Allmän jordbruksräkning 1944

Har ni märkt att det har trillat in en hel del nytt material hos Arkiv Digital? Mängden nya volymer gjorde mig nyfiken, och svaret var ”Uppgifter för allmän jordbruksräkning år 1944”, året innan andra världskriget äntligen tog slut. Jordbruksräkningen genomfördes tack vare en kunglig förordning (nr 525) från den 15 juli 1944.  

För att hitta detta material så söker ni helt enkelt på SCB, och där får ni upp Byrån för jordbruksstatistik. Sen är det bara och börja leta efter önskad härad och socken, så kommer ni snart hitta rätt.

OBS! Från och med den 3 mars 2017 krävs abonnemanget Allt-i-ett för att komma åt detta arkiv.

jordbruksrakning1944-1

Personligen valde jag att söka upp Arvidstorp i Djursdala där min mamma kom att några år senare tillbringa sin barndom. Vi ser här att lägenheten Arvidstorp ägdes av Axel Nilsson, men brukades av Erik Nilsson som var hans son.

Vidare kan vi se att åkerarealen som hörde till Arvidstorp var 3 hektar och 50 ar. Själva tomten huset står på var 10 ar, och slutligen fanns det 17 hektar och 40 ar skogsmark som hörde till fastigheten. 1944 fanns det varken vatten, avlopp eller el indraget i huset.

Även om det inte är en uppsjö med uppgifter, så är det ändå ett välkommet tillskott då vi kartlägger våra släktingars liv. Som en liten bonus så är varje blankett undertecknad av ägaren själv, så kanske hittar du via detta din morfars fars namnteckning, vem vet?

jordbruksrakning1944-2

”Enligt det av statistiska centralbyrån i skrivelse till Konungen den 5 februari 1927 framlagda förslaget till jordbruksstatistikens omorganisation skulle de för denna gren av statistiken grundläggande uppgifterna angående bl. a. ägoslagens areal, åkerjordens användning samt antalet husdjur insamlas vid allmänna, vart femte år återkommande jordbruksräkningar i samband med de allmänna fastighetstaxeringarna. Sådana allmänna jordbruksräkningar ägde rum åren 1927, 1932 och 1937. Då den därpå närmast följande allmänna fastighetstaxeringen på grund av krisförhållandena blev uppskjuten tvenne år. kunde ny allmän jordbruksräkning i samband med fastighetstaxering äga rum först år 1944. I skrivelse till Kungl. Maj:t den 11 februari 1944 framlade statistiska centralbyrån och lantbruksstyrelsen gemensamt ett förslag angående allmän jordbruksräkning samma år i anslutning till 1945 års allmänna fastighetstaxering, för vilken deklarationerna skulle avlämnas senast den 15 september 1944.”

Här kan ni se torpet Arvidstorp och läsa historien om vem som levt där…
Sommar i Arvidstorp, Djursdala

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s