Börja släktforska

TheBeginning

Det blir allt fler som blir nyfikna på sin egen släkts historia, och att börja släktforska är inte svårt och blir för många ett riktigt spännande och givande fritidsintresse som ofta räcker livet ut. Men då dyker snabbt frågan upp – Hur börjar man släktforska? Nedan följer några steg som är bra att följa för att komma igång.

1. Utgå ifrån vad du själv vet

Det allra första man bör göra är att skriva ner vad man själv vet. Börja skissa på ett enkelt släktträd och skriv in namn och de födelse- och dödsdatum som du känner till. Det här gör du enklast i ett vanligt kollegieblock, även om du kommer ta datorn till hjälp framöver. Fråga gärna föräldrar, syskon, och far- och morföräldrar. Det här ger ett bra utgångsläge för att komma igång i kyrkböcker och databaser.

2. Foton, brev, dagböcker och berättelser

Hör dig för hos släkten vad det finns för äldre foton, brev och dagböcker bevarade. Att tillsammans gå igenom gamla fotoalbum brukar göra att personer kommer ihåg roliga händelser för länge sen och kan beskriva hur personerna på fotona var i livet, något som du inte kan få fram i kyrkböckerna. Var noga med att skriva ner dessa berättelser och person-beskrivningar, och glöm inte heller att skriva ner vem som är på fotona. Varje släkt brukar också ha en eller annan skröna, oäkta barn till någon kunglig, vallonättling eller liknande, nu kanske du kan ta reda på sanningen.

Det här är en aktivitet som pågår under hela tiden som du släktforskar, men tanken med att börja göra det tidigt är för att man vet aldrig hur länge de äldre släktingarna finns kvar att fråga. Man brukar säga att när en person dör, så försvinner ett helt bibliotek av minnen. Läs mer här: Släktingar minns och berättar… 

3. Tidigare släktutredningar

Har du tur kanske det finns någon i din släkt som redan har släktforskat, och vars resultat du kan få ta del av. Det viktiga är i såna fall att se den släktutredningen som tips när du själv släktforskar och inte kopiera den rakt av. Ju äldre släktutredningen är, ju mer fel kan förekomma och information saknas då det var mer omständligt att släktforska förr. Dock så är andras släktutredningar värdefulla, och kan spara dig mycket tid om du använder den på rätt sätt. På samma sätt ska du vara kritisk till de publika släktträd du kommer hitta på internet.

4. Anteckna alltid var du hittat uppgifterna

Är det något som man ska tänka på när man släktforskar, så är det att vara noggrann med att anteckna var man hittat en uppgift – det som kallas för källreferens. För det första sparar det dig mycket tid när du vill återvända till originalkällan, och det underlättar även för andra att ta del av ditt forskningsresultat framöver. Här kan du läsa mer om hur man hanterar Källhänvisningar i släktforskningen.

5. Var hittar jag informationen?

Under åren 1686-1991 var det svenska kyrkan som ansvarade för folkbokföringen. I kyrkans böcker kan man läsa om när folk föddes, vigdes, dog och följa var de bodde under sina liv. (Har du tur kan det finns en del kyrkböcker ända tillbaka till början av 1620-talet, även om det är ganska ovanligt.) Kyrkböckerna finns idag hos Riksarkivet, men har även fotograferats av. Det finns tre aktörer som tillhandahåller bildarkiv med svenska kyrkböcker:

  • Arkiv Digital (Bildarkiv i färg med hög skärpa. Från 149 kronor/månad.)
  • Riksarkivet (Bildarkiv i gråskala med låg skärpa. Gratis åtkomst)
  • Ancestry (Begränsat bildarkiv i svart/vitt med låg kvalitet. Från 83 kr/månad).

Efter 1991 var det Skatteverket som tog över folkbokföringen. Hur man beställer uppgifter därifrån kan du läsa här: Beställa uppgifter från Skatteverket

Det finns mycket andra källor, så som mantalslängder, mönstringsrullor, domböcker och annat som kan vara intressant för släktforskare för att få veta mer om sina anfäders liv, och här har Arkiv Digital det största utbudet av svenskt material.

6. Skaffa dig grundläggande kunskap

När du börjar släktforska i kyrkböckerna kommer du upptäcka att det går ganska snabbt att ta sig flera generationer bakåt i tiden, åtminstone ner till 1800-talets början. Men ha inte för bråttom utan skaffa dig de mest grundläggande kunskaperna innan du börjar så du använder rätt metodik när du bygger upp ditt släktträd och fördjupar din kunskap om din släkts historia:

  • Läs några böcker om släktforskning. Ditt lokala bibliotek bör ha några stycken att välja på. Nedan finns även min egen bok – Introduktion till släktforskning – som är gratis att ladda ner som PDF.
  • Gå med i några Facebook-grupper som handlar om släktforskning. Gruppen Släktforskning välkomnar både nybörjare så väl som mer erfarna forskare. Sök även om det finns någon lite mer regional grupp med släktforskare som forskar i dina egna trakter.
  • Om det finns i din närhet – gå gärna en kurs, du får bra kunskap och kommer snabbt in i släktforskningen.


När man börjar släktforska är det fascinerande och se vad man kan hitta, och det är roligt att hoppa hit och dit på släktgrenarna. Men ganska snart kan det vara bra att fundera på vad det är man vill åstadkomma med sin släktforskning och arbeta på ett lite mer strukturerat sätt. Det har jag skrivit om i detta inlägg: Att planera sin släktforskning 

 

Nedan finner du min Introduktion till Släktforskning – en helt gratis handbok i hur du kommer igång att släktforska. Boken är indelad i tre huvudavsnitt, Grunderna i släktforskning, Källor och arkiv samt Teori och historia.

Boken är gratis och fri att kopiera och dela med sig av, och jag hoppas att du kommer att få glädje av den. Handboken är ett PDF-dokument som du kan läsa genom att klicka på bilden nedan, eller ladda ner det genom att högerklicka och välja Spara som…

Handbok_Andrautgåvan

Lycka till med din släktforskning, och på min blogg här under meny Släktforskar-guider hittar du mycket mer läsvärt om släktforskning, förutom alla de blogginlägg jag skrivit under åren.

/Daniel Johnsson, 26 juni 2019

Annons