Förhandstitt på Arkiv Digital 2.0 (beta)

Det är nu dags för en ny version av Arkiv Digitals applikation med vilken vi kommer åt deras nu mer enorma bibliotek av färgbilder över kyrkböcker, mantalslängder, domböcker och mycket annat material som är grunden för att kunna släktforska. I dagarna har en beta letat sig ut till oss vanliga abonnenter, och laddar man ner den så får man ha i åtanke att detta är en beta, en förhandstitt på det som skall bli en officiell release av version 2.0.

2.0 - 0

Arkiv Digital har nu satsat på ett helt nytt gränssnitt, och man förstår att det är anpassat för att fungera i både surfplatta och mobil framöver. När man startar programmet välkomnas man nu av en meny där de fem undre knapparna är genvägar till olika sidor på Arkiv Digitals hemsida. Klickar man på knappen Sök i Arkivet, så börjar man känna igen sig i programmet, även om designen och layouten även här är omgjord.

2.0 - 2

Uppe till höger har vi en välkommen nyhet – Historik. Programmet håller nu reda på vilka tidigare sidor och sökningar som du har gjort, och med ett enkelt klick kommer du tillbaka till önskad sida, trots att du tidigare har kryssat bort fliken. Till höger om Historik har vi bokmärken, men här saknar jag fortfarande möjligheten att i redigeringsläge markera flera bokmärken samtidigt för att kunna radera, istället för att radera dom ett och ett, förhoppningsvis kommer detta i den färdiga versionen.

2.0 - 1

Den största nyheten är nog trots allt möjligheten att kunna söka i Sveriges befolkning 1950. Den belyser verkligen en del av 1900-talets källmaterial som varit dolt i mörkret hos lands- och riksarkiven. Längst uppe till vänster klickar man på Sök i register, och sedan ”Sveriges befolkning 1950” som registerkälla. Därefter kan du söka på namn, ortnamn, årtal, blandat efter bästa fantasi precis som när du gör sökningar på Google. Arkiv digital har lagt ner stor tid på att få registret så fritt från fel som möjligt, men som alla vet är det svårt att få bort alla små fel. De sökningar jag har gjort har än så länge stämt mycket bra.  I vissa poster får man även en länk till rätt födelsebok för personen i fråga, mycket snyggt! Jag väntar med spänning på 1960 års befolkningsregister som även det ska vara på gång, troligen under 2016.

2.0 - 3

Sammanfattningsvis, jag är mycket positiv till den nya, kommande versionen. Gränssnittet känns riktigt bra, och det är inte svårt att lära sig och hitta rätt. En annan välkommen funktion är att programmet kommer nu att uppdateras med automatik när det kommer nya versioner, istället för att man som användare behöver själv ladda ner och installera programmet.
Jag förstår att man ville göra detta släpp till släktforskardagarna i Nyköping, men möjligen gjordes det lite tidigt, då det saknas vissa vitala funktioner så som att kopiera källreferens. (Jag hoppas förövrigt att mitt önskemål om att få ett alternativ vid kopiering av källreferens där man slipper få med NAD-referensen kommer finnas med så småningom.)

Vidare saknar jag funktion att kunna byta till ett lite ljusare färgschema och även möjlighet att dölja flikarna så man får in så mycket som möjligt av själva färgbilden. En annan funktion som jag saknat i tidigare versioner och som jag hoppas kommer nu är möjligheten att visa bilden i originalupplösning (1:1) så som den är sparad i Arkiv Digitals bilddatabas, och även kunna spara ut bilden i originalupplösning. Arkiv Digital arbetar löpande med att komplettera med både gamla och nya funktioner, så vi får förväntansfullt avvakta och se vilka funktioner som kommer ingå vid den officiella releasen.

(Testad version i detta inlägg, 2.0 preview 2015-08-27)

För att ladda ner och testa den nya versionen (som kan installeras parallellt med den gamla) så går du till denna sida:

http://www.arkivdigital.se/online/preview

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Förhandstitt på Arkiv Digital 2.0 (beta)

  1. Carro skriver:

    Under knappen Kopiera går det att få alla möjliga varianter av hänvisningar. Dock är det inte helt uppenbart..

    Gilla

    • anforskning skriver:

      Hej Carro. Jo, jag känner till att det går och få ut olika formateringar av källreferens under Kopiera. Det jag efterfrågat hos AD är att slippa NAD-referensen, att referensen skulle se ut så här:

      Justitiekanslern -1974, Huvudarkivet EIIIcc:283 (1802-1802) Bild 1420 (AID: v567883.b1420)

      Gilla

      • Carro skriver:

        Ah, jag läste det som ett specifikt önskemål och avsåg ditt ”då det saknas vissa vitala funktioner så som att kopiera källreferens.” när jag kommenterade..

        Gilla

  2. Carro skriver:

    Tipsar om det än så länge rätt tomma forumet för att lämna kommentarer: https://forum.arkivdigital.se/c/adpreview

    Gilla

Lämna en kommentar