Undrar du ibland hur en del verkar hitta så mycket om sin släkt, spännande och detaljerade släkthistorier från långt tillbaka? Grunden i släktforskning är att följa en persons liv genom kyrkböckerna, med födelse- och dödbok tillsammans med husförhörslängd och församlingsbok kan man bygga ett släktträd, men du får mest veta datum, namn och de platser personerna bodde på. Men det finns många fler källor att söka i än kyrkans böcker som kommer ge dig mycket mer insikt i dina förfäders liv och vad de fick vara med om. Här följer tips på några av dessa källor.
Skolarkiv
I kommunarkiven förvaras böcker från de skolor som fanns i de olika socknarna förr. Här kan man få veta en hel del om skolgången: Vilka ämnen eleven hade och vilka betyg den fick. När varje termin startade och slutade, och lärarens namn. Men även saker som frånvarodagar och orsak för frånvaro. Dessa skolböcker brukar finnas bevarade ungefär från 1880-talet och framåt i tiden. Läs mer här:
Var din farfar duktig i träslöjd?
Digitaliserade dagstidningar

Ett flerårigt projekt hos Kungliga biblioteket som har kommit långt är att digitalisera dagstidningar. Dessa finns tillgängliga på Kungliga bibliotekets hemsida. Dock har man valt att lägga en begränsning på upphovsrättsskyddat material, dvs tidningar yngre än 115 år. Dessa måste läsas hos kungliga biblioteket i Stockholm eller på vissa utvalda bibliotek i landet. Tidningarna är sökbara, men tänk på att stavningen på 1800-talet kan skilja på sig från idag, så var kreativ när du söker.
Alla de personer som emigrerade till Amerika på 1800-talet ville naturligtvis också få ta del av nyheter från det gamla landet, så där startades en del tidningar på Svenska i Amerika, som finns tillgängliga och sökbara här:
Patient- och förlossningsjournaler
Patientjournalen kan ge en bild av personens sjukdomar under livet. Tänk dock på att det kan ibland vara en sorlig läsning. Var även noga med att tala om för arkivarien vad du vill ha kopia på av journalen som ibland kan bestå av många sidor.
Förlossningsjournalerna (och barnmorskeböckerna) kan vara intressant läsning; här kan du få veta vilken tid på dygnet din farfar föddes, hur förlossningen gick och information om modern, före och efter förlossningen. Självklart är detta material av varierande omfång, ibland är anteckningarna mer sparsamma.
Äldre patient- och förlossningsjournaler förvaras hos regionsarkiven (tidigare landstingsarkivet). Tänk på att patientjournaler är svårare att få ut, då det är sekretessbelagt arkivmaterial (70 år).
Bouppteckningen
Bouppteckningen under framför allt 1700- och 1800-talen ger en detaljerad inblick i vad en person ägde vid sin död, allt från fastigheter till möbler, verktyg, redskap, boskap, ner till personliga saker som kläder och glasögon. Skulder till andra och utlånade pengar redovisas. Äldre bouppteckningar digitalt hittar man främst hos Arkiv Digital, men finns även till viss del hos Riksarkivet. Läs mer här:
Vad bouppteckningar kan berätta om dina släktingar
Jordbruksräkningarna

I början på 1910-talet och 1940-talet genomfördes två stycken undersökningar. I dessa kan man se hur stor areal som var åker, ängar och skog, vilka djur som fanns på gården, hur mycket man kunde skörda av potatis, vete och annat som odlades samt andra intressanta uppgifter. Läs mer här:
Allmän jordbruksräkningen 1944
Fängelsearkiv
Har man turen och stöta på en släkting som blivit dömd för något brott är chansen stor att du kommer få lära dig mycket mer om den personens liv än du annars gjort, kanske hittar du till och med ett foto på personen. Följ den genom domböcker, polisrapporter, fängelserullor och frigivna straffarbetsfångar. Hos Arkiv Digital hittar du ett stort antal avfotograferade domböcker. Äldre tiders polisrapporter finns arkiverade hos Riksarkivet.
En bra väg att hitta brott under tiden 1878-1948 är att söka i Polisunderrättelserna hos Arkiv Digital:
Polisunderrättelser hos Arkiv Digital
Sök efter fotografier och information om frigivna fångar hos Riksarkivet:
Frigivna straffarbetsfångar hos Riksarkivet
Att följa en anfader ut i krig
De flesta av oss stöter säkert på en och annan soldat i sitt släktträd. Då kan man söka i de så kallade generalmönsterrullorna för att få veta mer om hans tid i det militära. När man fått veta vilket regemente han tillhörde så kan man även få reda på vilka fälttåg han deltog i – en del soldater fick gå många mil till fots genom Europas länder. Läs mer här:
Att följa en anfader ut i krig
Inskrivningsnumren för militärer som man kan se i husförhörslängden kan du få svar på här:
Hans Högman Militaria
Lokalhistoriska avdelningen på ditt kommunbibliotek
Varje kommunbibliotek har en så kallad lokalhistorisk avdelning under beteckning Ncbd. Gå igenom de böcker som finns där för din bygd för att få veta vad som hände när dina förfäder levde, och du kommer säkert stöta på en eller annan släkting i böckerna. För min del har jag hittat en massa intressant på mitt bibliotek som ökat mina insikter i vilket liv mina anfäder levde.
Domböcker
En mycket omfångsrik källa till att få veta mer om våra förfäder är domböckerna. Förr var man mycket oftare vid tinget eller i rådstugan, antingen som anklagad för något brott eller som vittne. Brotten var av mycket varierande art, stöld, bråk, störande beteende som att skrika på gatan, ha kallat någon för ett skällsord eller inlett en olovlig kärleksaffär. Även så som arvstvister och försäljning av fastigheter och tomter är vanligt förekommande i rådhusets domböcker. Här kan du läsa hur du lär dig hitta in i domböckerna:
Här kommer en liten bonus: tips på hur du släktforskar med hjälp av domböckerna tiden före kyrkböckerna:
Forska på 1600-talet innan kyrkböckerna
Lantmäteriets historiska kartor

Lantmäteriet har drygt en miljon med historiska kartor ända från början på 1620-talet. Många av dessa kartor är väldigt vackra, handmålade och detaljrika. Kartorna är perfekta när man vill veta var ett torp eller en backstuga låg som är borta sedan länge. Mitt tips är då att söka på gården det låg under med funktionen Sök via karta. Här kan man även hitta information om ägotvister, delningar och mycket annat. Sök på lantmäteriet här:
Gå gärna med i gruppen Släktforskning på Facebook.
Där är vi 20.000 släktforskare som hjälper varandra,
för intressanta diskussioner i gemytlig stämning
och delar med oss av vår kunskap: