Dags att återvända till mina förfäder, del 1

1923 Signe med barnen Arne, Anna och Sigrid

I april detta år så kom jag ut med min första bok, Vimmerby stads historia. Ett bokprojekt som jag påbörjade sommaren 2014. I mars månad 2015 skrev jag här på bloggen att det nu var dags att börja släktforska igen men så blev det inte. Jag fick istället en idé till ytterligare en bok, även den om äldre tider, men inte en lokalhistorisk bok. Så ivrig som jag var, så fick släktforskningen återigen läggas åt sidan. Men nu, 14 månader sedan sist känner jag att det verkligen är dags – jag är supersugen! Arbetet med min andra bok får vänta, nu är det dags att återvända till mina egna förfäder igen!

Jag började släktforska redan som tonåring, men på grund av det omständiga arbetet med att skicka microfiche fram och tillbaka och boka tider på biblioteket för att läsa dessa, så avstannade det med tiden. Som tonåring kommer det ju också in andra intressen i livet. Men så föddes min dotter 2012, och några månader senare så väcktes tanken att börja släktforska igen. På den tiden var det Genline som gällde med sina svartvita bilder av de gamla mormonfilmerna. Att kunna sitta hemma i lugn och ro och bara söka upp församling efter församling kändes som rena lyxen! Jag köpte på den tiden månadsabonnemang, och mellan dessa blev det några veckor med att ordna upp alla uppgifter man fått fram.

Min tanke är nu att under hösten påbörja en ny släktbok, denna gång för min farmor och farfar och deras anor och ättlingar. Mycket av det som jag tidigare forskat fram om dessa anor är just från Genline-tiden. Dessutom var jag, precis som många andra i början inte speciellt duktig att noterna källorna. Därför kommer jag att gå igenom allt ännu en gång, jag tror att jag denna gång kommer jag hitta mycket mer, på grund av tre saker;

• Jag använder idag Arkiv Digital med överlägsen bildkvalitet i färg.
• Jag har ökat min förmåga markant att kunna tyda gamla texter.
• Jag har mer erfarenhet om äldre tider och vad det finns för mer källor att leta i.

Alla säger att man blir aldrig färdig med sin släktforskning, och det är sant, men det beror inte bara på att man får tillgång till nytt digitaliserat källmaterial, utan att jag, precis som du hela tiden blir bättre och bättre på att läsa, hitta och dra slutsatser i volymerna med de gamla handstilarna.

Jag kommer därför under hösten att göra små inlägg i hur det går med släktboken, vad jag hittar för spännande historier och om jag lyckas lösa några fler släktgåtor.

Det jag har suttit med idag på förmiddagen är att leka med hur layouten i boken ska se ut, bara det är ett äventyr i sig som tar tid. Jag kommer att använda bokformatet 170 x 220 mm, vilket jag tycker är ett lagom format. Typsnitten jag kommer använda är än så länge ”Trajan Pro” som ger fina och tydliga rubriker, och min favorit ”Palatino Linotype” för flödestexten. So far, so good, nu är det bara resten kvar!

På fotot högst upp ser ni min farmor Sigrid då hon var drygt ett år gammal i famnen på sin mor Signe. Fotot är från 1923 och en av mina skatter bland mina släktfoton. Det är såna foton som inspirerar att börja släktforska. Sigrid blev så småningom hushållerska, innan hon hittade sitt livs kärlek i den ståtliga Åke Johnsson född i Tidersrums församling. Tack var min pappa och äldre släktingar samt träget bläddrande i kyrkböckerna har jag redan sedan tidigare ett ganska omfattande material om dessa två, men det finns alltid mer att hitta!

Ha en riktigt skön söndag allesammans!

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s