Johanna Nilsdotter från Norra Vi

Kvinnan på bilden heter Johanna Nilsdotter. Hon ser trött ut, ögonlocken är tunga, det tunna håret är samlat i nacken i en knut och händerna skvallrar om att hon har fått hugga i och arbeta hårt under sitt långa liv. Men knapparna är prydligt knäppta och finklänningen har tagits på dagen till ära då hon sitter hos fotografen i Kisa.

JohannaNilsdotter1822

Johanna föddes hösten 1822 i en liten torparstuga i Norra Vi socken i Östergötland. Då hade redan fyra av hennes äldre syskon avlidit av dåtidens dödliga sjukdomar – frossa, kikhosta och lunginflammation. Endast en äldre syster fanns kvar i livet 1822, och det var Anna lisa. Sorgligt nog led Anna Lisa av fallandesot, och dog 20 år gammal: ”Anna Lisa, dotter af torparen Nils Carlsson i Gröndahl har hon sedan sitt femtonde år, varit besvärad af den sjukdom, som blef en orsak till dess hastiga död, då hon var på vägen till hellgedomen.” En lillasyster till Johanna föddes 1827 när Johanna var 5 år gammal.

Den lilla familjen levde under väldigt fattiga förhållanden, det fanns säkert många kvällar Johanna fick gå och lägga sig utan att vara mätt i magen. 1837–1838 var det stor missväxt i Sverige, och i slutet av 1830-talet var det så illa ställt för familjen att de tvingades gå runt i socknen och tigga.

Fattigdomen skulle följa Johanna under hela hennes liv. När hon var 20 år fyllda gifte hon sig med Gustav Persson och deras liv tillsammans började i en backstuga i Norra Vi. Tillsammans fick de fem döttrar och en son. Både Gustav och Johanna var duktiga på att läsa ur bok, även om inte kunskaperna i kristendom var lika starka. När maken dog våren 1881 av lungsot så var alla barnen utflugna ur föräldrahemmet, och Johanna var nu ensam kvar i backstugan Björkvik i Norra Vi.

Men här satt hon nu hos fotografen. Möjligen var det ett av hennes barnbarn, Emilia som tog initiativet till det. Emilia var dotter till Johannas tredje barn, Johanna Maria som dog tidigt vid 43 års ålder, även hon av fallandesjuka. Något foto finns mig veterligen inte efter Johanna Maria, och troligen kände Emilia att hon åtminstone ville ha ett fotografi av sin mormor innan hon gick bort. Man kan nästan ana det i fotot, ”Men varför ska jag bli fotograferad, gamla människa, …men jag gör det väl för din skull.” Samtidigt tycker jag mig kunna se att hon ändå verkar lite stolt där hon sitter, att hon skulle få bli förevigad hos fotografen. Den 17 november 1908 dog Johanna 86 år gammal av ålderdom. Johanna är min farfars mormors mor, en kvinna jag är stolt över att ha i mitt släktträd – en av mina starka anmödrar som aldrig gav upp trots livets många svårigheter.

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Johanna Nilsdotter från Norra Vi

  1. Hanna Svensson skriver:

    Vad fint berättat! Det är på detta sätt man kan levandegöra de annars ganska anonyma namnen i kyrkoböckerna. Inspirerande!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s