2 oxar och 800 kilo potatis

Jag har tidigare skrivit om den Allmänna jordbruksräkningen 1944 som finns digitaliserad hos Arkiv Digital. Men jag tänkte idag tipsa om att det finns även en äldre undersökning genomförd på 1910-talet av Hushållningssällskapet på uppdrag av SCB. Den finns tillgänglig hos Riksarkivet, och ger även den en bild av hur det såg ut på gården, men denna gång 30 år tidigare.

Undersökningen genomfördes alltså av Hushållningssällskapet, vilket beskrivs i Svenskt lantbrukslexikon från 1941 som en förening till lanthushållningens främjande, vanligen omfattande ett län. I ett år 1742 utfärdat kungl. brev till länsstyrelserna föreskrevs, att i varje socken skulle utses ”en eller flera, förnuftiga och beprövade lanthushållare, som kunde råda och styrka de övriga socknens invånare uti det, som bäst och nyttigast prövas till lands-culturens upphjälpande och förbättrande”.

Hur undersökningen skulle genomföras beskrevs i kungliga reglementet av den 13 december 1912, och tillsammans fastställde SCB och lantbruksstyrelsen den 14 maj 1913 en instruktion för det praktiska genomförandet. Undersökningen pågick under åren 1913-1920 och omfattade gårdar/torp från 0,25 hektar och uppåt. Totalt kostade undersökningen 491.116 kronor, varav hushållningssällskapet stod för 51,1% och resterande bekostades med statsbidrag. 

Den 1 december 1904 lämnade min mormors far Gustav Adolf livet som rättare bakom sig och blev torpare i Tolebo, Locknevi socken. På fotot nedan som bör vara taget runt 1920 ser vi Adolf med sin hustru Josefina och de tre yngsta barnen, Sigrid, Janne och min mormor Ebba.

Tolebo

Vi ska nu se vad vi kan få fram för information om deras gård. Vi börjar med att gå in på Riksarkivets hemsida, och lokalundersökningar (jordbruk), vilket du hittar på länken:

https://sok.riksarkivet.se/lokalundersokningar

Vi skriver in Locknevi och klickar sedan på Sök.

Jordbruk1

Vi får då upp Locknevi (Kalmar län) för 1918. Klicka på Bild, och här hittar vi nu ett antal handskrivna kort, och man får nu bläddra sig fram till rätt gård.  

Jordbruk2

På framsidan ser vi att ägare för gården Tolebolund är A. Gustavsson. På gården fanns vid detta tillfälle 2 oxar, 2 kor, 1 ungnöt, 2 får och 1 lamm samt 6 höns.

Vänder vi på bladet så hittar vi mer intressant information:

Jordbruk3

Gården bestod av 4,25 hektar åker och odlad jord samt 10 hektar skogs- och hagmark, totalt 14,25 hektar. Man odlade vete, råg, korn och havre. Dessutom odlade man 800 kilo potatis 1917, 1 ton foderrotfrukter och höskörden var på 600 kilo.

Så nu är det bara att du går in och söker på gårdar och torp till dina släktingar för att få veta mer om deras liv. Lycka till!

 

Relaterade inlägg:

Allmän jordbruksräkning 1944

Källreferens:

Statistiska Centralbyrån – samlingspost, Lokalundersökningar 1913-1920 bildid: B0001272_02076
Svenskt lantbrukslexikon, 1941
Jordbruk och boskapsskötsel år 1920, Kungliga statistiska centralbyrån, 1923

 

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s