Forska på 1600-talet innan kyrkböckerna

Två av de kanske vanligaste frågorna från de som forskat en tid är hur man får reda på mer om sina äldre anor än bara namn, årtal och var de har bott, men även hur man kan forska om släkt på 1600-talet, tiden innan det fanns kyrkböcker. Det finns flera olika källor för att göra det, men den källa jag har en förkärlek till att tipsa om är domböckerna. Ett rikt källmaterial som kan ge mycket spännade information om de som levde för flera hundra år sedan.

Jag tänkte i detta inlägg ge mig på att försöka ge en liten bild av en familj som levde i Vimmerby på mitten av 1600-talet. Vi börjar vår bekantskap med en vad jag tror ung man vid namn Mårten Swensson. Han var underfogde i Sevede härad, och omnämns i domboken den 9 augusti 1648. Detta är tiden före kyrkans födelse- och dödböcker, så vi kan inte ta reda på hur gammal han faktiskt var.

Den händelse som berättades inför rådhusrätten i Vimmerby denna dag var att Mårten i sin roll som underfogde skulle driva in en rest (skatt) av Arfwedh i Diurstorp, vilket inte gick som han hade tänkt sig. Mårten hotade Arvid att bli satt i kistan (fängelse) om han inte betalade. ”Då togh han uthi Arfwedh och sade ”kom du skall i kistan, och när de kommo uth i förstufwan då togh Arfwedh i Diurstop underfougden i håret, och när dee kommo uth på gården up mot porten, togh Arfwedh een sten och slog honom i hufwudet at han war både blodigh och blå.” Trots ett vittne så får vi inte veta så mycket mer om händelsen i detalj, hur mycket hade egentligen Mårten provocerat Arvid för att göra en så drastisk sak som att drämma en sten rakt i ansiktet på underfogden som var en man med auktoritet förr i tiden, även om de kanske inte var speciellt omtyckta? Var måhända Mårten hetsig till humöret, och något impulsiv då han nästan direkt hotade med att kasta Arvid i kistan?

Låt oss gå tillbaka ytterligare sex år i tiden, till den 26 mars 1642. Här får vi två ledtrådar om Mårten. ”Eoden anklagadhe Hans Erichsson Swen Pärssons son Mårten bemäld att han hadhe slagit sönder itt fenster för sigh och tagit alt bort så när som bara karmen, der till Swen och hans son neekade förventes doch att hwar skulle draga halfwan skadan.”

Här får vi alltså veta att blivande underfogden Mårten Swensson var son till en Swen Pärsson, och att Mårten hade fått för sig att ha sönder ett fönster helt och hållet. Av ilska eller drucken av brännvin? Något inbrott eller stöld verkar det inte ha varit frågan om, utan kanske mer ska ses som ett ungdomsbrott, men ändå, inte alla hade sönder fönster på detta sätt. Kan det ha varit Mårtens temperament som visat sig ännu en gång?

Det vi vet nu är; Mårten Swensson var son till Swen Pärsson. Eftersom han omnämns som son 1642, och fadern ska betala hälften av det skadade fönstret, så var Mårten troligen ganska ung här, och när han omnämns 1648 hade han inte varit underfogde speciellt länge. Kanske ville han 1648 visa vad han gick för, att han var en auktoritet att akta sig för trots sin troligen unga ålder? 

Vem var då Swen Pärsson? Jo, han var borgare i Vimmerby, omnämnd ett stort antal gånger i domböckerna, och blev så småningom rådman i staden. Men vi får ytterligare en pusselbit till familjen, nämligen Swens hustru, som nämns första gången 10 oktober 1635; ”Samma dagh kom för Rätta Gabriel Gabrielsson och anklagade Swen Persson och hans hustru att dhe hadhe beskiötts och slagit hans häst till döds!” Det är ju kanske inte riktigt vad man förväntar sig av en from hustru i lilla Vimmerby, en stad som vid den tiden kanske hade runt 100-talet invånare.

