Att organisera och publicera släktfoton

Har du en massa fina släktfoton inskannade i din dator? Ligger de sparade lite här och där i en massa gula mappar, utan att det står vem som är vem på fotona? Då är du inte ensam. Det här inlägget handlar om några tips på hur du kan organisera och publicera dina släktfoton på ett enkelt sätt.

Photos170411

Som vanligt då vi pratar om teknik och olika program- och molnlösningar, så finns det alltid en uppsjö av alternativ att välja på. Vad som är de bästa alternativen är ofta en subjektiv och personlig bedömning. Det är alltid bra och prova några olika lösningar innan man bestämmer sig för vilken man vill använda. Detta inlägg är till för att inspirera dig till att börja sortera och dela med dig av dina släktfoton.

Personligen ser jag en skillnad i att hantera digitaliserade släktfoton och alla dessa vardagsfoton vi tar själv med mobilkameran. Där har du säkert redan en bra funktion för backup, exempelvis autosynk med hjälp av Google Photo där fotona dessutom blir indexerade. Där är det inte lika viktigt att för varje foto beskriva vem personen är, då det är nutida, levande människor som är motiven.

Tar vi istället de gamla kabinettsfotografierna från 1900-talets början som du fått låna av din mormor, så är fallet lite annorlunda. Där vill vi noggrant skriva ner vem som är vem på fotona innan vetskapen är borta.

Skapa ett bra filnamn

Innan vi går in på olika sätt att organisera foton, så rekommenderar jag att ge dem bra filnamn. Filnamnet ska ge förutsättning att matcha fotot mot rätt person i din släktforskning. Är det bara en person på fotot, så anger jag personens namn, födelsedatum och ett litet löpnummer då man ofta har flera foton på samma person, exempelvis:

Liljedahl, Karl Vilhelm 1892-03-22 01.jpg

Är det många personer på fotot så behöver du kanske inte ange alla personers namn och födelseuppgifter om det är logiskt vem som är vem utifrån ålder och kön, utan då kanske det räcker med:

Liljedahl, Karl Vilhelm 1892-03-22 02 med familj.jpg

Det är det självklart inte heller fel och ange i filnamnet när och var fotot är taget, om den informationen är känd. Fördelen med ett bra filnamn är naturligtvis när en släkting kommer förbi och ska få en kopia på några av dina foton så är allt redan klart vem som är vem på fotografierna när han/hon kommer hem till sin egen dator.

Andra alternativ att koppla samman uppgifterna vem som är på fotot är att lagra detta i filen med hjälp av IPTC vilket jag återkommer till senare. Nackdelen är att inte alla vet hur IPTC fungerar, och det finns ingen garanti att IPTC-informationen finns kvar i fotot när du har laddat upp det till en molntjänst.

Lagra filerna lokalt

Hur du strukturerar upp alla dessa digitala foton i olika mappar är egentligen inte så viktigt, utan att istället skapa möjlighet att söka fotona genom att skapa taggar och komplettera med metadata (information om fotot).

Personligen har jag för att ha lite uppdelning skapat fyra grundmappar, en för farfars släktingar, en för farmors etc. Det känns lite mycket och ha alla foton blandande i en och samma mapp, men visst går även det bra om man så önskar. Min personliga rekommendation är dock att ha sitt originalbibliotek av foton lagrade lokalt på sin egen dator, men med en fullgod backup.

Ligger fotona på datorn har du alltid tillgång till dom, och du vet att de inte har komprimerats eller på annat sätt försämrats i kvalité eller storlek. Men glöm som sagt var inte backup!

Andra väljer att lagra alla sina foton direkt på nätet istället. Självklart fungerar det lika bra, men förvissa dig då om att välja en tjänst som inte på något sätt försämrar kvalitén på fotona som du laddar upp.

Organisera foton i ett program

Jag har varit runt de senaste åren med laptop och skanner och digitaliserat det ena fina släktfotot efter det andra. Efter ett tag insåg jag att det började bli ohållbart, det var helt enkelt dags att börja organisera upp min fotosamling, och det var här jag insåg att det inte var lika lätt som jag tänkt mig om jag skulle göra det med bara gula mappar.

