Döfva Maja i 1800-talets Vimmerby

Häromdagen satt jag och sökte bland de dagstidningar som Kungliga biblioteket i Stockholm har digitaliserat. När de först släppte tjänsten så var det 150 års gräns på vad man kunde läsa direkt på internet, men idag är den framflyttad så man kan läsa alla tidningar under hela 1800-talet. Jag fastnade i alla fall för en notis som var återgiven i flera av landets tidningar i augusti 1887. Den handlade om Döfva Maja, en av de på den tiden välkända personerna i Vimmerby stad. Man undrar vad Maja själv, en fattig och sjuklig gumma hade sagt om att hon skulle hamna i alla dessa tidningar efter sin död. Här är notisen i sin helhet:

”Döfva Maja, en i Vimmerby och trakten der omkring mycket känd personlighet, afled den 1 augusti, bortåt 80 år gammal. Under minst 40 års tid hade Maja, såsom kak och karamellförsäljerska suttit alla torgdagar vid en bodtrappa intill Vimmerby torg och sålt småbröd, karameller och frukt. Utan rast och utan ro, i ur och skur, satt gumman Maja på sin post, nöjd med en liten förtjenst och sin ringa befattning. Det unga flanerande Vimmerby stod alltid på god fot hos Döfva Maja som sålde stor polkagrisar, dugtiga pepparkakor, kokta kringlor m. m. för 2 öre stycket. Som hon hade svårt för att höra, kunde piltar och flickor omkring Maja stoja och skämta så mycket de ville; men om Maja icke hörde särdeles bra, så såg hon dess bättre, hvadan det ej gick för sig att lura henne på konfekten. Så här t. ex. kunde gumman af någon spjufver tillfrågas, i fråga om kakorna:

– Hwem har bakat dem?
– En skilling.
– Hwad kosta de?
– Bagaren X

Maja, som ej hörde, i hvilken ordning frågorna framstäldes, kunde således svara allades bakfram. En liten stuga hade gumman (hon var enka), men på sistone var det nog skralt med hennes ekonomi. Iklädd glasögon, med spatserkäpp i ena handen och konfektlådan under ena armen, steg gamla Maja helt sakteliga men säkert fram på Vimmerby gator. Hon tillhörde det föråldrade Vimmerby. Nu har Maja för alltid nedlagt vandringsstafven.”

Dagens nyheter 1887-08-09
Dagens nyheter 1887-08-09

Vi får här en bild av en gumma i slutskedet av sitt liv. Men efter att ha läst notisen så vaknade släktforskaren i mig, hur hade hennes liv sett ut innan hon började sälja karameller?

Maria föddes den 31 mars 1807 i Södra Vi. Båda hennes föräldrar var dock av Vimmerbysläkt. Fadern, torparen Anders Månsson var född 1 februari 1774 i Gråssås, Vimmerby stadsförsamling, son till Mons Jonsson och Maria Andersdotter. Marias mor var Stina Larsdotter, född 25 februari 1776 i Smeserum, Vimmerby stadsförsamling, dotter till Lars Monsson och Ingeborg Ericsdotter. 1807, det år som Maria föds ligger Sverige i krig med Frankrike.

Döfva Majas träd

Maria, eller Maja Stina som hon kallas till vardags hade flera syskon. De äldsta barnen var födda i Djursdala, Maria i Södra Vi, och de yngsta i Vimmerby då familjen flyttat till gård nr 6 i Södra kvarteret, det som idag är Storgatan 32 – Granqvistgården. I Vimmerby är fadern Anders angiven som arbetskarl, och tyvärr även som svagsint. Svagsint kunde betyda flera olika saker. Det första man tänker på är naturligtvis svag till sinnet men det kunde även betyda depression.  Och nog var det tragiska tider som stundade för familjen. Anders får se sin hustru Stina sjukna in i den hemska rötfebern och hon avlider den 15 januari 1821. Anders själv inte heller kry, och den 10 juni 1822 avlider han i lungsot.

Maria flyttar 1824 ut till Hamratorp (ett soldattorp i Vimmerby landsförsamling), men snart återförenas hon med sin äldre bror Lars som bor med sin hustru Greta Lisa Magnidotter på gård nr 23 i Södra kvarteret (Båtmansbacken 2). Lars har även tagit hand om deras yngsta syster, lilla Anna Charlotta som bara var fem år då fadern dog. Anna är dessutom lam i ena handen, så hon hade tur att hon fick vara hos sin bror och inte bli bortauktionerad. Hos sin bror stannar Maria kvar fram till 1837 då hon flyttar in i gård nr 29 i samma kvarter och blir piga hos Logarvaren Johan Maasch (född i Hannover) och dennes hustru Sara Liebfeldter.

1841 är Maria 34 år gammal, och för första gången lämnar hon Vimmerby för att bosätta sig i Eksjö. Maria har nämligen funnit kärleken i arbetskarlen Anders Svensson (född 8 september 1811 i Eksjö). De två gifter sig den 7 maj 1843 och tillsammans får de sonen Johan Axel den 10 april året därpå. Men återigen drabbar sorgen Maria då hennes make dör efter bara två års äktenskap den 16 maj 1845 när Anders avlider av feber.

Maria bor kvar en tid i Eksjö med sin lilla son, men 1847 känner hon att längtan tillbaka till Vimmerby är för stor så hon återvänder och flyttar in på gård nr 24 i Södra kvarteret. Ett av de allra vanligaste yrkena förr för den riktigt fattige var skomakare, och på sonen står det antecknat ”följer med skomakare”, så det blir det yrke som han kommer att försörja sig på. Här bor Maria och sonen kvar fram till 1861 då de flyttar till gård nr 14 i Östra kvarteret. Slutligen år 1863 flyttar Maria till Båtsmansbacken i Vimmerby, och det är här hon blir kvar resten av sitt liv. Den 1 augusti 1887 dör Maria av kronisk bröstsjukdom, 80 år gammal och blir en del av Vimmerby stads anrika historia.

Som avslutning kan nämnas att sonen Johan gifte sig 12 december 1869 med Hedvig Charlotta Larsdotter, född 1843 i Pelarne. Johan bodde kvar på Båtmansbacken 2 fram till sin död den 24 januari 1920 och lämnade efter sig tre döttrar och tre söner.
 
Svenska digitaliserade dagstidningar

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Döfva Maja i 1800-talets Vimmerby

 1. birgittak2015 skriver:

  Intressant att läsa om Maja. Roligt att du forskade vidare när du läst artikeln. Hon kan väl inte ha gjort så stor förtjänst, men klarade sig tydligen på det hon sålde. Det var nog inte alltid så lätt att stå på torget i ur och skur. Funderar på om hon även tillverkade det hon sålde. Eller köpte hon in det från någon?

  Hälsningar
  Birgitta

  Gillad av 1 person

  • anforskning skriver:

   Ja, det förtäljer ju inte storyn som det brukar heta. Ska man tolka ut något ur notisen så verkar det som om bakverken var inköpta, men kanske tillverkade hon sitt godis själv.

   Gilla

 2. Kerstin Jeppsson skriver:

  Tack för mycket intressant artikel! Johan Axel Andersson är min farfars pappa. Sadelmakare Oscar Johansson (1879-1939), som finns omtalad i Oskar Blombergs böcker om Vimmerby. Min farfar var den enda av 7 syskon som stannade kvar i Vimmerby. Två dog tidigt och de övriga utvandrade till Seattle och Chicago. Några ättlingar i Chicago har jag fått kontakt med.
  MVH
  Kerstin Jeppsson

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s