Att söka en grav

Gravplats

När man har följt en ana från födelsen och genom hela livet så vill man naturligtvis veta var någonstans och när personen blev begravd och fick sin sista vila. I skuggan av Arkiv Digitals register Befolkningen i Sverige 1820-1947 (BiS) och Sveriges dödbok 1860-2017 så saknas ännu en fullt rikstäckande databas för var avlidna personer är begravda. Men det finns flera olika källor att söka information om gravplatser, och förhoppningsvis så kan du hitta den grav du söker med hjälp av följande tips.

Den än så länge mest omfattande källan är databasen Begravda i Sverige 2 utgiven år 2012 efter ett samarbete mellan Sveriges släktforskarförening och Sveriges kyrkogårds-förvaltningar. Det är en databas som man köper på USB eller DVD från bland annat Riksarkivets webbutik eller Rötters bokhandel. Databasen omfattar omkring 3000 kyrkogårdar, och drygt 6,4 miljoner begravda personer. En kyrkogård kan helt eller delvis saknas i denna databas och de nyaste gravarna som finns med är från våren 2012.

Gravar.se är till för dig främst med släkt begravd på landsbygden. Databasen omfattar drygt 1,7 miljoner begravda personer på 1948 kyrkogårdar (augusti 2019). Man kan både söka på persondata eller klicka sig fram via län, församling och slutligen kyrkogårds-kvarter. Vid sökning får man veta när personen begravdes och var. Gravrättstid saknas.

Svenska gravar är populär bland de större kyrkogårdsförvaltningarna och städer och omfattar idag 59 stycken kyrkogårdsförvaltningar, bland annat Göteborg, Malmö, Uppsala, Falun, Linköping och Karlstad. Även här får man vid sökning veta när personen begravdes och var, en karta till gravplatsen samt gravrättstid.

FinnGraven har en databas med kyrkogårdar från 53 orter spridda över landet. Vid sökning får du fram när personen begravdes och var. Gravrättstid saknas. 

Hitta graven är till för dig som söker begravda i Stockholm och omfattar 11 kyrkogårdar med totalt 600.000 begravda personer och 185.000 gravplatser. Vid sökning får du fram när personen begravdes och var, och du har även möjlighet att på en karta se var gravplatsen finns. Gravrättstid saknas.

Gravstensinventeringen är en databas på Rötters hemsida (Sveriges släktforskar-förbund) där den som vill kan lägga upp foton på gravar. Den omfattar idag nästan 850.000 begravda personer, information om gravsättning och gravrättstid saknas. Det finns två amerikanska motsvarigheter som heter Find a grave samt Billiongraves som är bra när du ska söka personer som har emigrerat eller om du har utländska förfäder.

En annan källa man kan använda, framför allt om personen dött de senaste åren är de olika minnessidorna där man kan hitta dödsannonser: Familjesidan, Fonus och Tillminne.  

Vet du på vilken kyrkogård personen du söker är begravd, kan du även ta kontakt med dess församling via Svenska kyrkans hemsida, om du exempelvis vill fråga om graven finns kvar, var på kyrkogården graven finns, eller vem som är gravrättsinnehavare.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s