Släktforskarens nyårslöfte?

Dagbok

Så vad har du avgett för nyårslöfte i år? Äta mindre onyttigt, motionera mer? Det brukar vara så här dags, typ dag två som man upptäcker att man plötsligt har handen nere i en godispåse igen. Men vad ska man då ge för nyårslöfte som kanske kan ge något, och som kan vara givande att göra under det kommande året?

Som släktforskare älskar vi när vi får ta del av det där lilla extra utöver kyrkböckerna, mormors dagbok, kärleksbreven farfars far fick när han var ung och andra personliga, handskrivna dokument som ger oss en liten mer personlig inblick i våra äldre släktingars liv.

Jag har tidigare tipsat om att man borde sätta sig och skriva ner berättelsen om sitt eget liv – att det är en viktig pusselbit i sin släktforskning. Men det kanske inte är något för alla, att skriva sin självbiografi. Kanske känns projektet övermäktigt.

Själv funderar jag på om man skulle skriva en dagbok under året. Som kille känns det något främmande, men hade tänkt att det skulle vara något mer än bara en logg över väder och vind och kärlekstrassel. Förutom vad som händer för en personligen under året kan man ju även ta med små berättelser om släktingar och vänner, tankar man har om aktuella världshändelser, och ta med foton som man tar under året och berätta lite om vad man gjorde när man tog dom. Ett tips kan ju även vara att ta med sina egna favoritrecept lite här och där i dagboken, så de inte försvinner den dagen du själv är borta. Upplevelser man råkar ut för i vardagen kan ju också göra att man tänker tillbaka på sådant som hänt för länge sen, barndomsminnen, bästa vännen, den där underbara sommardagen när man träffade sin ungdomskärlek, varför inte teckna ner det också? Eller ta med några mittuppslag i dagboken med några av dina bästa familjefoton från förr och berätta lite korta minnen och historier om dessa släktingar. Det kan ju också vara intressant att ta med när du gör lite större upptäckter i din släktforskning och berätta om dom. 

Skriv kravlöst, och glöm tankar som att det aldrig kommer vara någon som tycker det här blir intressant att läsa. Det här kommer lämna ett spår efter dig, dina tankar och din egen personlighet som någon framtida ättling kommer tycka är en skatt att hitta. Att skriva lite varje dag tar inte heller så lång tid, och kan ge en bra reflektion över dagen som varit. Min erfarenhet är också att ju mer man skriver om gamla minnen från barndom och förr, desto mer kommer man ihåg.

För den som vill kan ju skriva för hand, eller så gör man som jag tänkt, skriva i datorn och sedan trycka upp ett ex eller två med foton och bilder och annat som hör till det som händer under 2020 och det jag skrivit om. Själv håller jag på och testar ett nytt recept på bananmuffins medan jag skriver detta, får se om det kommer med i boken.

God fortsättning på det nya året!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s