Vilka databaser använder du?

Register

En vanlig fråga bland de som börjar släktforska är, vilka skivor med Svenska databaser bör jag köpa? Det finns ju ett stort antal och välja mellan, vi i Sverige har under många år kunnat använda oss av dödskivor, folkräkningar och annat. Men har ni tänkt på att en del skivor börjar falla i glömska och har mer eller mindre spelat ut sin roll? Medan andra, old-timers fortfarande är enormt tidssparande att använda.

Som jag ser det finns det idag två databaser som grundläggande verktyg vid släktforskning som du helt enkelt inte ska vara utan. Den första är Sveriges Dödbok 1860-2016 där kompletterande år 2017 finns att ladda ner kostnadsfritt. Detta är en rikstäckande databas med så gott som alla som avlidit i Sverige under de senaste nästan 160 åren. En ovärderlig källa till information när sekretessen slår till i slutet av 1940-talet för kyrkböckerna. 

Den andra databasen är förvisso under abonnemang, men ack så viktigt för den som är nybörjare eller inte har hållit på så många år ännu, och det är BiS – Befolkningen i Sverige 1860-1947. Den databasen omfattar indexering av alla svenska husförhörslängder och församlingsböcker under angiven period. Perfekt när man har tappat bort en person som flyttat till helt oväntad ort. (Av förklarliga skäl omfattar det inte Stockholms församlingar efter 1878.)

Med dessa två databaser kommer man mycket långt med sin släktforskning. BiS har även ersatt behovet av Sveriges befolkning 1880, 1890, 1900 och 1910 och delvis 1930. Dessa databaser finns ju även nu mera gratis att söka i hos Riksarkivet då de slog upp sina portar förra året. Har du sedan tecknat abonnemang med Arkiv Digital så har du även tillgång till 1950, 1960, 1975 och 1985, kan det bli bättre? 

Lokala register, som ofta har funnits i många år, är även de en guldgruva att ha som stöd när man forskar. Dessa sträcker sig ofta ända från den allra äldsta kyrkoboken fram till modern tid. Själv har jag under flera år haft stor nytta av PLF som gäller för Kalmar län, men det finns fler register där ute i landet. Några är till och med gratis, så som DDSS eller Kråken.

En del släktforskarföreningar har dock börjat sälja sina databaser till Arkiv Digital, vilket jag ser som en naturlig utveckling då försäljningen av de egna CD-skivorna sinar. Vi släktforskare får då tillgång till fler register även från 1600-talet, de tusentals timmar av indexering kommer än mer till nytta, och jag hoppas att fler släktföreningar gör samma val framöver.

Sveriges släktforskarförbund i samarbete med Riksarkivet håller på att ta fram Sveriges befolkning 2000 och 2010, men även om jag väntat många år på dessa databaser, så är jag inte så säker på att de blir lika stor säljsuccé som nyaste Dödboken. Inte så länge som informationen kan fås fram lika enkelt med ett telefonsamtal eller e-mail till Skatteverket. Förhoppningsvis har jag fel.

Vilka register använder du dagligen i din släktforskning, eller har använt tidigare?
Kommentera gärna och berätta!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s