Vad en del hinner med…

8868536_fullsize

Bara en kort reflektion… Jag har senaste veckan dokumenterat en del av de adelsätter som mynnar ut i min egen släkt (det vill säga skrivit av Den introducerade svenska adelns ättartavlor av Gustav Elgenstierna och Supplement till nyss nämnda av Carl Szabad). Det man ändå fascineras av dessa adelspersoner är vad mycket de hann med i sina liv. Ta Bengt Halstensson Bagge till Berga som är min farfars morfars farmors farmors morfars farmors farmors farfar (puh!); Här är hans liv i korthet:

Fogde i Handbörds och Uppvidinge härader 10/11 1556 fram till 1559. Häradshövding i Sevede härad 7/9 1558 (fullmakt av hertig Erik). Förseglade bland adeln 1560 kung Gustav Vasas testamente. Deltog i fälttåget i Blekinge 1564. Skeppshövidsman på skeppet Svenska Hektor 1564, slag vid Ölands norra udde 30-31 maj samma år. Ryttmästare för Amund Stenssons ryttare 6/5 1565; deltog i slaget vid Axtorna den 20/10 samma år. Knektöverste under tåget mot Norge 18/2 1567. Hövidsman över åtta örlogsskepp och Amiral på skeppet Svenska Hektor 13/6 1567 i uppdrag att hålla tillförseln öppen och sjön fri från kapare i Södra Östersjön. Avgav vid hertigarnas uppror jämte många andra frälsemän i Småland trohetsförsäkran till Johan 10/9 1568. Amiral över en örlogsflotta i Kalmar sund 6/4 1569. Han beskylldes jämte bröderna för otrohet mot kung Johan som 29/3 1577 gav befallning, icke allenast att han och hans broder Peder skulle tagas i fast borgen, utan ock att hans hustru och son samt bröderna Anders och Bröms skulle fängslas och insättas på Kalmar slott. Blev samma år i april dömd såsom förrädare och halshuggen i Stockholm, varjämte gården Berga indrogs till kronan. Den återgavs dock till arvingarna 1621 av kung Gustav II Adolf. Gift 13/3 1557 på Stockholms slott med Margareta Somme, som levde som änka 1586, dotter av ståthållaren på Kalmar Slott Germund Svensson Somme och Anna Henriksdotter Scharffenberg.

Trots att han var en högt aktad militär så slutade ändå livet med ett möte med bödeln, men tänk vad han fick vara med om innan dess. Även om slutet var tragiskt så är det spännande att få ytterligare en koppling till anrika Kalmar slott och dess historia. Möjligen fick Bengt sitta fängslad i Kuretornet då det gamla fångetornet övergavs redan 1556 som förvaring av fångar.

För er med adel som var ute på sjön på 1500-talet finns här en bra PDF som jag hittade;

Skeppshövidsmän vid Örlogsflottan under 1500-talet

Pst. Jo, jag vet att han hette kung Gustav I, men Gustav Vasa vet alla direkt vem det var. 😉

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s