Att släktforska om 1900-talet

guide

Idag blir det ett annorlunda, kort blogginlägg. Jag fick frågan förra veckan vad man kan få fram om 1900-talet, när de digitaliserade kyrkböckerna tar slut, hur gör man då?

Jag funderade en stund, och började kika runt i de nybörjarböcker inom släktforskning som finns idag, och merparten av dessa ger samma råd att leta efter foton, prata med de äldre i släkten och så vidare, och sen helt plötsligt dyker man in i husförhörslängden. Men 1900-talet är ju i ärlighetens namn 100 år det med. De som är i 15-20 års åldern nu, har faktiskt minst tre generationer på 1900-talet att ”forska fram”. Därför har jag satt ihop denna lilla guide med tips på hur man kan göra om man bara känner till en persons namn och bostadsadress och bygga ett träd ifrån det, och även tips på olika källor som man kan använda sig av för att få fram information från 1900-talet när församlingsböckerna tar slut på grund av sekretess.

Öppna guiden eller ladda ner den genom denna länk:

Att släktforska om 1900-talet utgåva 3

Jag tar tacksamt emot kommentarer, kritik och förslag på fler källor. All text i dokumentet, delar som hela, får kopieras och spridas fritt, så dela gärna med dig dokumentet till andra om du vill. (Dokumentet är formaterat för dubbelsidig utskrift, för vi värnar ju alla om miljön.)

Ett stort tack till Kristina Loo som har korrekturläst dokumentet.

Utgåva 3 publicerad den 7 november 2015.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Att släktforska om 1900-talet

  1. Monika Lundberg skriver:

    Hej. Jag tittade snabbt på ditt dokument som värkar välarbetat och väldigt intressant. Jag sparade genast ned det.
    Tack så väldigt mycket.
    Monika Lundberg

    Gilla

  2. Olle Andersson skriver:

    Daniel! Snyggt jobbat. Jag har släktforskarbekanta i USA som skulle uppskatta en engelsk variant – är det OK att översätta? Givetvis med dig som författare.
    Jag har upptäckt att ArkivDigital’s sökbara folkräkning 1950 (i den nya betan av AD Online) är mycket användbar.

    Gilla

    • anforskning skriver:

      Hej Olle. Jag tycker bara det låter kul att du tycker det är så pass användbart så du vill lägga tid på att översätta det. Som jag skrivit här på min blogg så får det kopieras och spridas fritt, så kör på! 🙂

      Gilla

  3. Kjell Almgren skriver:

    Hej! på sista sidan står följande ”Det kan faktiskt vara så att personen som sökte Anna hade endast hennesfödelseår, och tog fel Anna då han missade att det föddes ytterligare en Anna den 18 oktober som faktiskt var rätt ana” sista ordet ska väl vara Anna eller ??
    Mycket bra tips och råd som många av oss kommer att ha nytta och glädje av.

    Gilla

  4. Anna Ölén skriver:

    Hej, känner mig väldigt dum, eller åtminstone extremt förvirrad. Vart så glad när jag började läsa detta, kände att jag fick upp ett hopp, men sen vart allt som en gröt i mitt huvud och nu tänker jag öppet fråga, och se om du ids svara hur jag skall gå till väga.
    Jag har en mormorsmor som jag önskar veta mer om.
    Hennes fader verkar vara ”okänd”, samt att hon tog livet av sig 1947.
    Vart kan jag finna information om detta, händelserna, födsel och bortgång är inom Medelpads län.

    Gilla

    • anforskning skriver:

      Hej Anna!

      Om jag ids svara? Du ger inte mycket för den som ska svara på dina frågor… XD

      För frågan angående okänd fader kan du kika på punkt 19 i mitt andra häfte, 50 tips till nybörjare (klicka på Släktforskar-guider i menyn).

      För information om hennes bortgång kan det finnas en polisrapport som kanske ger information om ärendet, förvaras hos landsarkivet. Det är även möjligt att det kan finnas en notis i någon lokal dagstidning, även om jag är tveksam om det (det var vanligare på 1800-talet, då det kunde vara nog så detaljerade beskrivningar). Men det starkaste alternativet är att fråga dina äldsta släktingar, det finns säkert någon som kommer ihåg vad som händer 1947, även om en del inte vill prata om sådant.

      Vilka fler händelser är det du vill få reda på?

      Gilla

  5. Hans-Peter Stülten skriver:

    Hej!
    Jag hämtade ner utgåva 2 av ditt dokument och spred till våra medlemmar i Nynäshamns Släktforskarförening. Det var väldigt uppskattat. Nu har jag nyss hämtat utgåva 3 samt din text om oäkta barn. Jag ser fram emot en stunds trevlig läsning.
    Får jag föreslå dig som författare till Sveriges Släktforskarförbund?

    Gilla

    • anforskning skriver:

      Hej Hans-Peter, det beror på vad du menar med att föreslå mig som författare? 🙂 Vill du kan du pm:a mig på facebook.
      Och jättekul att du gillar materialet och delar med dig av det till dina medlemmar.

      Gilla

  6. Johan skriver:

    Vilken fantastisk guide! En av de mest hjälpsamma texterna jag hittat om något som vållat mig som ung släktforskare problem, att hitta uppgifter om mina närmaste generationer i de fall det inte finns äldre släktingar som kan berätta och man i bästa fall har en dödsannons bevarad att utgå ifrån. Stort tack!

    Gilla

Lämna en kommentar