De vilda systrarna Schilling

Jag har tidigare berättat om de tre systrarna Bolling som är flitigt förekommande i Vimmerbys domböcker från 1700-talet. Men det fanns två andra systrar som även de stod inför rådhusrätten flera gånger, nämligen Ingeborg och Margareta Schilling.

Vimmerby170614

Första gången vi stöter på dessa systrar är i en ganska blygsam anteckning i domboken från den 3 april 1714. Johan Linck ville då ha infört i rådhusrättens protokoll att Margareta Schilling hade uttalat några lösa ord. Mycket mer blev det inte den gången. Att det togs upp i rådhusrätten när det hade uttalats lösa ord, okvädesord eller falska anklagelser var nu inte alls något ovanligt förekommande vid denna tid.

Vad det verkar höll sig dock Margareta i skinnet de kommande åren, för att sedan den 28 april 1722 återigen dyka upp i rådhusrätten, denna gång för en allvarligare anklagelse, nämligen överfall. Då var det min anfader borgmästare Petter Hiertstedt som ledde rådstugan tillsammans med rådmännen Lars Grönfeldt, Joen Erichson, Niclas Linck och Jonas Lindegren.

Det var hustru Kierstin Erichsdotter som hade blivit överfallen på Vimmerby torg av Margareta med hugg och slag samt okvädesord. Som vittne till rådstugan hade Johan Linck och Nills Bruns hustru kallats. Den senare accepterades dock inte som vittne, då hon och Kierstin ”sins emellan gammal owänskap har haft”. Kvar var Johan Linck som berättade efter avlagd ed att Kierstin och Margareta hade gått med en häst och han hade hört kvinnorna mumla och prata, men han hade inte kunnat höra vad de hade pratat om, än mindre sett något slagsmål förövas. Margareta skulle nu anskaffa fler vittnen till sitt försvar, och så mycket mer hände inte denna dag. Det märkliga är att jag därefter inte funnit något mer i domboken gällande detta ärende.

Men det skulle inte dröja så länge innan en Schilling stod inför rådhusrätten igen, denna gång var det systern Ingeborg. Borgmästare Hiertstedt och rådmännen var den 17 december 1722 samlade för en ordinarie rådstuga till vilken även Ingeborg var kallad som var anklagad för slagsmål med Håkan Hööks hustru Ingeborg Jönsdotter Borre. Till vittnen var hustru Maria Larsdotter, Karin Svensdotter och Petter Kindberg kallade, och då Ingeborg Schilling inte hade några invändningar mot dessa vittnen kunde rannsakningen påbörjas.

Först ut att vittna var Petter Kindberg som berättade att han sett Håkan Hööks hustru vara blå över ögat där pigan slagit henne, och att hon även var svullen över huvudet där Ingeborg slagit.

Därefter vittnade hustru Karin Jönsdotter att när hon kom in i huset hade hon sett pigan Ingeborg fatta Håkan Hööks hustru i håret, slagit henne i ansiktet med näven varav hon fick 2 blånader, samt när hon lossade sina händer ur håret på Borre hade ryckt av en stor hop med hår. Karin tog därefter Ingeborg Borre och hjälpte henne hem. Efter den händelsen låg hustru Borre sjuk i 3 dagar. Mer hade inte Karin att berätta.

Sist ut att vittna var Maria Larsdotter. Hon berättade att när hon kom in i huset så fattade pigan i Håkan Hööks hustru, och de båda ryckte varandra i håret. Maria hade blivit manad att springa efter fler vittnen till bråket, och då hon kom tillbaka svor pigan Ingeborg så mycket att de två kvinnorna rök ihop igen. Mer hade inte Maria att berätta.

Det var nu dags för rådhusrätten att fatta sin dom. De ansåg att efter vittnenas berättelser så kunde inte pigan Ingeborg Schilling neka till vad hon gjort. Hon dömdes därför till böter för att ha dragit av Ingeborg Borre en hoper hår, för att ha slagit henne i ansiktet så två blåmärken uppstått, samt för de svordomar hon uttalat. Kunde hon inte betala böterna skulle hon istället få sitta 2 söndagar i stocken inför borgarnas beskådan. Hon ansågs även vara skyldig Håkan Höök 1 daler silvermynt för utgifter.

