Att bygga släktträd…

Släktträd

I våra populära släktprogram finns det goda möjligheter att skriva ut sitt släktträd. De flesta gånger klarar man sig utmärkt med dessa fördefinierade rapporter. Men hur gör man för att snabb snabbt rita upp ett släktträd där inte uppgifterna finns inmatade i ett släktprogram? Eller om man vill rita upp bara en viss gren av sitt träd med några utvalda anor, men inte lyckas få ut det från någon av standardrapporterna?

Ett annat exempel kan vara när du ska skapa din släktbok, och vill ha lite snyggare släktträd – exempelvis ett egenvalt typsnitt, ett visst utseende på rutorna eller kanske utan ram, och möjlighet att själv styra vad för information som står i varje enskild persons ruta. Kanske vill du dessutom markera några utvalda anor i trädet genom att ha en annan färg i deras rutor. Man kan sitta och rita upp trädet i Word eller Powerpoint men det går inte speciellt snabbt och blir kanske inte så snyggt som man tänkt sig. Då får man använda sig av ett så kallat flödesschema-program, och som tur är så är dom ganska lätta att arbeta i.

Då jag själv inte använder något släktprogram så ritar jag alla mina träd i Microsoft Visio, och det finns fler program att välja på – men vilket är egentligen bäst för detta ändamål? Jag har testat fem olika program som ursprungligen är framtagna för att rita flödesscheman med men som även fungerar utmärkt för släktträd. Jag har jämfört programmen utifrån några egenskaper som jag tycker är viktiga just när man designar släktträd:

  • Det ska vara smidigt att lägga till och justera objekt (personer) samt skapa relationer
  • Gränssnittet ska vara enkelt, modernt och funktionellt
  • Färdigt träd ska kunna exporteras till ett vektorbaserat filformat

Så låt oss börja kika på programmen!

Microsoft Visio

Compare_Visio_2015

Visio har varit mitt självklara val under många år. För det första så har det samma gränssnitt som exempelvis Word och Excel. Det är enkelt att lära sig, och du har många bra funktioner som sparar väldigt mycket tid när du skapar släktträd. Man markerar det objekt till vänster som man vill använda, drar ut och släpper. När man har godtyckligt antal rutor förbinder man dessa genom snäpp-punkter på objekten som sedan följer objekten när man flyttar runt dessa. Varje enskilt tecken/ord i rutan kan ha egen formatering med typsnitt, teckenstorlek etc. vilket är bra då jag vill ha namnet fetstilt, medan yrke och födelseår ska vara något mindre. Visio finns på Svenska.

I Visio kan du exportera trädet till en rad olika format, där de viktigaste är WMF och EMF då dessa är skalbara. Resultatet kan du sedan infoga i Word när du skriver din släktbok, eller varför inte skriva ut i A0-format till släktträffen? Nackdelen med Visio är att det är dyrt att köpa som privatperson då det kostar hela 3539 kronor inklusive moms. Det ingår inte heller i något Officepaket, inte ens i Office 365 Pro Plus utan säljs separat.

Dia Diagram Editor

Compare_Dia_2015

Dia Diagram Editor är ett helt gratis alternativ till Visio. Det är ett så kallad opensource-projekt, och du får i programmet de grundläggande funktioner som behövs för att designa släktträd. Dia är ett bra alternativ, men senaste versionen (0.97.2) släpptes i december 2011 och är med andra ord snart fem år gammal. Det märks också på dess utseende och gränssnitt. Det som jag saknar i Dia är möjlighet att ha olika format på texten i samma ruta vilket drar ner mitt betyg något. Ytterligare en sak jag saknar är att arbeta med snap-lines som guidar en rätt när man placerar de olika objekten, dock har du full möjlighet att justera objekten mot varandra för att snabbt få det att se enhetligt och snyggt ut. Även Dia finns i Svensk version och har goda exportmöjligheter till vektorformat så som EMF och EPS.

yEd Graph Editor

Compare_yEd_2015

yEd Graph Editor gjorde mig faktiskt lite förvånad, för att vara helt gratis så var det riktigt snyggt och smidigt att arbeta i. Det känns modernt och har dessutom ett trevligt objektbibliotek. Här har man valt bort möjlighet till att justera objekt i relation till varandra utan förlitar sig helt och hållet på snap-lines. Jag är lite tveksam till att inte ha med en så grundläggande funktion som justera, men efter ett tag så känns det helt naturligt att bara arbeta med snap-lines istället. I yEd kan man exportera till både EMF och EPS. Dock saknas även i detta program möjlighet att ha olika formatering på tecknen i samma objekt, och dessutom är det engelsk (eller tysk) version som gäller.

