Mitt första intryck av Arkiv Digitals Släktträd

Vilket släktforskningsprogram ska man välja? Den frågan dyker ständigt upp i Facebookgrupperna på nätet, och det är verkligen en relevant fråga, då det finns en hel del att välja på. En del rekommenderar program som installeras lokalt på datorn som MinSläkt, Genney och DisGen, medan andra förespråkar något av världsträden som FamilySearch, Geni eller Wikitree där tanken är att man ska samarbeta tillsammans. Fram tills nu har Ancestry haft en lite unik tjänst att erbjuda, nämligen både svenska kyrkböcker (om än i låg bildkvalité), databaser och möjlighet att bygga släktträd i samma produkt. Men nu har Arkiv Digital gläntat lite på dörrarna för sitt Släktträd – en ny trädbyggarfunktion integrerad med deras applikation och kan snart med andra ord erbjuda samma paketlösning som Ancestry.

”Men behöver vi verkligen ett släktforskningsprogram till? Jag har kört MinSläkt i många år och är nöjd med det. Arkiv Digital borde lägga sin tid på att fotografera källor och inte utveckla släktträd!”

Låt oss backa några år i tiden, vi behöver inte gå så långt tillbaka, då var det MinSläkt, DisGen och Holger som var de svenska alternativen. Holger har sedan några år somnat in, utvecklingen verkar ha lagts ner. Däremot kom en ny programvara kallad Genney runt 2015. På bara några få år har det utvecklats till (enligt många) det mest kompetenta svenska släktforskningsprogrammet på marknaden idag, och har till och med lockat över användare från bland annat MinSläkt. Utveckling är aldrig fel och att få nya alternativ att välja på är positivt.

”Det saknas ju grundläggande funktioner i Arkiv Digitals Släktträd!”

När man får tillgång till Arkiv Digitals nya Släktträd så måste man ha i åtanke att det i skrivande stund är en beta-version, programmet är inte färdigutvecklat ännu. Det är därför inte rättvist att jämföra programmet med exempelvis MinSläkt som har väldigt många år av utveckling bakom sig. Vilka funktioner som slutligen kommer att ingå i den färdiga versionen (eller efterföljande) vet endast Arkiv Digital. Efter att ha arbetat med programutveckling i större delen av mitt yrkesliv så vet jag att det allra viktigaste för att lyckas med en applikation är att skapa ett tilltalande, lättbegripligt och smidigt gränssnitt. Det jag än så länge har sett av Arkiv Digitals Släktträd så har deras utvecklare lyckats med just det.

ADTree4

Gränssnittet har ett ganska ljust färgschema vilket tilltalar mig. Att skapa en ny person går förvånansvärt smidigt, allt sker i samma fönster, inget hoppande mellan flikar, och tabordningen gör att man snabbt kan fylla på namn, födelse- och dödsdata och sedan spara.  Arbetar man bara med en skärm så finns även möjlighet att ”dra ner” fönstret till halva skärmen, och på så sätt se både kyrkboken och Släktträdet på samma gång, så man inte behöver flippa mellan fönster hela tiden och risken för att skriva av fel minskar.

ADTree2

Att lägga till källreferenser till en händelse är också väl genomtänkt. Enklast är att klicka på ”Importera källa från bild”, och då skapas en källreferens till den aktuella sidan i originalkällan som du har fokus på för stunden. Annars kan du göra detta manuellt, och självklart kan du ha flera källor till en och samma händelse. Att ha den digitaliserade källan (bilden) och släktträdet åtkomligt i samma applikation ser jag som en klar fördel.

ADTree3

Om intresse finns kommer jag att i kommande inlägg att gå mer in i detalj på de olika funktionerna, och följa utvecklingen av Arkiv Digitals släktträd och ge mina synpunkter på det. Om det är Arkiv Digitals vision att skapa en fullfjädrad konkurrent till Genney och MinSläkt vet jag inte, men de har helt klart skapat en stabil och tilltalande grund att bygga vidare på. Jag är dock ganska övertygad om att nytillkomna svenska släktforskare på sikt kommer tycka att Arkiv Digital är ett bättre alternativ än Ancestry när man vill ha åtkomst till kyrkböcker och sin egen forskning i samma applikation. Det kommer definitivt bli spännande att se utvecklingen av Arkiv Digitals Släktträd, och vilka funktioner som tillkommer framöver.   

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mitt första intryck av Arkiv Digitals Släktträd

  1. fulhetenochdumheten skriver:

    Jag frågade Niklas på SFD i Borås och då var det okej att prata om allt som nu hade visats.

    Gillad av 1 person

  2. Roger Bråberg skriver:

    Tack för din redogörelse, jag testar med och finner den tilltalande och stabil. Jag har inte testat ladda in min gedcom fil utan har fokuserat på att testa bygga ett nytt. Vissa funktioner saknar jag men det mesta borde komma när den går ut i skarpt läge.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s