WorkSpace

Jag har under väldigt många år arbetat med PaintShop Pro, ett fotoredigeringsprogram med riktigt fina fotofunktioner till en mycket rimlig kostnad. Något som jag inte tidigare tänkt på är att det faktiskt finns möjlighet att även organisera sina foton i samma program. Detta gör man i Manage Workspace, där du börjar med att tala om vilka mappar på din dator som skall ingå.

Steg två är att skapa taggar. Det betyder i praktiken att man skapar en tag för en person, och sedan kopplar denna tag till de foton som personen förekommer på. Då kan man snabbt sedan få fram vilka foton som respektive person finns med på. Självklart kan man skapa taggar även för andra saker, så som vart fotot är taget.

Slutligen kan man fylla i IPTC vilket kortfattat är metadata (information) om fotot. Denna data lagras sedan innuti själva filen och följer med andra ord med filen när man kopierar den till annan plats. Se följande informativa film om hur det hela fungerar i PaintShop Pro (klicka på bilden):

PaintShop1

Nuvarande version Corel PaintShop Pro X9 Ultimate kostar i skrivande stund 795 kronor. Ett alternativ är Adobe Photoshop Elements 15 som kostar 899 kronor. Det finns självklart gratisalternativ, men ibland kan det vara värt att betala några hundralappar, framför allt då du får både ett bra redigerings- och organiseringsprogram i ett och samma paket.

Dela med sig av sina foton

Släktfoton är till för att delas med andra och inte bli liggande på en snart bortglömd hårddisk. Det finns flera olika sätt att göra det på, och jag tänkte avslutningsvis föreslå några lösningar.

Ett alternativ jag redan nämnt är att skaffa sig ett Google-konto om du inte redan har gjort det. Det är helt gratis, och du gör det via följande länk:

https://accounts.google.com/SignUp?hl=sv

GoogleAccount

Där kan du sedan ladda upp dina foton, du får då backup på dessa, och även möjlighet att välja vem du ska dela med dig fotona till genom att enkelt skicka en länk till personen i ett mail. Även om det kan vara lockande att använda Google Photo med obegränsat utrymme till förfogande, så tänk på att fotona blir komprimerade, och om de är 16 Megapixel eller större även förminskade. Har du inte tusentals släktfoton så rekommenderar jag istället att använda funktionen Google Drive. Där är du begränsad till 15 Gigabyte lagringsutrymme, men filerna lämnas helt orörda vid uppladdning. 15 Gigabyte borde räcka till duktigt många foton, och det går alltid att utöka till 100 GB (19 kronor/månad) eller 1 TB (99 kronor/månad).

När du har laddat upp fotona i en mapp så är det väldigt enkelt att bjuda in andra att kika på dina foton. Högerklicka på mappen och välj Dela…

Google2

…och ange personens e-postadress så skickas en länk till din mapp när du klickar på Klart:

Google3

Ett annat fullgott alternativ är DropBox. Här får du dock endast 2 GB lagringsutrymme initialt som gratisanvändare, vilket kan kännas lite snålt vid jämförelse.

Men varför inte använda Facebook? Det är ett utmärkt community, och du har säkert redan flera av dina släktingar där. Skapa en ny Facebook-grupp är enkelt, när du är inne på din profil, högerklicka på lilla pilen uppe till höger, och välj skapa Grupp.

FacebookGrupp

Fördelen är att en sådan grupp kommer säkert bli mer levande än en utdelad Google Drive eller Dropbox. Här kan medlemmarna kommentera alla foton, berätta gamla minnen och själva lägga upp fler fina släktfoton. Glöm dock inte att göra gruppen hemlig, och sen är det upp till dig och välja vem som ska få vara med.

Även Facebook får man se upp lite med för här komprimeras också foton, och det ganska märkbart ibland. Det finns dock lite workarounds att använda sig av. Lägger man bilderna i ett album så kan man när man skapar albumet ange att bilderna ska sparas i hög upplösning:

FacebookHög

Eller om du vill lägga bilderna direkt i flödet, så kan man spara dessa med någon av följande storlekar (bredd): 720 pixlar, 960 pixlar eller 2 048 pixlar och dessutom spara bilden som jpeg med en sRGB-färgprofil, då ska bilden inte komprimeras enligt Facebook själva.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s