Skapa översikt med Google maps

Det är många olika ortsnamn som dokumenteras i vår släktforskning. Men hur spridda är dessa över Sveriges land? En kul funktion som finns i Google maps är att kunna markera ett antal valfria orter och se deras spridning och relation till varandra. Jag valde att göra detta för de födelseorter som förekommer för min farfars anor, och det var riktigt intressant att se spridningen, eller snarare koncentrationen i mitt fall.

google5

I detta fall var orterna belägna främst i norra Småland och södra Östergötland. De tre ensamma punkterna är för Ask, Norrköping och Köping (Öland), men då är vi tillbaka på 1600-talet i mitt släktträd.

En del av släktforskarprogrammen har kartfunktioner, men här har vi ett fristående alternativ där du kan markera ett valfritt antal önskade orter beroende på vad du vill visualisera. Att skapa en sån här karta i Google maps är både enkelt och kul.

Så här gör du:

Gå till maps.google.se och klicka på den blå knappen uppe till höger – Logga in. Ange dina inloggningsuppgifter, och har du inget Google-konto så kan du skapa ett kostnadsfritt genom att klicka på Skapa konto.

google1

När du väl är inne, klicka på menyknappen längst uppe till vänster (tre horisontella streck). Ute till vänster klickar du på Dina platser och sedan på Kartor och slutligen Skapa karta.

google2

Innan du börjar lägga in några punkter så är det en bra idé att döpa kartan, du kan nämligen ha flera olika kartor i Google maps. Klicka på Namnlös karta längst upp till vänster och ange ett önskat namn.

Nu börjar det roliga att lägga in punkterna. Detta gör du genom att söka på orten i sökfältet. När du har hittat rätt ort så är det bara att klicka på Lägg till i kartan. Fortsätt sedan med nästa ort. Dina förändringar sparas allt eftersom. Som vanligt kan du zooma in och ut i kartan efter behag.

google3

Om du råkar lägga till en felaktig punkt är det bara att högerklicka på den och Ta bort. Varje enskild punkt har sina egna ”egenskaper”. Klicka på en punkt du har lagt till, och du får då upp ett litet fönster.

google4

Till och börja med så har du gps-koordinaterna till platsen. Du kan ändra färg på punkten genom att klicka på den lilla färgburken och välja färg från paletten. Klickar du på pennan kan du dessutom lägga till en egen beskrivning.

Du kan även arbeta med olika lager som du sedan kan visa eller dölja. Man kan exempelvis lägga in farfars anor på ett lager och med en viss färg på punkterna, och sedan farmors anor på nästa lager med en annan färg på punkterna. Då kan du se hur de två olika släktgrenarna har varit spridda i förhållande till varandra och dessutom tända och släcka de olika lagren om du bara vill se den ena eller andra släktgrenen.

Slutligen kan du spara din karta i både PDF-format och som en bild. Det gör du genom att klicka på de tre punkterna till höger om kartans namn längst upp till vänster och välja Skriv ut kartan. Du får då välja om det ska bli en PDF eller en bild. Personligen tycker jag att det är enklast att ta en skärmdump med PrintScreen, beskära bilden i ett bildredigeringsprogram och där kunna välja vilket filformat man vill spara bilden i.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s