt om varje person. Därför är det roligt att man kan hitta skolbetyg ända från 1880-talet och framåt. De så kallade betygskatalogerna finns på respektive kommunarkiv och är allmän handling. Självklart är det är roligast att själv bläddra och leta i böckerna, men bor du långt ifrån så kan du kontakta kommunens arkivarie för hjälp. I betygskatalogen får du förutom själva betygen veta skolans namn, lärarens namn, när höst- och vårtermin började och slutade samt hur många dagar dessa terminer var, vilka ämnen man läste, hur många giltiga och ogiltiga frånvarodagar eleven hade, samt självklart vilka klasskompisar din släktning hade. Själv kunde jag se hur min farfars frånvaro påverkades när han 14 år gammal förlorade sin mor. Tänk dock på när du söker att man som regel började skolan först vid 9-10 års ålder.

 

PRÄSTER I SLÄKTEN

Har du en präst i släkten så finns det goda chanser att du kommer hitta gott om material om honom. Om vi börjar med dödsnotisen, så var denna oftast mer detaljerad än när de fattiga sockenborna dog. Men tänk på, ibland står minnesrunan på annat ställe än bland de vanliga sidorna i dödboken. Ett exempel är här i Vimmerby, där finns en sammanställning gjord från första prästen fram till 1800-talet i en av dödsböckernas sista sidor (Vimmerby stf LIa:3 1736-1806 sida 363, AID v55045.b213.s363). Även om prästen förr var en auktoritet i socknen, så har jag inte så stor erfarenhet av att hitta honom omnämnd i domböckerna, däremot så kan det vara värt att besöka ditt biblioteks lokalhistoriska avdelning (Ncbd) då han säkert finns omnämnd i någon av böckerna där.

 

ÖSTGÖTARS MINNE

En fin källa är Klas Gustaf Odéns omfångsrika bokverk ”Östgötars Minne, Biografiska anteckningar om studerande Östgötar i Uppsala 1595-1900” utkommen 1902. Den innehåller information om 7500 studenter vid Uppsala universitet från reformationens slut 1595 fram till 1900. Oftast har du en komprimerad minibiografi, födelse, fader, verksamhetsår samt var personen dog. Har man tur kan det finnas mer personliga anteckningar som till exempelvis i fallet Laurentius Croning: ”Var en utmärkt skicklig pastor; kort och undersätsig till växten med en liflig och verksam själ.” Det finns motsvarande bokverk om exempelvis studenter i Lund. Man ska dock så långt det går försöka kontrollera uppgifterna mot originalkälla om det är möjligt, det framfördes nämligen redan på 1920-talet att det fanns felaktigheter och brister i bokverket vilket jag kan bekräfta.

 

HERDEMINNE

Det var en väldigt stor andel av studenterna som blev prästvigda, så steget är inte så långt till Herdaminnet som omfattar större delen av Sveriges präster från medeltiden fram till modern tid. Biografierna i bokverket är av varierande omfång, ibland väldigt detaljerade, och man får söka sin präst i det stift och pastorat där han hade sin sista tjänst. Böckerna för ditt stift bör finnas på ditt lokala bibliotek.

 

Hoppas du har fått något nytt uppslag och lycka till i ditt sökande.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s