Smarta Googletips när du söker släkt

oldcouplecomputer

Internet är idag en guldgruva för oss släktforskare. Aldrig förr har det funnits så mycket information där ute och ta del av, och det tillkommer nya uppgifter för varje dag som går. Idag är det främsta sökverktyget Google, och det finns en hel del knep för oss släktforskare att ta till när vi googlar för att lättare hitta det vi söker. Några av dessa knep tänkte jag gå igenom nu.

Ett Google – många länder

Googles sökrobotar söker kontinuerligt av internet, websida för websida och indexerar dess innehåll i sin databas vilket gör att vi sen kan googla och hitta rätt information. Sökrobotarna arbetar per land, och när du går in på Google så kommer du med största sannolikhet automatiskt till Google.se, även om du från början skrivit Google.com. Google antar att du som svensk i första hand vill ha sökresultat för svenska sidor, medan exempelvis en fransman vill ha sökresultat för franska sidor. Det gör att sökresultatet kan skilja sig åt. Ska du googla efter en engelsk ana, gå därför till engelska google, troligen kommer du få ett bättre sökresultat där.

Det är lätt att välja vilket lands Google du vill använda, i googles sökruta skriva Google och det land du vill googla i och klicka sedan på länken som dyker upp.

google1

När du söker kommer sökresultaten i första hand prioritera engelska sidor.

 

Avancerad sökning – specificera vad du söker

Nästan oavsett vad man söker på så får man upp en oerhörd massa sidor i sökresultatet, varav de allra flesta inte är de du är ute efter. Skriver man in flera ord så söker Google på sidor där alla orden förekommer, men även på sidor där bara ett av orden förekommer. Man kan då använda citattecken för att tala om för Google att det måste matcha båda orden för att visas i sökresultatet, exempelvis; Hantera släktfoton. Testa att googla både med och utan citattecknen, och du kommer se att sökresultatet blir annorlunda. Man kan också använda minustecken för att tala om att sök på vissa ord, men resultatet ska inte innehålla ordet med minustecknet, exempelvis:

google3

Vi får nu inte upp sidor med slottets öppettider i vårt sökresultat. Tänk på att det inte får vara något mellanrum mellan minustecknet och ordet du vill utesluta. Det finns fler såna här sätt att direkt i sökrutan precisera hur man vill att Google ska söka på de ord man har angivit, men ännu enklare är att använda Googles avancerade sökning som du hittar på:

https://www.google.se/advanced_search

google4

När man använder avancerad sökning behöver man inte komma ihåg alla dessa citat- och minustecken och hur man använder dessa. Enligt exemplet ovan kommer vi söka på alla sidor som innehåller orden Kalmar och slott men undvika de som innehåller ordet öppettider. Som du ser kan man även välja exempelvis vilket språk sidan ska vara skriven på.

Observera sökfälten Siffror mellan. Dessa är perfekta att använda när man inte vet exakt vilket födelseår personen föddes. Söker man exempelvis efter en Sara Petersdotter född någon gång i slutet på 1780-talet kan man skriva in Sara Petersdotter i översta sökrutan, och siffror mellan 1785 och 1790 och sedan söka.

google5


Variera din sökning

När man googlar är det lätt att ge upp, man har sökt på ett visst ord eller en viss person men inte hittat något. Börja med att söka så precist som möjligt, och får du ingen träff så slopa ett eller flera av sökorden. Söker du efter en Stina, så sök även på Christina, vilket du gör genom att skriva in både Stina och Christina i sökrutan något av följande ord.

Sen har vi olika stavning… Pär, Per, Pher, Phär… eller hette han Peter, Petter? Testa att helt utesluta förnamnet, och inkludera andra sökord exempelvis hustruns namn vid din sökning.

Det finns många Maria Månsdotter! När man söker inser man hur många i samma socken som föddes med just det namn som du söker på. Ett knep som jag brukar använda är då att inte bara ange församlingens namn, utan även själva bostadsnamnet (torpet, gården etc.) vilket som regel brukar ge bra matchningar för att hitta just den person du söker på.

Prova att ange generella sökord i kombination med dina specifika sökord. Exempelvis kan man inkludera orden ansedel och personakt, eller genealogy om du söker på engelska sidor vid sökning för att hinta Google om vad du är ute efter.

Tänk på vilken i ordning du skriver dina sökord. Google prioriterar det första ordet högst och de efterföljande i fallande ordning. Testa att söka på slott herrgård torp, och sedan ändra ordningen till torp slott herrgård, så kommer du märka att sökresultaten skiljer sig åt.

Något som man däremot inte behöver tänka på är att använda stora och små bokstäver på ett korrekt sätt. john mcgregor ger samma sökresultat som John McGregor.


Google books

Google indexerar inte bara websidor utan även böcker. Om du går in på denna länk:

https://books.google.com/

Så kommer du till Google Böcker. Prova att sök på Kalmar Slott igen, och du får nu upp ett helt annat sökresultat än tidigare. En del böcker kan läsas till stora delar på internet, medan andra skyddas av upphovsrätten. Men du får ändå veta vilken bok som kan vara intressant att få tag på för just din forskning.

Avslutningsvis önskar jag dig lycka till i ditt gogglande efter dina anfäder så du får bra ledtrådar i ditt fortsatta släktforskande!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s