Så var det här med tiden…

Jul2017

Ju äldre man blir ju fortare går tiden, åtminstone känns det så. Sanningen är ju den att ju äldre man blir, ju mer har man att göra. När man var liten var det bara att sätta sig vid dukat bord när man var hungrig, och resten av tiden bestod av lek och äventyr. Som vuxen ska man förutom arbete även laga mat, städa, och alla andra måsten. Måsten som blir än fler i december om man grips tag av julstressen. 

Sista julklappen blev inköpt i går, vilket är väldigt sent för mig, jag gillar att vara ute i god tid. Att besöka ett köpcenter i december månad kan vara en nog så stressande upplevelse. Men vi kan naturligtvis inte jämföra med allt det som våra förfäder styrde med under julmånaden förr; slakta grisen, stoppa korv, göra julost och alla andra bestyr som tog tid och energi.

För oss som inte nått pensionsåldern med utflugna barn ser vi nu fram emot en veckas julledighet då man kan slappna av och ägna sig åt familj och vänner, och för oss släktforskare självklart våra förfäders livsöden. Då SVT väljer att återigen köra allt på repris, Kalles Julafton, Kan du vissla Johanna, Karl-Bertil Johnssons julafton för att nämna några, så kan man med gott samvete låta tv:n vara avstäng på julaftonen. Varför inte passa på och besöka den där släktingen som du tänkt besöka så länge, kanske är det någon äldre person som annars sitter ensam i juletid och som då får ett glatt avbrott i tristessen. Alltid kommer du få höra någon spännande historia om släkten från gångna tider, eller ta del av några fina släktfoton.

För egen del har det varit ett år fullt med aktiviteter, både i arbetet och privat. I våras blev jag klar med min första släktbok som täcker min fars sida av släkten. Nu arbetar jag på bok nummer två som omfattar min mors sida. En stor del av min fritid har jag naturligtvis också ägnat åt min blogg, och med tanke på besöksstatistiken är det uppskattat det jag skriver vilket glädjer mig mycket. Tyvärr, eftersom min fritid är begränsad så har jag även under året varit tvungen att tacka nej till flera spännande projekt inom släktforskningen. Återigen, detta med tid, om man ändå hade mer timmar på dygnet. 

Efter en välbehövlig julledighet och festglatt nyårsfirande tror jag att 2018 kommer bli ett väldigt spännande år för oss släktforskare. Riksarkivet öppnar upp sina digitala portar i februari. Arkiv Digital fortsätter att utöka sitt utbud av spännande källmaterial, och må hända till och med kompletterar sitt online-program med möjlighet att registrera det man forskar fram… AD Family Tree Maker kanske? 

Ett inlägg på min blogg kan ta mig allt från några få timmar att formulera och skriva, till flera veckor om det är en faktabaserad artikel, typ min serie ”När du vill veta lite mer om…” Min tanke med bloggen har aldrig varit att jaga så många besökare som möjligt med så kallade clickbaits, utan jag skrivet ett inlägg när jag stöter på något som jag själv tycker är intressant och vill dela med mig mina tankar om eller kunskaper. Samtidigt är det fortfarande efter drygt 115 blogginlägg under dessa tre år som gått intressant att se vilka inlägg som intresserar släktforskare mer än andra. De tre mest lästa inläggen under året som gått har varit AnsedelBeställa uppgifter från Skatteverket och Ancestry, Arkiv Digital eller SVAR 2017.

Jag vill slutligen passa på och tacka alla som under året har läst min blogg, kommenterat och klickat gilla på Facebook samt hört av sig via e-mail. Er varma och positiva respons och kritik ger en mig härlig motivation att fortsätta blogga. Samtidigt vill jag önska alla mina läsare en riktigt härlig och fridfull jul med mycket god mat, trevligt sällskap och självklart nya spännande upptäckter om er släkts historia! 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så var det här med tiden…

 1. Gunvor Persson skriver:

  Trevligt slut och gott nytt år. Jag ser fram emot nästa års bloggar från dig 🙂 …

  Gillad av 1 person

 2. Birgitta skriver:

  Alltid intressant att läsa din blogg. Tack! Själv har jag en blogg sedan några år där jag förutom min släktforskning skriver om min ordlingslott. Men som du säger tiden flyger iväg och trots att jag är pensionär har jag inte skrivit så mycket som jag tänkt. Avseende släktforskningen tar det förstås en hel del tid att leta fram uppgifter och sedan scanna foton innan jag kan göra ett inlägg. Men roligt är det!

  GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT SLÄKTFORSKARÅR!

  Birgitta

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s