Bye Bye Sverige

Så var då äntligen Lotta Lundgren och Erik Haag tillbaka med en ny tv-serie, denna gång i tre delar som handlar om svenskarna som utvandrade under 1800-talet. Faktum är, att vi som gillar historia (och släktforskning) börjar bli bortskämda i tv. Ändå kan man utläsa från diskussioner på internet att det är något som saknas. 

Bye

På vanligt manér serverar Lotta och Erik oss en portion av Sveriges historia, denna gång om den stora utvandringen som skedde på 1800-talet till Nord Amerika. Gillade man Historieätarna så kommer man gilla även den här miniserien. Den är underhållande, gemytlig och informativ. Den där lite märkliga, men kärleksfulla personkemin mellan Lotta och Erik är det som gör det hela så bra. Det finns gott om radarpar i tv, Luuk och Lindström, Erik och Mackan och Filip och Fredrik för att nämna några. Alla dessa har något gemensamt, nämligen att antingen så älskar man allt de gör, eller så kan man inte med att se på det. Och det är inget märkligt med det. Personligen tycker jag att Vem tror du att du är tappade en del av sin charm när inte längre Ted Rosvall var med i avsnitten. Och vad vore Allt för Sverige utan Anders Lundin? 

Inom släktforskningens värld kan man läsa kommenterar så som att det är ett dåligt program, bara trams och flams mellan Erik och Lotta och att det ska vara fullt av faktafel. Alla har rätt till sin åsikt, men frågan är om vi släktforskare verkligen är den tänkta, primära målgruppen för denna produktion? Vi som har släktforskat en tid har redan dessa kunskaper om utvandringen på 1800-talet. Nej, här vänder man sig istället till den stora publiken ute i Sverige, och levererar historia förpackad i ett trevligt och underhållande format på torsdagskvällarna, perfekt att avnjuta till en go-fika. 

Varför kommer då såna här kommentarer från oss släktforskare då? Vi har trots allt fått se Vem tror du att du är, Allt för Sverige, Det sitter i väggarna, Historieätarna och nu kommer Bye Bye Sverige. Men det vi släktforskare drömmer om är en programserie som vänder sig uteslutande till oss, något som jag skrev om i mitt inlägg Till jultomten…

Vi vill helt enkelt se ett programserie som djupdyker i landsarkiven, ger oss ny information som kan ta oss vidare i vår egen släktforskning. Även om vi sett ett ökat intresse för släktforskning under de senare åren, där även de yngre generationerna börjar intressera sig i en något större utsträckning än tidigare, så är det i förhållande till Sveriges befolkning fortfarande en ganska liten grupp. Jag är rädd att vi kommer få fortsätta att längta efter ett program som vänder sig till bara oss som håller på med genealogi.

Men allt måste inte komma i en dyr tv-produktion. På något sätt verkar vi i Sverige ha glömt bort styrkan med Youtube. Det finns ytterst lite svenska, släktforskarrelaterade klipp på Youtube, och det tycker jag är väldigt synd. Man kan säga vad man vill om Ancestry, men de har i skrivande stund lagt upp över 760 klipp på sin kanal. Självklart är det med fokus att locka nya (betalande) användare, men samtidigt finns det gott om informativa klipp om hur man hittar i deras många register och framför allt hur man släktforskar i det amerikanska källmaterialet. 

Sveriges släktforskarförbund har valt att än så länge bara lägga upp årsstämmorna på sin kanal, inte heller på Riksarkivets kanal ser vi någon större aktivitet. Går vi till Arkiv Digitals Youtube-kanal så hittar vi faktiskt några klipp, men dessa fokuserar till största del på sin egen produkt, vilket inte är något märkligt i sig. I övrigt är det ganska skralt på Youtube med svenska släktforskare. Den stora fördelen med Youtube är att kostnaderna blir försumbara, det krävs i stort sätt en eldsjäl med en kamera, och eldsjälar finns det ju gott om inom den svenska släktforskningen. Förhoppningsvis kommer vi få se en förändring framöver. Jag tror att det skulle vara en väldigt rolig utmaning att producera en sådan Youtube-kanal, och det skulle kunna bli något stort på sikt. 

Själv kommer jag att avnjuta de två kommande avsnitten av Bye Bye Sverige med stort nöje, jag ser redan fram emot hur det går när Erik lämnar tryggheten vid dubbeltallen bakom sig för att tillsammans med Lotta kliva på båten mot det okända.  

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s