Tips om bra register: Födda i Sverige (Arkiv Digital)

Har man svenska anor så finns det idag en lång rad med olika register och databaser som gör att man på ett snabbt och smidigt sätt kan söka fram information som vi sedan kan stämma av mot originalkällorna i jakten på uppgifter om våra förfäder. De två största databaserna idag är Befolkningen i Sverige och Sveriges Dödbok, oumbärliga i arbetet med att bygga släktträd – två databaser alla seriösa släktforskare bör ha bland sina verktyg. Idag tänkte jag dock fokusera på ett register som är under uppbyggnad, men som nu har nått en intressant mängd poster, inte mindre än 9.614.000 st. (september 2022), nämligen Arkiv Digitals Födda i Sverige (Födda, delar av Sverige).



Registret innehåller samtliga födda i Sverige under åren 1750-1840, för vissa församlingar ännu längre tillbaka i tiden, lite beroende på vilka samarbeten med andra föreningar som har förekommit. Att registrera födda, vigda och döda är det flera olika föreningar som har jobbat med sedan 1980-talet, och personligen har jag haft turen att ha mycket av min släkt boende på platser som innefattas av PLF-databasen (Kalmar län och delar av Östergötland). Fördelen med detta förhållandevis nya register är att det som sagt var täcker hela landets samtliga församlingar. Till skillnad från Befolkningen i Sverige täcker detta register även hälften av 1700-talet, den tid då vi går över till den tyska nygotiska skrivstilen som kan vara nog så knepig att lära sig tyda när man börjar släktforska.

De fördelar som finns med födelseregistret är alltså:

• Att snabbt hitta barn till ett par utan att själv sitta och nagelfara födelseböcker där man kanske har svårt att läsa handstilen.
• Hitta barn som dog som spädbarn och som inte finns inskrivna i husförhörslängden.
• Hitta en kandidat till födelsenotis på en person som man inte vet var i landet han/hon är född. (Förutsätter förstås ett något ovanligare namn.)
• Hitta familjer som spårlöst försvunnit ur en församling under 1700-talet. Här har man självklart även hjälp av systerregistren Vigda och Döda.

För att få tillgång till registret måste man ha ett aktivt abonnemang hos Arkiv Digital, och där väljer man Registersökning i menyn till vänster, och sedan registerkälla Födda, delar av Sverige.

Här kan man nu söka på i stort sett alla delar av födelsenotisen:

• Förnamn
• Kön
• Födelsedatum eller födelseår (från-till)
• Födelseplats
• Församling
• Län
• Dopdatum
• Dopår (från-till)
• Faderns för- och efternamn
• Moderns för- och efternamn

Som vanligt så bör man börja söka på så få parametrar till en början, och därefter utöka med fler sökparametrar om man får ett stort antal poster i sökresultatet. Man får inte heller glömma att ju längre tillbaka i tiden under 1700-talet man kommer, ju mer sällan finns modern angiven i födelsenotisen (då hon inte närvarande vid dopet).

När man hittat rätt födelsenotis så finns en länk direkt in till rätt sida i rätt födelsebok så man kan läsa originalkällan.

Fel kan förekomma i detta register, precis som i alla andra, exempelvis hade för mig välkända Sara Bolling fått efternamnet Bolting då sonen Gustav föddes 1751. (Rättning inskickad.) Dessutom är registret en genväg att snabbt hitta uppgifter – inte en källa, men en genväg som kan spara många timmar när man letar i kyrkans födelseböcker.

Här kan man se vilka år som omfattas i respektive församling:

https://www.arkivdigital.se/online/register/fodelseregister

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s