Julmånaden December

Advent

December, årets sista månad, och för många en stressig tid för att hinna med alla måsten. Det är ju knappast så att vi slaktar grisen och stoppar vår egen korv längre, men det är ändå så mycket som vi vill hinna med denna korta månad då mörkret ligger tätt om stugan. Mitt råd är att fundera på vad du verkligen måste göra, och vad som går på rutin eller ”tradition” och som man egentligen kan strunta i. 

Jag hoppas att ni som jag har lämnat stressen bakom er vad gäller julklappsjakt i gallerior och köpcenters, och istället slår er ner i favoritfåtöljen med en kopp varm choklad eller kaffe och handlar klapparna på nätet. Glöm inte att beställa några riktigt bra böcker till dig själv som du kan avnjuta i lugn och ro de lediga juldagarna. Att tidigt en juldagsmorgon smyga upp och dyka in i Arkiv Digitals rika bildarkiv är ju inte heller helt fel. En och annan slagning i den rykande färska och efterlängtade Sveriges Dödbok 7 kommer det säkert också och bli för många. 

Jag vill med detta inlägg passa på och tacka alla som under det gångna året har läst, kommenterat och klickat gilla på de inlägg som jag har skrivit på min blogg. Det är alltid trevlig med positivt respons som gör att man får energi att fortsätta. Efter fyra år och 150 inlägg så har jag fått en hel del erfarenhet och insikter jag inte hade tidigare och det tackar jag er läsare för.

Skulle ni nu märka att det blir glest med inlägg i december månad så beror det på att jag kommer fokusera en hel del av min fritid på mitt pågående bokprojekt, men för er som gillar min blogg så är tanken att fortsätta i januari nästa år med nya, läsvärda inlägg. 

Några av de mest lästa och omtyckta inläggen jag skrivit i år är bland annat 2 oxar och 800 kilo potatis från i april, där jag berättar om Riksarkivets bildserie där man kan få veta mer om våra släktingars gårdar från början på 1900-talet. Populärt var även inlägget Att hitta en okänd far från augusti månad. Vem har inte stött på fader okänd i kyrkböckerna, in det inlägget ger jag en massa tips på att hitta den rätta fadern. 

Ett annat inlägg som jag publicerade redan sommaren 2017; Beställa uppgifter från Skatteverket är fortfarande lika populärt och välbesökt. I det inlägget berättar jag vad för uppgifter du kan beställa från Skatteverket och hur du går till väga. Det inlägget brukar jag rekommendera att man lägger som favorit i sin webbläsare så har du adresser och telefonnummer bekvämt tillgängligt.

Avslutningsvis… Enligt bondepraktikan, då juldagen detta år infaller på en tisdag, så kommer det bli en vinter med snö och regn, blåsig vår, våt sommar, torr och het höst med starka stormar.

Glöm inte heller att hålla dig inomhus hela julnatten, denna natt var nämligen enligt vår nordiska folktro de dödas natt. Då skulle man se till att julbordet var uppdukat, för denna natt återvände de dödas själar till sina hem. Det var också viktigt att hålla ljusen brinnande hela natten, för annars varslade det om dödsfall, och dessutom skulle de dödas själar kunna finna sig tillrätta vid julbordet. Så julaftonen gick man och lade sig tidigt förr, det skulle vara tyst och stilla i huset när de döda kom. Dessutom samlades de döda i kyrkan vid midnatt för en egen mässa, till vilken de levande inte var välkommen.
Julnatten var även magisk på många andra sätt, bland annat kunde djuren tala denna natt och alla onda väsen och oknytt var ute och rörde på sig.  Man kunde också spå om kommande dödsfall genom att lägga en liten salthög för varje familjemedlem i fönstret om julafton. Om någon av högarna löstes upp, så skulle den personen dö inom kort. Man skulle också passa sig för att kika in genom någon grannes fönster, för då skulle man få se den som skulle dö kommande året sitta huvudlös.

 

Med detta så önskar jag alla
en riktigt fin decembermånad. ❤

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Julmånaden December

  1. Cristina Silverstrand skriver:

    Tack själv! Älskar att läsa alla dina inlägg! Ha en riktigt fröjdefull jul! Ser fram emot januari när nya bloggar förgyller tiden efter tomheten av julens glitter och glam. Sköt om sig!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s