Ny bok om livsöden i Sevede härad

Så har jag avslutat ännu ett bokprojekt, och kan med glädje presentera en ny, lokalhistorisk bok; Ur Kalmar Läns historia Sevede Härad. Denna gång med livsöden hämtade från socknarna i Sevede härad (Djursdala, Frödinge, Pelarne, Rumskulla, Södra Vi, Vimmerby och Vena) under 1600- och 1700-talen. Läs om olovlig sex, mord, tyranniska husbönder, stölder, slagsmål, svart magi, barnamord och mycket annat som som i värsta fall ledde till avrättning vid galgbacken i Skillingarum.

Bok2020

I den här boken har jag samlat ett stort antal livsöden hämtade från Sevede härads domböcker under 1600- och 1700-talen, många fall som tidigare inte har varit publicerade i tryckt bokform. 

Blev du häktad i Sevede kunde du bli förd till Kalmar slottsfängelse i väntan på nästa häradsting. Bokens första del tar därför upp slottets fängelsehistoria och ger insikt i hur fasansfullt livet kunde vara inspärrad i det fuktdrypande, mörka och iskalla fängelset. Med halvgalna medfångar, själviska fångvaktare, undermålig mat, ohyra och smitt-samma sjukdomar var det inte säkert man överlevde…

Två mer kända fall jag tagit med i boken, men som här återges i sin helhet är Tideman i Borghult, ståtrövaren som steglades i Vimmerby 1658 och Sergeant Swen Cronoskytt som 1723 anklagades för att ha haft en sexuell relation med sin svägerska, Britta Maria Tornefeldt. Men boken innehåller många fler spännande livsöden och en del tyvärr även mycket tragiska, som de som valde att själva avsluta sitt liv. Jag har i många fall valt att modernisera stavningen, men i några fall – och framför allt de kortare notiserna från tidigt 1600-tal har jag istället behållit dåtidens stavning för att ge dig som läsare en inblick i hur det kunde se ut. 


”gaf bössan löst och träffade drängen
Måns Andersson mitt genom hufwudet, at
han aldrig sedan talade itt ordh.”


”Klagade hustru Kierstin i Hagen att Peer

och hans hustru i Åhlåkra skola öfwerfallit
henne med skiälsord af tiufkona och kåcketäfwa”


”först slagit medh een stofwell hans

hufwudh förderfwat, sedan medh een
stoohl tänderna uthur hans mun, och
således skrämbdt honom till bekiänna een
hoop osanningh på sigh sielf och flere”

 

Nedan kan du ladda ner en PDF i vilken du ser bokens innehållsförteckning: 

Bokens innehållsförteckning

Förutom bokens huvudavsnitt avslutas flera av kapitlen med ett avsnitt kallat Livsöden från Sevede härad under vilket jag har samlat de lite kortare notiserna från domböckerna.

Det här har varit ett mycket spännande bokprojekt som vuxit fram och avslutades 2019. De delar som handlar om Kalmar slott skrev jag redan 2017, medan merparten av bokens övriga kapitel sammanställdes under 2018-2019.

Så till er som plockar upp denna bok önskar jag spännande läsning och vem vet, kanske hittar du själv någon av dina anor i ett av fallen som togs upp i det lilla tingshuset vid torget i Vimmerby. Boken kommer finnas tillgänglig hos Sveriges bokhandlare, samt på nätet hos exempelvis Bokus, Adlibris och CDON.  

Artikel i Dagens Vimmerby:
Mord, tyranneri och olovligt sex i ny lokalhistorisk bok

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s