De vilda Vasarna – en våldsam historia

Har du Gostaff Erikson, eller som han är mer känd som, Gustav Vasa i ditt släktträd? Då är du inte ensam. Idag är det tiotusentals människor i Sverige som är släkt med vår landsfader. De första så kallade icke-kungliga ättlingarna uppstod då Vasasönernas frillodöttrar vigdes med de svenska adelsmännen och fick barn. Här kommer nu en recension om Herman Lindqvists 60:e bok – De vilda Vasarna, skriven ur ett Småländskt perspektiv. 

De vilda vasarna small

För en dryg månad sedan gav Herman Lindqvist ut sin 60:de bok, De Vilda Vasarna. En bok som jag inte kunde låta bli att köpa. På sedvanligt vis levererar Herman en spännande del ur Sveriges historia, denna gång om Gustav Vasa och hans ättlingar. Det är få författare som kan göra historia så spännande så man bara måste läsa en sida till, men det lyckas Herman med. I bokens första del fram till och med sida 197 får vi ta del av Gustav Vasas äventyr från en ung man till det att han avlider 1560. Vi får på ett nära och personligt sätt lära känna mannen bakom epitet landsfader, och får ta del av hans frustrationer och motgångar och den snabba marschen till att bli Kung av Sverige. Men vi får också lära känna familjefadern Gustav, hans omsorg om barnen, deras välmående och framtid.

Vi får också lära oss (vi som sov på historielektionerna) att Gustav under de 37 år som han regerade landet föredrag att hålla sig inom landets gränser till största del. En resa till Danmark i början av sin regeringstid är det enda resmålet, därefter höll han sig innanför landets gränser. Mot slutet av sitt liv reste han över till Finland, men Finland tillhörde ju som bekant Sverige på den tiden.

Det är också intressant för mig när Småland och dess folk nämns i boken. I stort sett alla mina förfäder levde sina liv inom den småländska gränsen, och jag har därigenom ett intresse för landskapets historia.

Gustav Vasa har genom tiderna setts som den man som kastade ut den krigiska dansken ur landet, men Herman belyser det faktum att motståndet hade börjat i Småland långt innan Gustaf nådde Mora och dalkarlarna. Småland, Sveriges idag tredje största landskap befriades helt på egen hand, vilket även skedde i västra Sverige, Vänerlandskapen och Västergötland. Helt utan Gustavs påverkan.

När vi ändå pratar om Småland kan man inte utelämna kriget mot Nils Dacke. Detta uppror som fick Gustav Vasa både rasande och orolig för sitt rike behandlar Herman kanske en aning väl kortfattat. Nils Dacke blev ihjälskjuten i slutet av juli 1543 och förd till Kalmar för en vanärande behandling, men det är resultatet av de upproriska Smålandsböndernas styrka som är intressant. Den lärdom som Gustav Vasa fick av dessa hårda strider var att han inte längre behövde betala dyra legoknektar från Tyskland, det fanns gott om svenska knektar i landet. ”Sålunda fick Sverige redan 1544 Europas första inhemska stående armé.” I slutet av Gustav Vasas tid som kung hade han en svensk armé på över 15.000 man. Det som är lite roligt är också att så många som en tredjedel av soldaterna i denna armé var rekryterade i Småland.

Herman skriver också i sin bok att efter Dacke-upproret så undvek Gustav Vasa de inre delarna av Småland, modet till en sådan resa fanns inte. Faktum är, vilket Herman inte nämner i boken är att Gustavs oro för smålänningarna var så stor att han hade planer på att bygga ett nytt slott, en befästning i den lilla handelsstaden Vimmerby i Smålands norra inland för att kunna hålla smålänningarna i strama tyglar. Om detta kan man läsa i ett brev från Gustav den 21 februari 1545 till herr Sten Eriksson ”om de tillämnade fästningsarbetena vid Vadstena, Vimmerby och Jönköping m. m.” Något slott blev det dock aldrig i Vimmerby, däremot i Jönköping.

Gustav Vasa

En något romantiserad bild av Gustav Vasa, från boken Svenska Kungalängden
av Gustav Rylander tryckt 1843 i Stockholm.

I Bokens andra del får vi följa Gustav Vasas barns livsöden, hur landets skattkista som Gustav arbetat hårt med att fylla under sin levnad snabbt tömdes av sönernas slöseri, inte minst i jakten efter att försöka gifta sig med de rätta prinsessorna ute i Europa. Men även hur de styrde Sverige, Erik XIV som regerade i 8 år, Johan III som regerade hela 24 år och slutligen Karl IX som var riksföreståndare från 1599 och kung 1604 fram till 1611.

Den tredje och avslutande delen i boken handlar om Sigismund och dennes släktgren i Polen. Här bjuds vi på mycket nytt som inte har skrivits om tidigare, men tyvärr bjuder dock inte denna släktgren på så mycket spännande äventyr. Den polska adeln förhindrade landets kungar att dra ut i ärofyllda, men ack så kostsamma krig.

Jag rekommenderar varmt alla att läsa denna bok som tar oss tillbaka till en väldigt spännande tid i Sveriges historia, med detaljerade personbilder invävt i den mysiga och fängslande berättarstil som Herman under många år har skämt bort oss med i hans tidigare böcker.

Ska man nämna något negativt så hade jag hoppats på att få läsa mer om Gustavs far, riddaren och riksrådet Erik Johansson vars livshistoria var minst sagt intressant, och varför inte något om farfadern Johan Kristiernsson som även han var riddare och riksråd.

Dessutom hade jag även en känsla av att det var bekant det jag läste vilket jag tror många kommer få som har läst hans bok Gustav Vasa och hans söner och döttrar från 1993 som ingick i bokserien Historien om Sverige (ISBN 91-1-912652-2). Jag har svårt att avgöra hur mycket nytt material som finns i denna bok, men den är ändå ett välkommet tillskott i varje persons bokhylla som är intresserad av historia eller som kanske till och med har Gustav Vasa som sin anfader. Boken är som sagt var svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa den, vilket är ett mycket gott betyg.

Om jag är släkt med Gustav Vasa? Nej, faktiskt inte även om jag har både adel och kungar i mitt släktträd. Däremot har jag (om nu allt stämmer) en gemensam förfader med Gustav Vasa, lagmannen Ragvald Puke (1256-1308) som bland sina barn även fick dottern Bengta från vilken Puke-gren jag härstammar.

För den som är intresserad av Gustav Vasas kungafamilj rekommenderar jag även boken Vasadöttrarna av Karin Tegenborg Falkdalen,  ISBN 9789175452999.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s