ClickChart

Compare_ClickChart_2015

ClickChart finns som kommersiell programvara, men även som gratisversion om man bara ska använda det privat. Allra första intrycket när man startar programmet är att det ser väldigt enkelt ut i avseendet få funktioner. Men efter att ha jobbat en stund i det, så inser jag att det har precis de funktioner som man behöver för att enkelt och smidigt bygga fina släktträd. Precis som yEd Graph Editor saknas här funktionen att justera objekt mot varandra, och det finns inte i någon svensk version. En (mindre) irriterade sak är också att man varje gång man öppnar programmet måste bekräfta att man endast ska använda det som privatperson, jag vet att det bara är ett klick men lite förargligt i längden, dessutom förekommer popups till hemsidan för att man ska köpa den kommersiella versionen.

ClickChart har goda exportmöjligheter till vektorformat. Positivt också är att man kan ha olika typsnitt/teckenstorlek i samma objekt. Nämnas bör även att själva installationsprogrammet är endast på 500 kilobyte vilket gör det till en lättviktare installerad i din dator.

LucidaChart

Compare_LucidChart_2015

LucidaChart skiljer sig från de fyra första programmen då detta är en helt web-baserad programvara. Man loggar in på deras hemsida och designar sitt träd helt online. Att lägga upp objekt och relationslinjer mellan dessa känns riktigt smidigt, likvärdigt med Visio (om inte lite bättre). I LucidaChart är det inga problem att ha olika formatering på tecknen i samma objekt. Tyvärr är även detta program endast på engelska.

Det som drar ner mitt helhetsintryck är att det helt saknar export-möjlighet till vektorbaserat filformat vilket är väldigt synd. Dessutom är programmet på engelska och kostar 4,95 dollar per månad för den billigaste prenumerationen. Jag är dessutom tveksam till att använda ett program som endast är tillgängligt på nätet. Om man ritar upp ett antal träd i detta, och en vacker dag så försvinner hemsidan då är det bara att börja rita om träden i ett nytt program vilket kanske inte är så roligt.

Testets vinnare är… yEd Graph Editor!

Väger man in alla parameterar – funktionalitet, gränssnitt och pris – så anser jag att vinnaren i det här testet är yEd Graph Editor. Det har många fina funktioner, är lätt att arbeta i och är framför allt gratis. Vi släktforskare betalar redan en massa pengar för prenumerationer, medlemskap, CD-skivor och annat så det är skönt att kunna få ta del av något användbart som inte kostar något.

En stark tvåa i testet är ClickChart, det är precis det som behövs av funktioner för att kunna designa fina släktträd. yEd Graph Editor känns dock lite smidigare att arbeta i, och har i dagsläget ett bättre objektbibliotek. ClickChart är en stark två framför allt eftersom du kan ha olika typsnitt/teckenstorlek i samma objekt, något jag personligen gillar.

Det går inte att förneka att Microsoft Visio är det bästa programmet funktionsmässigt sett. Det har allra flest funktioner, möjligheter att ställa in egenskaper på objekt och linjer, och känns verkligen smidigt att designa i. Men – och det är ett stort men, det kostar väldigt mycket pengar för en privatperson som bara vill rita släktträd. Därför blir inte Visio vinnaren i detta test.

Självklart finns det flera andra program på marknaden och välja på, detta är ett axplock av det jag hittade och som har varit uppe för diskussion i tidigare trådar på Facebook. Någon kanske saknar Adobe Illustrator i detta test, men det programmet hur kompetent det nu än må vara är det inte riktigt tänkt för flödesscheman på samma enkla sätt, och dessutom kostar det programmet i aktuell version 215 kronor per månad.

Lycka till med att designa fina släktträd!

Programvara

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s