Båtsmansbacken i Vimmerby

Så här i februari månad när det är grått och regnigt ute och säkert stundar snart snön igen så längtar åtminstone jag till sommar, sol och värme. Därför bjuder jag idag på lite foton från vackra och mysiga båtsmansbacken här i Vimmerby. Samtidigt tänkte jag berätta lite om de personer som bodde här på 1700-talet och deras livsöden.

Båtmansbacken1

Båtsmansbacken och Båtsmansgränd har fått sina namn av att det var där båtsmännen bodde förr i tiden. Precis som socknarna på landet skulle hålla med en knekt per rote, så skulle städerna hålla med båtsmän. Vid rekryteringen skulle mannen inte vara yngre än 18 år, och inte äldre än 36 år. Fördubblingsmannen (reserv till ordinarie båtsman) tilläts vara endast 16 år. Det fanns dock undantag från dessa regler. Den som skulle bli båtsman skulle vara välbyggd, stark och helst lång. Att han skulle vara helt frisk och inte ha några handikapp var en självklarhet.

Båtmansbacken2

Men Båtsmansbacken som idag är en av Vimmerbys små idyller var förr även kvarteret där några av Vimmerbys allra fattigaste bodde. Det var ofta hit som den nitiske stadsfiskalen Bengt Giöterström styrde sina målmedvetna steg på 1740-talet då det hade inträffat någon stöld eller annan olaglig aktivitet.

Ett sånt fall var när arbetskarlen Magnus Håhl hade anmält Båtsman Petter Wimmergren för att ha sålt brännvin till Frantz Lustig under gudstjänsten. Giöterström var inte sen med att dra Wimmergren inför rätten där han dömdes till att böta 10 daler silvermynt för sitt brott, och ytterligare 1 daler 16 öre silvermynt för att försökt förneka det hela. Men det var mer opassande aktiviteter som skett hemma hos båtsman Wimmergren nämligen kortspelade. Wimmergrens son Erland och kompisen Israel Jönsson, båda 16 år gamla hade vid flertalet tillfällen spelat kort och fick nu en förmaning att upphöra med detta. Petter Wimmergren lämnade så småningom Vimmerby då han 17 februari 1749 gifte om sig med Anna Catharina Lang i Västervik, och avslutar där sina dagar den 15 april 1760 då han dör av ålderdom. Frantz Lustig verkar inte ha varit någon from person heller för den delen, han omnämns nämligen ha dräpt sin egen hustru.

Båtmansbacken3

En annan båtsman i Vimmerby som bodde på Båtsmansbacken var Andreas Tålig. Troligen var det Wimmergrens brännvin han hade i kroppen när han gav sig på torparen Nils Jönsson och slog till honom. För det fick båtsman Tålig böta 2 daler silvermynt den 19 mars 1746. Av bötessumman kan vi alltså dra slutsatsen att det var långt värre att sälja brännvin under gudstjänsten än att faktiskt bruka våld mot en annan person. Båtsman Tålig var inte heller den som tog lärdom av sina erfarenheter. Bara några månader senare var han uppe i rådhusrätten igen. Denna gång hade han överfallit och hamnat i slagsmål med drängen Lars Dansk. Återfallsförbrytare som han var ökade nu straffet till 10 daler silvermynt. Det var mycket pengar på den tiden, pengar som inte Tålig hade. Så straffet omvandlades till kroppsstraff, 5 par spö tre slag av vardera paret vilket skedde vid straffpålen på torget framför rådstugan.

Båtmansbacken4

En gumma som bodde på Båtsmansbacken och som inte heller hade rent mjöl i påsen var gamla båtmansänkan Brita Svensdotter. Hon hade lurat den endast 13 år gamla tjänstepigan Kerstin Nilsdotter att stjäla hos sin husbonde Peter Kinström och ge stöldgodset henne. Det var bland annat brännvin (vad annars) men även ull och lingarn. Den 21 mars 1748 dömdes Brita som inte hade råd med böter till 6 par ris, 2 par för det stulna, och 4 par för att hon hade övertalat (eller tubbat som det hette på den tiden) den lilla flickan att stjäla. Även detta straff kunde vid dess utdelande åskådas på stadens torg för den som ville.

