Mitt bokprojekt 2014-15

istock_000014549265small

Vimmerby stads historia

Det är nu dags att bekänna en hemlighet. Jag har inte ägnat mig åt min släktforskning en enda timme sedan förra sommaren. Samtidigt så har jag aldrig läst så mycket i ministerialböckerna, domböckerna och andra historieböcker som de gångna sju månaderna. I tisdags var det äntligen dags. Jag fick hem paketet, öppnade det, och där låg dom. De första exemplaren av min allra första bok. Det var en härlig men samtidigt märklig känsla att bläddra i den bok som man hållit på med så länge, och trots att det inte är riktigt tillåtet i Sverige på grund av jantelagen så var jag faktiskt riktigt stolt över resultatet.

Det jag har gjort de senaste 7 månaderna är att skriva en bok om Vimmerby stads historia som beskriver gångna tiders händelser och livsöden i Vimmerby under de 450 första åren  1350-1799. Mycket av min släkt kommer från de kringliggande socknarna runt Vimmerby, men väldigt få av mina anor har bott i själva staden. Förvisso har jag en herr Hiertstedt i släkten som var borgmästare i Vimmerby i början på 1700-talet, men han bodde i Gunnekulla, en stor gård lite utanför staden. Så när jag satt i skuggan på balkongen en varm och solig dag förra sommaren, så kom jag av en slump att börja kika igenom den allra äldsta husförhörslängden för Vimmerby stad som är från 1753. Den fångade mitt intresse, och jag skrev av hela husförhörslängden, och började sedan att komplettera med vad mer för uppgifter jag kunde hitta om de olika personerna.

Samtidigt läste jag historieböckerna om Vimmerby stad; Craelius ”Försök till ett landskaps beskrivning” från 1774, Noréns ”Från forna tiders Vimmerby och Sevede” från 1936 och slutligen Blombergs ”Utdrag ur Vimmerby stads historia” från 1975.

Sakta väcktes tanken att själv försöka våga mig på att skriva en bok om Vimmerby stads historia, men ur ett annat perspektiv än vad Norén, Blomberg och andra gjort före mig, jag ville göra ett försök att lyfta fram inte bara de historiska händelserna, utan även sätta borgaren – Vimmerbybon – i fokus. Jag ville veta om borgarna i Vimmerby var rika eller fattiga, om de var smarta affärsmän som blev rika på den kända oxhandeln eller var de tjuvaktiga och törstiga på sprit och slagsmål? Var de troende, hederliga och hjälpsamma eller var de ohederliga och sprang runt med rykten och elakt förtal? Sanningen skulle visa sig att det var en blandning av alla dessa påståenden.

I den 294 sidor långa boken kan man  läsa om många olika händelser, allt från när de krigiska danskarna gång på gång plundrade vår stad, de stora bränderna i Vimmerby, och hur de svenska krigen har påverkat innevånarnas liv och ekonomi. Visste du tillexempel att Gustav Vasa hade planer på att bygga ett slott i Vimmerby för att stävja de upproriska Smålandsbönderna? Eller att det skett häxprocesser i vårt rådstuga vid torget, och andra vidskepligheter som var vardag för våra anfäder. Jag har också lyft fram den enkla människan när han eller hon står inför rådhusrätten, anklagad för tjuveri, omoraliskt leverne, och olika onenigheter som slutat i slagsmål, men även sånt som vi idag, långt senare kan se på med glimten i ögat och med ett leende på läpparna. Du kan också läsa om när pesten drabbade staden vilket har skett flera gånger, sista gången 1711, eller hur utbrett dödliga sjukdomar som kopporna, rödsoten, eller för den del fransosen var i staden på 1700-talet.

Boken riktar sig till flera olika målgrupper, dels till de som vill veta mer om Vimmerby stads historia och dess människor, men boken kan även vara en bra källa för de som har anor i Vimmerby och vill veta mer om sina släktingar, eller som ren uppslagsbok gällande våra borgmästare, präster, postmästare, guldsmeder och tenngjutare.

Läs om hur våra kungar har bestämt när vi får hålla våra marknader, och när vi tidvis trotsat kungens beslut. En marknad i Vimmerby på 1600- och 1700-talet var och mycket annorlunda mot nu, vilda slagsmål, fulla och kärlekskranka soldater som avfyrade sina gevär, eller till och med hugg och slag med knivar och värjor. Allt i en salig blandning av marknadsbesökare, handelsmän, tjuvar och kreatur.

Men vad för lärdom kan jag ta med mig från att skriva en lokalhistorisk bok till mitt arbete med min släktforskning? Det finns väldigt många, men framför allt, att inte se den gångna historien som enskilda händelser som avlöser varandra i ett pärlband. Jag har tillexempel satt mig in i fallet Ingrid Lillia som 1676 anklagar Ingrid Olofsdotter i rådhusrätten för trolldom, en rättegång som höll på i flera månader, och som man skulle kunna tro var den stora händelsen det året. Men medan man i lugn och ro förhör lilla elvaåriga Ingrid Lillia i Vimmerby, så rasar kriget mot de onda danskarna som landstiger på Öland och plundrar och dödar, och blodiga strider kommer utspela sig i Skåne med Karl XI i spetsen. Allt händer på en och samma gång, medan livet i lilla Vimmerby fortsätter trots att det pågår såna hemskheter ”nästgårds”, bortom de milsvida, skogarna i Småland.

Så mitt tips är, ta dig tid att lyfta blicken, inte bara till socknen eller häradets historia, utan Sveriges historia i stort, det är då du kommer börja få insikt i hur dina anor verkligen hade det, hur deras levnadsvillkor var, och det är då du kommer kunna skriva släktböcker som verkligen kommer gripa tag i din läsare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s