God Jul alla!

wpid-julkort_16_1194679018_2189701

Jag vill börja med att önska alla en riktigt god jul och samtidigt tacka er som under det gångna året har varit inne och läst min blogg. Tack även för all positiv respons jag har fått och som jag har uppskattat väldigt mycket.

Nu när december månads alla måsten börjar vara avklarade – julgranen är på plats och julklapparna ligger inslagna redo att glädja gammal som ung så är det skönt att slå sig ner och andas ut. Ledigheten är här, en möjlighet till avkoppling och mysiga stunder med familj och släkt. Men har du funderat på varför vi egentligen firar jul?

När jag var liten och gick i skolan fick man läsa om Josef och Maria som ledda av stjärnan tog sig fram till Betlehem och födde sin son Jesus i ett stall den 25 december. Vad ingen berättade då var att det var en påhittad historia.
I Lukasevangeliet i bibeln står det att Jesus föddes den tid på året då man vallar får, det vill säga sommarhalvåret. Enligt de mer insatta ska födseln skett om våren. Att Jesus föddes den 25 december var något som Påven Liberius hittade på år 354. När en ny religion ska sprida sig i en tid då alla redan har en tro, måste det ske på bekostnad av annan tro, och kristendomen har genom århundradena gjort allt för att stärka sin spridning och makt.

Här i norden firade vi förr midvinterblot (julblot, eller jólablót på fornnordiska). Det var en midvinterfest, en dyrkan av årets mörkaste tid som tolkades som ett återuppvaknande av naturen. Man gjorde offer för att få bra skördar det kommande året, och julblotets gud var Jólner, som är ett av Odens namn. Ordet Jul är med andra ord av germanskt ursprung, som inte har något med Jesus att göra.

För att utradera högtiden midvinterblot lade därför Påven Jesus födelsedag felaktigt till den 25 december. I själva julfirandet finns många inslag som inte alls har med kristendomen att göra, ett exempel är julgranen. Julgranen, eller så kallade julruskor var utomhusgranar som skulle skydda mot onda makter i mörkret runt midvintern. På 1400- och 1500-talet började man i Tyskland med traditionen att ha granen inomhus. Huvudattraktionen på julbordet – julskinkan – kommer även den från förkristen tid och representerar Särimner eller Gyllenborste (guden Frejs galt).

original

Tomtar har vi haft i norden hundratals år innan den tjocka, röda jultomten gjorde entré på 1800-talet. Förr var tomten en liten grå, vresig vätte som besatt magiska krafter och såg efter gårdens djur. Det var sällan gårdens folk såg gårdstomten, men det var viktigt att hålla sig väl med honom. Vid juletid skulle man därför sätta ut en skål med gröt med en klick smör i.

De flesta av oss har nog sedan länge släppt tron till asagudarna, och vi går mer och mer ifrån kristendomen också. Faktiskt så är Sverige i dag det land i världen med flest ateister i förhållande till befolkningsmängd. Det betyder inte att vi inte bryr oss om vår familj och vår släkt, eller för den del de som har det svårt. Tvärtom. Vi känner en gemenskap och trygghet i varandra istället för att tillbe något som hittades på för flera århundraden sedan.

Denna gemenskap blir extra tydlig nu vid jul vilket är härligt. Så passa på och umgås, inte bara med familjen utan även de mer avlägsna, äldre släktingarna som man kanske inte träffar så ofta. Ett besök med hembakade lussekatter och pepparkakor är alltid välkommet, och ett bra tillfälle som släktforskare att få höra hur man firade jul förr och andra släkthistorier kanske över lite glögg. Glöggen ja, ytterligare en gammal svensk tradition som kom till Sverige på 1500-talet. Själva ordet Glögg härstammar från 1609 då det för första gången i skrift omnämns ”Glödgat win”. Gustav Vasa var mycket förtjust i en dryck som bestod Rhenvin blandat med honung, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor och socker – de ingredienser som ingår i dagens glögg…

När Kalle Anka och Karl Bertil Johnssons julafton har tystnat på tv, dom godaste chokladbitarna är slut i Aladdin-asken och barnen spelar de nya tv-spelen som de fick i julklapp så är det faktiskt inte förbjudet att smyga iväg en stund och släktforska. Kanske löser du äntligen den där gåtan du kämpat med så länge?

Ta väl hand om varandra och ha en god jul!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till God Jul alla!

  1. Christer Edenfjord skriver:

    Allt det Du berättar kände jag till, men sällan har jag sett det så bra och överskådligt sammanfattat!
    En riktigt god jul önskar jag Dig.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s