Fröknar och jungfrur är inget kvinnsfolk

Förr i tiden var man väldigt duktig på att tilldela människor epitet, en titel som beskrev vem eller vad man var och framför allt vilken social status i samhället personen hade. Jag kom och tänka på det här häromdagen då jag förde in dopvittnena för en ana till mig. Det fanns två kvinnliga dopvittnen; fröken Petronella Brun och jungfru Lisa Moberg. Men vad var det för skillnad på att vara fröken och jungfru? Jag tänkte i det här inlägget gå igenom några vanliga epitet på våra kvinnliga anor som dyker upp i de skriftliga källorna. Låt oss börja med det allra vanligaste.

Piga, när vi hör det ordet så tänker vi automatiskt på tjänsteflickan på gården, hon som fick gå upp tidigt på morgonen för att mjölka och sen se till att kaffet var kokat tills husbonden vaknade. Ibland ser man dock dottern i huset omnämnas som piga, fick hon då piglön av sina föräldrar? Nä, så var det förstås inte, piga kan nämligen även betyda ung ogift kvinna eller ogift hemmadotter.

Deja var ett litet steg upp på karriärstegen förr. Dejan var den som var arbetsledare för de övriga pigorna på en lantgård förr i tiden, eller åtminstone en väl tillförlitlig kvinnlig arbetare (tjänstepiga). Deja är ett väldigt gammalt ord, och betydde kvinnlig träl under yngre järnåldern. Äldre tiders stavning av ordet skrevs Deghia, vilket för tankarna till ordet deg. Därför tror en del att deja egentligen betyder bagerska.

Jungfru är precis som piga en titel för en ung ogift kvinna, men av något högre social bakgrund än en torparflicka. Från början var det bara unga kvinnor av adlig börd som titulerades Jungfru, men det kom så småningom att även användas av döttrar till de rika borgarna i städerna. Jungfru kan även syfta på en ung kvinna som ”nått kroppslig mognad” men som fortfarande är oskuld. Allt som tiden gick förlorade titeln sin status, vid sekelskiftet 1900 så var en jungfru en tjänstflicka i ett (större) finare hushåll. Jungfru kommer från medellågtyska junkvro(u)we, som egentligen översätts ”ung fru”.

Kvinna

Fröken är också en titel som tidigare endast användes av ogifta kvinnor av adlig börd. Även denna titel kommer från tyska språket, och användes allra först endast av kungafamiljen på 1500-talet, men kom snart att användas även av adeln, framför allt när jungfru på 1600-talet började förlora sin glans då även borgarna använde titeln jungfru. Även fröken kom att förlora sin status, från 1860-talet och framåt titulerades alla ogifta kvinnor för fröken, oavsett deras ursprung, förstås under förutsättning att de inte var kriminella. Ordet fröken kommer även det från medellågtyskan, nämligen ”vrouken” (liten fru, dam).

Hustru. Lycka förr var att bli gift med någon som kunde ge en tillräckligt god ekonomisk trygghet. Förhoppningsvis fanns det även lite kärlek och romans med i bilden också. För kvinnor ur allmogen och borgarklassen titulerades makan i äktenskapet för hustru.

Fru. På samma sätt som när en piga gifte sig och blev hustru, så blev en jungfru Fru då hon svarade ja inför prästen (så länge som hon inte gifte ner sig). Fru är en titel som funnits sedan medeltiden, och då var det uteslutande kvinnor inom kungahuset och de som gift sig med en riddare som benämndes fru. Dock kunde även kvinnor som gått i kloster och som kom från de högre stånden titulera sig fru. Så småningom kom fru att användas av alla inom adeln, och på 1800-talet kom epitetet att användas på bred front av alla.

Madam är något av en tredje variant som användes av borgerliga gifta, lite mer förnäma kvinnor, även efter att kvinnan blivit änka kunde hon tituleras madam.  

Kona är egentligen en synonym till kvinna, men kom att användas i nedvärderande syfte om bland annat oanständiga, lösaktiga kvinnor. Ordet användes även ofta i kombination med andra ord för att tydliggöra på vilket sätt kvinnan var moraliskt dålig, exempelvis tjuvkona.

Kvinnsfolk (Qwinsfolk) är en klart nedvärderade beteckning på en oftast kriminell eller omoralisk kvinna. När man läser domböcker och stöter på kvinnor som stått inför rättens dömande blickar, så brukar kvinnan till en början omnämnas som pigan, hustrun etc, för att efter genomförda vittnesmål istället komma att benämnas som kvinnfolket eller kvinnpersonen. Det var som regel kvinnor ur allmogen, den lägre samhällsklassen som fick denna titel, och allra vanligaste orsaken till att få den var att ha fått barn med en man utanför äktenskapet.

Däka är ett mer regionalt epitet, och var från början även det ett nedvärderande ord för kvinnor, framför allt mindre arbetsamma tjänsteflickor eller lösaktiga kvinnor. Men med tiden försvann det nedvärderande och däka kom mer att bli ett synonymt ord för (ung) kvinna. Däka förekommer i Halland, Västergötland, Blekinge och delar av Småland och Skåne.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fröknar och jungfrur är inget kvinnsfolk

  1. Det här är ett rörigt och ofta missförstått område. Tycker Du gjort en riktigt bra insats här att reda ut begreppen, än en gång.
    Bara en detalj, ”Kona” används än idag på högst respektabelt sätt i isländskan. Män talar ex.vis om ”Kona minn” om sin hustru och det är ett intressant exempel på äldre epitet som bevarat sin status på Island, men använts i nervärderande syfte sedan kanske 1600-tal (?) i Sverige. ”Trollkona, horkona, tjuvkona” etc. Begreppet ”Kona” som helt enkelt kvinna har försvunnit på resan så i senare tid är bara ordet ”Kona” i sig själv ett skällsord…
    Uppskattar mycket Dina olika utredningar och klargöranden om allt möjligt inom släktforskandet, särskilt som så många med släktforskarintresse tillkommer på senare tid och behöver dessa överblickar och klargöranden!. .. och jag med om jag skall vara ärlig!! 🙂

    Det enda som riktigt stör mig i Dina inlägg är att jag inte har en enda ana eller koppling till Vimmerbytrakten…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s