Namnet på hustrun får vi om vi bladar framåt i domboken några sidor till 4 april 1636; Samma dagh kom för Retta Sven Perssons hustru, h. Barbro, och Erich Nilssons hustru, h. Kirstin. Dom hade bråkat om ett tynneträ och Kirstin hade ”giffwit hustru Barbroo en kindpust” vilket hon fick böta 6 marker treskiftes till kronan, målsägaren och staden. Samtidigt anklagade Kirstin Barbro för några slemma skellsord, för vilket Barbro i sin tur fick böta 12 marker treskiftes. Vi vet nu att Barbro, Swens hustru hade skinn på näsan, inte drog sig för att stå på sig, och kunde även vara med och döda en häst. Kom alltså det hetsiga temperamentet från Barbro?

Det vi inte kan säga är om Barbro var Mårtens mamma, möjligen var hon det, men kanske dog Mårtens mamma när han var liten och Swen gifte om sig med Barbro? Det får vi inte veta, men Barbro var i såna fall Mårtens styvmor, och en av hans förebilder i livet.

Sven Persson nämns i domböckerna som rådman första gången den 6 oktober 1639 vilket var under borgmästare Håkan Anderssons tid. Den 3 maj 1652 tillsattes Sven som en av stadens fyra gästgivare. Men det verkar inte ha varit något som han egentligen ville ägna sig åt. Året därpå, den 3 maj 1653 klagade de andra gästgivarna att Sven bara ordnade med mat till gästerna, själva skjutsen överlät han till de tre andra. Sven avgick som gästgivare, men blir ändå satt till detsamma redan den 9 maj 1654. I maj månad 1668 var Sven så sjuk att han blev sängliggande, men vittnade ändå i rådhusrätten från sängkanten. Han verkar dock ha piggnat till efter det, men några år senare får vi ytterligare en pusselbit;

Den 12 april 1671; ”Dito förordnades Regementsskrivare Roswall, stadsskrivaren Jonas Jönsson, Jon Carlsson Torsten Hansson Zakris Persson och Lars Jönsson till att inventera hvadh som finnes effter Rådmannen Swen Persson som nu är dödh blefwen.” Med tanke på att rådstuga hölls förhållandevis ofta så vet vi att Swen dog tidigt i april månad 1671, fyra år innan den första notisen i Vimmerby stads första dödbok skrevs ner. Men genom de otaliga gånger som rådman Swen nämns i stadens domböcker, och bortsett från ärendet med den döda hästen 1635, så verkar han ha varit en lugn och allmänt respekterad man i Vimmerby, rådman, gästgivare (även om den rollen inte sköttes till fullo), och flera andra uppdrag gör att man får intrycket av en man som inte gjorde allt för stort väsen av sig.

Den sista pusselbiten i familjen är att Mårten hade en bror vid namn Johan. Detta får vi veta då hustru Maria Johansdotter, den 16 mars 1672 uppbjöd Swen Perssons gård som hon köpt hälften av sin farbroder Mårten Swensson för 300 daler kopparmynt och den andra hälften själv ärvt av sin far.

Från att ha börjat med att underfogden Mårten blev slagen i huvudet med en sten 1648 så har vi fått fram hans far, troligen hans mor (eller styvmor), namnet på hans bror Johan och brorsdotter Maria.

Avslutningsvis… Den 8 mars 1799 får vi en stor pusselbit; Hustru Maria Johansdotter och hennes make Carl Persson är i rätten för att reda ut arvet efter sin far Johan som dog 30 år tidigare. Här nämns även Johans hustru Karin Månsdotter Phoenix och Marias halvsyster Margareta. Karin nämns som änka (efter Johan) första gången den 12 april 1671 (då utfattig)… Låter namnet Phoenix bekant? Det beror i såna fall på att Karin var kusin med med Johannes Phoenix som var kyrkoherde i Vimmerby från 1682 fram till sin död 1704.

På så här sätt kan man använda domböckerna som en alternativ källa för tiden innan kyrkböckerna. Ett annat, och kanske enklare är de olika skattelängderna, men i domböckerna får man även möjlighet att veta mer om personerna än bara deras namn.

Självklart kräver detta alternativ grundlig forskning i domböckerna, och att man kan hitta bevis för att det inte finns fler personer under aktuell tid med exakt samma namn. Min förhoppning är att inspirera dig som forskat ett bra tag, och som vill försöka hitta några generationer ytterligare bakåt i tiden.

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Forska på 1600-talet innan kyrkböckerna

  1. Bror Palmberg skriver:

    Skall vara en Smålänning till ett bra resultat. Skall studera Ditt arbete närmare, verkar mycket intressant.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s