Beställa uppgifter från Skatteverket

Sedan en tid tillbaka kan man beställa bouppteckningar från Skatteverket via ett formulär på deras hemsida. Fyll i personnummer på den döde och din egen epost-adress och du har bouppteckningen efter några få minuter i din mail. Snabbt och smidigt, mycket föredömligt Skatteverket!

Image2

Från den 1 juli 1991 tog Skatteverket över Sveriges folkbokföring från svenska kyrkan. Innan det hade kyrkan varit ålagd att för bok över sina socken- och stadsbor allt sedan Karl XI:s kyrkolag från 1686. 

Att vara folkbokförd innebär att du har ett svenskt personnummer och att du är registrerad som bosatt på en fastighet eller adress i Sverige. Kommer man från utlandet så kan man också bli folkbokförd om man planerar att bo här mer än ett år. För invandring gäller att man först har fått uppehållstillstånd innan man kan bli folkbokförd.

Beställa bouppteckning

Tack vare Skatteverkets nya tjänst har det aldrig varit enklare än nu och få tag på bouppteckningar upprättade från och med den 1 juli 2001 och framåt. Klicka in dig på följande länk: 

Beställ kopia på bouppteckning

Skriv där in personnumret på den person som du vill ha bouppteckningen efter, och även den epost-adress som du vill ha bouppteckningen skickad till. Glöm inte att bocka i att du godkänner att epost-adressen tillfälligt lagras. Klicka sedan på knappen Skicka beställning, och efter några få minuter har du den som PDF i din epost. Efter att ha beställt ett antal bouppteckningar senaste veckan kan jag inte säga annat än att tjänsten fungerar mycket bra, så tack till Skatteverket för detta initiativ. 

Kontakta skatteverket

Men det finns mycket mer att ta del av från Skatteverkets databaser. Personligen föredrar jag att ringa ifall det dyker upp följdfrågor på den information man frågar efter, och deras telefonnummer är följande: 

0771 – 567 567

När du får frågan vad ditt ärende är säg folkbokföring och du blir kopplad till rätt avdelning. Var beredd på att det tidvis kan vara lång telefonkö. Däremot så har jag alltid blivit väldigt trevligt bemött av de personer som har besvarat mina frågor. 

Man kan även maila sina frågor, vilket du gör till denna adress: 

servicejouren@skatteverket.se

Observera att det kan ta några dagar innan du får svar på dina frågor då du mailar. 

Personbild

Personbilden är vad vi släktforskare kallar utdrag ur Skatteverkets databaser som ger den mest grundläggande informationen om en person så som: 

  • Personens fullständiga namn samt personnummer och födelseort
  • Bostadsadress, var personen är folkbokförd
  • Medborgarskap samt civilstånd (exempelvis när en person gift sig)
  • Föräldrarnas namn och hela personnummer
  • Barnens namn och hela personnummer
  • Om man utvandrat, till vilket land och angiven adress (adress kan vara inaktuell)
  • När personen dog (om den är avliden)

Det kan finnas tillfällen då uppgifter i personbilden är sekretessbelagda, till exempelvis om det står om adoption eller könsbyte. Tänk också på att det endast är de personer som levde den 1 juli 1991 eller senare som finns med i Skatteverkets databaser. Skatteverket har även den regeln att de, till skillnad från bouppteckningar inte mailar personbilden, utan skickar den med vanlig post.

Det kan även förekomma en del förkortningar på personbilden som är bra att känna till: 

Typ av relation: M = make/maka, P = partner, BM = biologisk mor, BF = biologisk far, F = förälder, B = barn, BA = bortadopterat barn, AB = adoptivbarn, AM = adoptivmor, AF = adoptivfar, AP = annan person, V = vårdnadshavare.

Typ av folkbokföring: FB = folkbokförd, UV = utvandrad, D = avliden, UA = utvandrad avliden, OB = försvunnen, OA = försvunnen avliden, AA = administrativ ändring gatuadress, AF = administrativ ändring fastighet, AFB = Aldrig folkbokförd.

Civilstånd: OG = ogift, G = gift, Ä = änka/änkling, S = skild, RP = registrerad partner, SP = skild partner, EP = efterlevande partner.

Adresshistorik

Hos Skatteverket finns också ett register med adresshistorik som innehåller de adresser en person har bott på sedan 1 juli 1991. Det kan även förekomma noteringar om en person har bott på en viss adress sedan exempelvis 1988 och då är den uppgiften inskriven vid övertagandet av pastorsexpeditionernas register.

Äktenskapsregistret

Bland Skatteverkets olika dataregister finns även det så kallade äktenskapsregistret. I det finns det information från 1921 och fram till idag om äktenskap både för äkta makar och registrerade partners. Här kan du finna uppgifter så som datum för skilsmässa, bodelningar, äktenskapsförord, gåvor mellan makar, ogiltiga vigslar med mera. Varje år förs det in omkring 40 000 uppgifter i registret, och 21 000 av dem är skilsmässor. Det är dock inte alla ingångna äktenskap som registreras i äktenskapsregistret, så får du inte någon träff där så kan det ändå ha skett en vigsel.

Detta register fördes tidigare av Statistiska centralbyrån och inleddes då det antogs en ny
giftermålsbalk 1921. Den 1 oktober 2011 togs registret över av Skatteverket och det är allmän handling. För att begära ut uppgifter från registret ringer du:

010 – 574 93 00

För att det ska vara enkelt att hitta rätt person vill Skatteverket att du anger namn, personnummer och efternamn som ogift (om du söker en kvinna) om personen är född 1955 eller tidigare. För personer efter 1955 behövs bara fullständigt personnummer anges. Är du däremot bara ute efter vigseldatum och information om make/maka, då är det vanliga folkbokföringen du vänder dig till.

Tips! Spara gärna denna sida i dina favoriter så har du alltid snabb åtkomst till adresser och telefonnummer till Skatteverket. 

 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Beställa uppgifter från Skatteverket

  1. Astrid Brunvatne skriver:

    Hei!
    Takk for interessanta artiklar. Er det mulig å finne bouppteckningar från tider før 1991?
    MVH
    Astrid Brunvatne
    abrunva@hotmail.com

    Gilla

    • anforskning skriver:

      Hej, äldre tiders bouppteckningar fram till 1920-1930-talen hittar du digitaliserade hos Arkiv Digital. Jag tror att SVAR (Riksarkivet) har bouppteckningar digitaliserade för 1980-talet. I annat fall får du vända dig till respektive lands- eller stadsarkiv. /Mvh Daniel.

      Gilla

  2. Marie skriver:

    Äldre bouppteckningar beställer du här: https://riksarkivet.se/bouppteckning
    Det funkar hur bra som helst. Jag har aldrig behövt betala mer än sidantalet.

    Gilla

Lämna en kommentar