Jag önskar er alla en riktigt härlig midsommar!

2365907_1200_675

Att fira midsommar och sommarsolståndet är en uråldrig tradition som härstammar från tiden långt innan vi blev kristna i Sverige. Midsommarafton är tillsammans med julafton en av våra viktigaste högtider, men till skillnad från julafton (från jólablót) så vet vi ganska lite om hur midsommar firades under fornnordisk tid. Det är dock ingen hemlighet att människorna förr visste ganska väl när sommarsolståndet inträffade, den tiden på året då vi har mest sol och ljus. Första gången midsommar nämns i skrift är på 1200-talet i de isländska kungasagorna; ”Han [Olav Tryggvasson] avskaffade offerölen och satte i stället med folkets instämmande högtidsöl vid jul, påsk, midsommar och Mikaeli.” Men då var som sagt var midsommar redan en etablerad högtid.

Firande av midsommar är också en hyllning till naturen i dess grönskande skönhet. Vårens arbete på åkrar och tegar var avslutade, och fram till slåtter och skörd i slutet av juli och i augusti fanns det nu möjlighet till ett något lugnare och mindre stressigt liv på gården under några veckor.

När vi så småningom blev kristna i norden så var det viktigt för Påven i Rom att vi övergav all gammal asatro och dess traditioner. Enligt kristen tro så firar vi nu mer midsommar för att fira helgonet Johannes Döparens födelsedag. I nya testamentet nämns det att Johannes föddes omkring sex månader före Jesus. Själv är jag inte bevandrad i bibeln, men för mig blir det ett problem. Som jag skrev vid jul så föddes inte Jesus den 25 december, utan detta var ett påhitt av Påven Liberius år 354. Enligt Lukasevangeliet var Jesus född den tiden på året då man vallar får, det vill säga sommaren, och enligt mer kunniga personer mer precist på våren. Om Johannes föddes sex månader före Jesus skulle han alltså vara född någon gång i November. Men bibeln – världens mest spridda sagobok – handlar inte alla gånger om logik.

Men även om kristendomen fick ett starkt grepp om våra förfäder under flera hundra år, så fanns ändå mycket av våra äldre traditioner och vår fornnordiska folktro kvar, långt fram i modern tid. Inte minst våra domböcker från 1600-talet och långt fram in på 1800-talet är fulla av fall av olovlig utövning av magi, samröre med magiska väsen som Näcken och Skogsrået och till och med dyrkan av djävulen.

blomsterkrans

Natten mellan midsommarafton och midsommardagen är årets ljusaste natt, och även en natt fylld av magi och övernaturliga väsen. Runt midsommar är naturen som vackrast och blomsterprakten som störst. De unga flickorna knyter vackra blomsterkransar att ha i håret. Kransen sparade man förr för att sedan lägga i julbadet, då skulle man nämligen vara frisk och stark vintern ut.

Den mest välkända traditionen är annars att plocka sju olika sorters blommor, klättrandes över sju gärdsgårdar och detta under tystnad. La man sedan blommorna under kudden skulle man drömma om man skulle gifta sig med. Att midsommarafton var förknippad med kärlek och en gnutta erotik var kanske inte så märkligt, efter att ha firat med god mat och glädjen var i topp, och midsommarnatten var ljus fanns alltid tillfälle att smyga iväg hand i hand…

Men det fanns många andra aktiviteter som man kunde ägna sig åt denna magiska natt. Kloka gummor och gubbar passade på att samla in läkeväxter som enligt tron skulle vara extra kraftfulla denna natt. För den mer äventyrliga kunde man ge sig ut på skattjakt då man trodde att förtrollade skatter magiskt steg upp ur jorden och kunde hittas. Skattjakten var dock även den tvungen att ske under tystnad, annars försvann skatten. Det var inte heller bara blommor som kunde spå om framtid. Satt man tyst på en jordfast sten eller vid en vägkorsning och lyssnade kunde man få varsel om sitt kommande liv beroende på vad man hörde.

nacken

Samtidigt fick man tänka på att gränsen mellan vår värld och det övernaturliga var farligt tunn denna natt, exempelvis skulle man passa sig för att bada för då skulle Näcken ta en. Var du född på en torsdag så skulle du passa dig för att gå genom tre grindar åt norr denna natt, för annars skulle du få se djävulen.

Oavsett vad eller vem man väljer att tro på, Näcken eller Påven, så är midsommarafton en härlig festtid då vi umgås med släkt och vänner. Precis som förr i tiden så dukar vi upp dignande bord med god mat och dryck som följs av svenska solmogna jordgubbar med nyvispad grädde. (Visste du förresten att vår svenska jordgubbe är en hybrid framodlad i Frankrike på 1740-talet, och som sedan kom till Sverige under andra delen av samma århundrade? Visste du dessutom att jordgubbar är mer rika på C-vitamin än apelsiner?)

Munterhet och avslappnad gemenskap avnjuts sedan i den varma sommarsolen. Passa på och gläds åt att få bo i ett så underbart land som Sverige, med dess natur, trevliga folk och möjlighet att få vara sig själv. På midsommardagen skall sedan vår blågula svenska flagga hissas, och gör det med stolthet.

Och skulle det nu vara så på midsommaraftonen att det som vissa tidigare år regnar och blåser kallt, och man tvingas stå där ensam vid grillen under paraplyet och huttra, så tänk på att så småningom spricker himlen åter upp, och dessutom är faktiskt inte semestern så avlägsen. Jag önskar er alla en riktigt härlig och glad midsommarafton! Ta väl hand om varandra, låt kärleken blomma, och kanske till och med unna dig ett äventyr i den magiska natten som följer!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag önskar er alla en riktigt härlig midsommar!

  1. minslkt skriver:

    Glad midsommar själv. Må solen lysa på dig och ta det lugnt framför datorn. ☀️

    Gilla

  2. birgitta krantz skriver:

    Tack för detta trevliga inlägg om midsommarfirandets ursprung!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s