Till jultomten…

Från att ha varit ett förhållandevis okänt fritidsintresse för många har släktforskning på senare år presenterats för den breda allmänheten på ett föredömligt sätt. Aldrig förr har media lockat och väckt intresse i samma omfattning som nu för den hobby som vi redan invigda och inbitna älskar att lägga vår fritid på. Så här i kommande jultider så har jag dock en önskan som jag återkommer till lite senare i inlägget.

who

I TV började resan våren 2009 då första säsongen av Vem tror du att du är började sändas. Programidén kom från England som då redan var inne på sin 6:e säsong. Året efter, 2010 började serien även produceras och sändas i USA. Men åter till Sverige. I höstas sändes den 9:e säsongen, och även om vissa avsnitt som det med Leif Mannerström var intressant, så kändes det som att årets avsnitt passerade nästan obemärkt i mediebruset, även om jag fortfarande gillar serien. En eloge till Leif Andrée som med behaglig röst guidar oss genom programmen, och som är programmets enda kontinuitet då en i bild synlig programledare saknas. Jag förstår konceptet, skapa intresse hos den breda massan genom att ha med en kändis som får delar av sitt släktträd och sin släkthistoria presenterad för sig. Men här har vi också programmets svaghet, för mig är historien intressant, inte kändisen. Inga namn nämnda, men en handfull kändisar som deltagit har nästan verkat ointresserade av sin historia och tycks endast ha medverkat för att ytterligare en gång pusha för sitt eget kändisskap. Rätt eller fel, det är så som jag uppfattat det emellanåt. Trots allt är serien fortfarande sevärd, även om konceptet borde förnyas något.

allt

Då kommer vi in på Allt för Sverige. Vi är nu inne på 6:e säsongen, den första sändes 2011 och är ett koncept importerat från Norge, där serien heter Alt for Norge. I denna serie möter vi tio amerikaner med svenska rötter som under några sommarveckor får uppleva vårt vackra land och veta sin egen släkthistoria. Programledare är Anders Lundin som enligt mig passar perfekt för detta program, då han är lugn, humoristisk och bra på att berätta om landets historia på ett lättsamt sätt. Till skillnad från Vem tror du att du är så möter vi i denna serie helt vanliga människor, och det är också ett av programmets styrkor. Att få lära känna nya människor, ta del av deras liv och få följa med på deras resa när de får de första glimtarna av sin släkts historia är trevligt. Programmet passar dessutom perfekt så här under senhösten och början på vintern, att få se underbara vyer från Sveriges gångna sommar är härligt. Det som programmet brukar få kritik för är utslagstävlingarna. Personligen har jag inget emot dessa, men de tillför dock inte heller programmet något. Jag förstår att tanken är att införa dramatik och lite spänning, men för mig är alltid höjdpunkten när personerna får läsa sitt personliga blev.

vaggarna

Så har vi nykomlingen, Det sitter i väggarna vars första säsong började sändas 2015. Här följer vi historikern Christopher O’Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg som i varje avsnitt besöker ett äldre hus. Vi får veta husets historia, blandat med tips på hur man varsamt renoverar just äldre hus. Det här är ett program som jag verkligen gillar, Christopher och Erika sätter en lugn och harmonisk prägel på programmet, och detta i kombination med mötet av helt vanliga människor ger ett väldigt trevligt program att se. Jag hoppas verkligen att vi kommer få se fler säsonger under de kommande åren av denna serie.

slakthistoria

I tryckt media återfinner vi tidningen Släkthistoria som varje gång den kommer ut ger en stunds spännande läsning och ny inspiration att släktforska. Tidningen utkom med sitt första nummer i början av 2014. Självklart finns det andra tidskrifter om släktforskning, men detta är den första tidningen som lanserats på bred front och som kan köpas i varje mataffär runt om i landet. Tidningen varvar släkthistorier med tips på källor och hur man går till väga för att släktforska. Tidningen är också ett utmärkt nästa steg från det att det har väckts ett intresse genom tv-programmen, till att få konkreta guidningar hur man går till väga.

Men nu kommer vi till min önskan. Jag vill ha en programserie till oss – för och av släktforskare fullt ut som tar vid där de andra serierna slutar. Tiden är mogen för en serie där vi får både lära oss grunderna i släktforskning på ett pedagogiskt sätt, men även tips om mer okända källor som ännu är långt från digitalisering och som gömmer sig i Sveriges lands- och stadsarkiv. Blanda detta med inslag där vi möter hängivna släktforskare som talar om hur de gått till väga när de löst problem så som okända fäder, anor som försvunnit och andra problem som vi släktforskare stöter på. Låt oss få träffa arkivarierna, de som arbetar i lands- och stadsarkiven samt krigsarkivet och låt de berätta. Det måste ha hänt mycket spännande och roligt i mötet med landets släktforskare genom åren som de kan dela med sig av, och även ge en inblick i arkiven och deras innehåll. Låt oss hålla kändisar och tävlingsmoment borta från denna serie. Däremot gärna inslag med historiker så som Annika Sandén och Dick Harrisson som kan berätta dels hur de forskar i äldre tiders källor men även kan berätta hur livet var förr i tiden då våra äldre anor levde och brukade jorden. Det finns även en del kända namn inom den svenska släktforsknings-världen som skulle vara intressanta att ha med som sporadiska gäster. Slutligen kommer vi till valet av programledare, och finns det någon bättre än allas vår Ted Rosvall? Han skulle ge en trevlig och seriös inramning av programmet. Dessutom skulle det vara intressant att få ta del av Teds egna erfarenheter under alla dessa år som han varit en hängiven släktforskare, och vad han har stött på för familjehistorier och hur han går till väga bland arkiven. Sist men inte minst, göm inte ett sånt här program i UR med sändningstid klockan halv tio på förmiddagen då alla är på arbetet, utan ge det en seriös chans klockan 20:00 en vardagskväll.

Det här är första punkten på min önskelista till Jultomten – må hända återkommer jag med fler.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Till jultomten…

  1. Kerstin Rosenberg skriver:

    Hej, följer med stort intresse de program du nämner och visst skulle det vara bra med ett program mer specialiserat på forskningen med Ted som programledare.
    Med släktforskningen följer ett intresse för historia och möten med människor med samma intressen och nyfunnen släkt om man har tur.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s