Funktionstips i Arkiv Digitals webbapplikation

Den 2 april (2019) kommer Arkiv Digitals tidigare programvara v. 1.5.4, den som allmänt gått under beteckningen Röda skölden, att stängas. Det är alltså den programvara som man tidigare installerade lokalt på sin dator för åtkomst till Arkiv Digitals bildbibliotek. Om man ska gå efter informationen i programmets Om-ruta, så slutade utvecklingen för programmet i början på 2015. Det är nu fyra år sedan, och det har hunnit hända mycket sedan dess.

Jag ska erkänna att jag var inte en early adopter när webbapplikationen publicerades av Arkiv Digital, den saknade nämligen en del grundläggande funktioner som fanns i den tidigare versionen. Men som sagt var, tiden har gått, och då jag installerade Röda skölden en sista gång för att komma till minnes hur den såg ut och fungerade, så inser man hur långt Arkiv Digital har kommit med sin webbapplikation, och hur mycket mer den faktiskt har att erbjuda.

Det jag skulle vilja ge Arkiv Digital en eloge för är framför allt hur snabb applikationen är, det är långt ifrån alla webbapplikationer, eller för den delen vanliga webbsidor som är så snabba. Den som arbetar i SharePoint vet vad jag pratar om, där sitter man ofta och väntar på att sidan man klickat på ska laddas klart. Arkiv Digitals webbapplikation känns lika snabb och smidig som en vanlig windowsapplikation.

Så för er som är sent över till webbapplikationen, eller som är nya kunder hos Arkiv Digital kommer här några tips på bra funktioner som jag tycker är smidiga att använda och underlättar när man släktforskar.

Autokontrast

Genom att uppe till höger på menyraden klicka på Bildinställningar, så får du möjlighet att bocka i Autokontrast. Detta gör att konstrasten i bilden justeras, och enligt mig även då ger en bättre skärpa. Autokontrast har jag personligen alltid ibockad.

Autokontrast2

Funktionen Autokontrast fanns förvisso även i den gamla programvaran, men var inte lika  effektiv som synes på exemplet nedan, den övre är från gamla programvaran, den har nästan helt tappat färgen med autokontrast påslagen, medan den nedre, från nuvarande webbapplikationen är mer lik originalet i färgåtergivningen, fast med bättre kontrast och skärpa. 

Autokontrast

Favoriter

Ska jag vara helt ärlig så har aldrig riktigt förstått funktionen bokmärken i Arkiv Digital. Jag tycker det är smått krångligt att hantera, och jag har inte heller behov av att skapa en massa bokmärken, de källreferenser jag vill spara dokumenterar jag i min släktforskning, enkla att kopiera in i Arkiv Digital den dag jag behöver det.

Däremot så blev jag mycket glad när funktionen favoriter togs fram. Den gör att jag kan arbeta mycket mer effektivt. När man har forskat några timmar så brukar det vara fullt med öppnade volymer, listan till vänster är lång och oöverskådlig. Då är det smidigt att markera de man vill använda längre fram som favoriter. Det gör man genom att föra musen längst till vänster och klicka på stjärnan så att den blir helfylld. När du lagt de sidor du vill spara för stunden som favoriter, klickar du på knappen Stäng alla utom favoriter längst ner till vänster. Vips så har du blivit av med alla volymer du inte längre behöver.

Favoriter

En liten finess är också, om man klickar på Filtrera ovanför listan, så kan man tillfälligt bocka i Endast favoriter, för att snabbt hitta rätt favorit utan att stänga alla andra öppna sidor.

Kortkommando för sökning

Jag är lat, det har jag inte svårt att erkänna, så därför gillar jag kortkommandon. Två av mina favoriter är Ctrl + Alt + V för att öppna sökning bland arkivhandlingarna, och Ctrl + Alt + Y för att öppna sökning bland de många eminenta registren hos Arkiv Digital. Snabbt och smidigt kan man söka vidare.

Historik

Har du någon gång mödosamt letat dig fram till rätt sida i en tjock volym, och sedan stängt volymen av misstag. Jag har det, och man kommer alltid på att man gjorde fel precis när man stängt den. Då är det skönt och veta att den finns kvar i historiken. Klicka på det namn som du är inloggad som i Arkiv Digital (längst upp till höger) och välj sedan Historik. Här är det sedan bara och klicka på den sida du vill öppna igen.

Maximera läsyta

Om man arbetar på en stor skärm med upplösning 1920 x 1080 eller högre så är sällan utrymmet något problem, men om man däremot sitter med en bärbar dator med något lägre upplösning så är varje liten kvadratcentimeter av skärmen viktig. Då finns det två sätt att maximera läsytan. Antingen trycker man på F11, och då maximeras webbapplikationen över hela skärmen. Tryck F11 igen för att få tillbaka flikarna i Chrome.

Behöver du däremot inte menyerna i webbapplikationen, utan vill se så mycket av den avfotograferade volymen som möjligt så klickar du istället på knappen Fullskärm uppe på menyraden, alternativt kan du även använda kortkommandot Shift + Alt + F. Sen är det bara att bläddra på och söka i volymen. Tryck på Escape (Esc) när du vill komma tillbaka till normalläge igen.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s