Slagsmål som slutade i rådhusrätten var inte heller de ovanliga vid denna tid, inte ens mellan stadens kvinnor. Men vad gäller systrarna Schilling är det kanske mer intressant vad som hände mellan dessa besök i rådhusrätten, de verkar ha varit hetlevrade av sig, med skinn på näsan och inte backade de för ett handgripligt slagsmål. Med största sannolikhet hände det både den ena och andra händelsen som inte slutade i rådhusrätten.

Efter detta gick det ett halvår, innan systrarna nämns i domboken igen. Den 8 juni 1723 var det ordinarie rådstuga, och inför rätten steg nu borgarna mäster Eschill Moberg, Håkan Höök och Erich Johansson junior och ”gaf wid handen huru som sådant olijdeligit och oanständigt lefwerne och wäsende föres esom oftast hoos enkian Stina Wålterdotter, förmedelst de 2ne hemmawarande döttrars förwållande, Margaretha och Ingeborg Nannesdottrar Schillingar som der till är orsaken.”

De ville nu helt enkelt att Ingeborg och Margareta skulle tvingas lämna staden. Detta verkar inte modern ha haft så mycket emot, då det framkom att systrarna hade slagit även henne. Borgarna ville inte heller se systrarna närvara vid någon av stadens marknader framöver.

Rådstugan fällde nu följande dom; ”Att emedan ett sådant elakt och oanständigt leverne har varit förövat av änkan Stina Wålters döttrar, Margaretha och Ingeborg Nannesdöttrar Schillingar, hemma hos modern, som magistraten oveterligen har varit, men nu nyligen angivit är; Prövar rätten för skäligt att bägge döttrarna sig här ifrån staden skall begiva och försöka sin lycka annorstädes och tjänst taga hos annat ärligt folk, efter förmyndareordningen, vilket modern och nämnda borgare påstått, de försattes dem 14 dagars tid allrahögst att sig här ifrån staden begiva, så främst de vilja undvika svårt tilltal, med mera på sådan sätt kan förorsakas, om det försittes.”

Det var alltså ingen enskild händelse som tvingade systrarna att lämna staden, utan deras oanständiga leverne, vilket uppenbarligen innebar det ena slagsmålet efter det andra. Här slutar spåren efter dessa vilda systrar för denna gång, men det är inte utan att man är lite nyfiken på hur det gick sen för dessa två.

Källreferens:

Göta Hovrätt – Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIBAA:6532 (1713-1720) Bild 1120 (AID: v280119.b1120)
Göta Hovrätt – Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIBAA:6533 (1721-1729) Bild 840 (AID: v280120.b840)
Göta Hovrätt – Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIBAA:6533 (1721-1729) Bild 1310 (AID: v280120.b1310)
Göta Hovrätt – Advokatfiskalen Kalmar län (H) EVIIBAA:6533 (1721-1729) Bild 1540 (AID: v280120.b1540)

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De vilda systrarna Schilling

 1. SolveigP skriver:

  Hej!
  Tänk vad råa både män och kvinnor kunde vara men nog lite ovanligare att kvinnor betedde sig så, drog sin matmor i håret och slog henne. Jag förstår att de till slut blev portade från staden.
  Fin liten bild, från Vimmerby antar jag.

  Det är stimulerande att ta del av ditt skrivande! Jag jobbar själv med en bok om min hemby – vi är flera som samlat in material i tio år men jag fått ansvaret för skriva in och göra layout vilket inte alltid är lätt. Vi ska också anlita BoD som jag tidigare har bra erfarenhet av.
  Jag läser med intresse dina bloggar. Sparat alla dina Kalmar artiklar och i sommar ska jag med dem som guide åka till Kalmar och också se slottet.
  Hälsningar

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s