Nyheter hos Arkiv Digital juni 2018

Den här månaden bjuder Arkiv Digital sina medlemmar på några helt nya digitaliserade källor som jag tänkte tipsa om. Det finns källor som bara finns tillgängliga hos våra lands- och stadsarkiv, och kan vara svårtillgängliga om man bor långt bort från arkivet och inte vill betala en allt för stor forskningsavgift. Men det finns även källor som säkert finns tillgängliga på ditt kommunbibliotek, men som ändå är bra att ha tillgängligt hemma i sin egen dator där de kan studeras i lugn och ro. Den här månaden bjuder Arkiv på lite från båda dessa världar.

Tryckt litteratur är något som Arkiv Digital ännu inte har ägnat så mycket tid åt, och jag förstår dom, det finns så otroligt mycket handskrivna källor som måste prioriteras. Men denna månad har man börjat publicera digitaliserade herdaminnen.

Svenska kyrkan är indelad i 13 olika stift, från Lunds stift i söder till Luleå stift i norr. Under åren som gått har det tagits fram så kallade herdaminnen, bokverk med fakta om de präster som levt och verkat inom respektive stift. Dessa hedaminnen är med andra ord värdefulla för oss som har präster i vår släkt eller som intresserar oss för lokalhistoria. Bokverken är uppdelade per stift, och därefter per församling.

I skrivande stund är det fyra herdaminnen som är digitaliserade, Göteborg, Skara, Uppsala och Växjö, men vi får hoppas att fler kommer följa inom kort. Många gånger sträcker sig prästlängderna långt tillbaka i tiden, längre än vad ministerialböckerna kan ta oss, och såna uppgifter är både intressanta och svåra att verifiera. Yngre uppgifter från 1600-talet och framåt bör kontrolleras mot originalkälla om så är möjligt, då det förekommer ett och annat fel i dessa bokverk.

Herdaminne2018Från Göteborgs stifts herdaminne

Herdaminnen bör finnas hos ditt lokala kommunbibliotek, men troligen finns endast det herdaminne till det stift kommunen (församlingen) tillhör, och som i mitt fall är det ett referensverk, så det får inte lånas hem. Så det är positivt att få tillgång till hos Arkiv Digital. För att hitta herdaminnena söker du i Arkiv: Herdaminne.

1945 års folkräkning Stockholm

För den som har släkt i Stockholm är det ingen hemlighet att man får forska på helt annat sätt än i övriga landet. Husförhörslängder slutade föras i slutet av 1870-talet, och man får istället förlita sig på källor som flyttlängder och rotemansarkivet. Jag har i ett tidigare inlägg tipsat om hur man går till väga: Söka i Stockholm 1878-1939.

Varje ny källa som kan ge ledtrådar om de som levt i huvudstaden är med andra ord välkomna. Den här månaden publicerar Arkiv Digital 1945 års folkräkning från Statistiska centralbyrån för just Stockholm stad. 

Mantal1945

För att hitta detta söker du på arkiv: SCB och klickar på ”Statistiska Centralbyrån (SCB) – 1945 års folkräkning”. 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s