Båtmansbacken5

En annan tjuvaktig ungdom var reservbåtsmansgossen Anders Mattson 14 år gammal som dömdes vid rådhusrätten den 10 januari 1743:

17430110

”Thet hafwer rector Schola härstädes herr Magister Johan Arndt Grape, angifwit reserwe Båtmansgossen Anders för begången stöld uti thess hus förleden går natten mellan den 8 och 9 innanwarande månad…”

Anders hade om natten brutit sig in i Grapes hus och där inne brutit upp en kista med en stör. I kistan hade han fått tag på 21 daler 12 öre silvermynt i kontanter, plåtar värda 2 daler silvermynt i runstycken, en förgylld silverring samt en del spännen. Pengarna hade han köpt mat för hos båtsman Jonas Björn. Men det var inte första gången som Anders hade stulit. Han hade stulit och snattat hos flera andra, och målet slutade med att han blev dömd till att fängslas vid straffpålen och utstå 6 par ris 2 slag av vardera.

Det var på Båtsmansbacken som Sara Bolling bodde, och även tidvis hennes systrar Caijsa och Stina. Tre livsöden som har fascinerat mig och som jag berättat tidigare om i min bok. Systrarna som var födda i Frödinge bodde större delen av sina liv i Vimmerby där de var mer eller mindre ökända. Tonen sattes redan 1746 då Sara var inblandad i den tragiska mangelolyckan där den 12-åriga flickan Greta Beckstedt skadades så svårt att hon senare dog. Systrarna var sedan ofta uppe i rådhusrätten för olika anklagelser och händelser.

Det jag inte har nämnt förut är att systern Caisa Bolling dessutom vid två tillfällen fick göra resan till Kalmar slottshäkte. Första gången anlände hon dit den 13 december 1776 för stöld. Den andra gången bara några månader senare den 10 maj 1777 för att ha begått hor. Den gången blev hon sjuk i slottshäktet och kunde inte avföras till Vimmerby för rannsakning (förhör) förrän den 26 juli.

Båtmansbacken6

Det är på 1790-talet som vi hittar de sista båtsmännen som faktiskt bodde på Båtsmansbacken. Därefter är det vanliga borgare som intar stugorna. Den sista med epitetet Båtsman i Vimmerby är avskedade båtsmannen Per Tålig boende på Sandbacken i Västra kvarteret. Per föddes i Vimmerby 1762 och efter sin karriär som båtsman försörjde han sig som orgeltrampare. Per avled den 8 juni 1843 av ålderdom. Går vi framåt i tiden till sekelskiftet 1900 så hittar vi personer boende på Båtsmansbacken med så skilda yrken som garvare, skomakare, typograf, snickare, spegelmakare, sömmerska, kyrkovaktare, kakelugnsmakare förutom de vanliga arbetarna och änkorna.

Båtmansbacken7

I en artikel i Vimmerby tidning från den 5 februari 2003 kan man läsa att det var Båtsmansbacken i Vimmerby som inspirerade Astrid Lindgren till småstadsmiljön i Mästerdetektiven Kalle Blomkvist. I samma artikel kan man även läsa ett intressant citat från Astrid, ursprungligen från ett resebrev publicerat i samma tidning 1925: ”Kära lilla Vimmerby, du är egentligen ingen dum stad att komma hem till, meen Gud bevare oss för att stanna här för alltid.” Vad Astrid menade med det om den stad som inspirerat till så många av hennes böcker och karaktärer får väl var och en fundera över.

Litteratur:

Vimmerby stads historia, Daniel Johnsson 2015

Övriga källreferenser:

Vimmerby stadsförsamlings husförhörslängder & församlingsböcker
Vimmerby tidning 5 februari 2003
Göta Hovrätt – Advokatfiskalen Kalmar län EVIIBAA:6536 (1740-1743) Bild 2740 (AID: v280123.b2740)
Göta Hovrätt – Advokatfiskalen Kalmar län EVIIBAA:6537 (1744-1748) Bild 1100 (AID: v280124a.b1100)
Justitiekanslern -1974, Huvudarkivet EIIIcc:96 (1776-1776) Bild 1190 (AID: v567696.b1190)
Justitiekanslern -1974, Huvudarkivet EIIIcc:103 (1777-1777) Bild 1150 (AID: v567703.b1150)
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Båtsmansbacken i Vimmerby

 1. Agneta skriver:

  Jätte trevlig läsning o många vackra bilder. Bodde i Vimmerby mellan 53-63, då mina föräldrar hade Stadshotellet. Minns det som igår då jag sprang där. Visserligen såg jag det med annorlunda ögon när jag var liten, men vid mina besök där senare, så har allt blivit uppfriskat. Så gränderna väcker många minnen. Tack för trevlig blogg. Agneta

  Gillad av 1 person

  • Ann-Charlotte Hellman skriver:

   Jag föddes i Vimmerby och bodde kvar till 1970. Mamma Eva Svensson, arbetade som sevitris på Stadshotellet, så jag tror att vi kände varandra, Agneta. Eller?
   Lottie

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s