Nästa stora nyhet hos Arkiv Digital

Tree_AD

Tidigare var en av de allra vanligaste frågorna hos den som började släktforska; ”Vilken av tjänsterna ska jag använda när jag ska läsa i de svenska kyrkböckerna, Riksarkivet, Arkiv Digital eller Ancestry?” Men så blev Riksarkivet gratis att utforska från och med den 1 februari 2018. Nu mer är frågan, ”Vad finns hos Arkiv Digital som motiverar att jag betalar för den tjänsten nu när Riksarkivet är gratis?”

Här skulle en lång, och jag menar verkligen lång lista kunna följa. Tänk bara om jag hade haft tillgång till det kraftfulla registret BiS, Befolkningen i Sverige 1860-1947 när jag började utforska min släkt. Arkiv Digital har gjort en fantastisk insats för svenska släktforskare och gett oss tillgång till arkiven genom högupplösta foton i färg; kyrkböcker, domböcker, militära dokument och mycket mer, för att inte tala om alla register. Men en sak saknas. 

Trots att Ancestry har det minsta bildbiblioteket av avfotograferade, svenska kyrkböcker och alla bilder är i svartvitt, så finns det ett antal nybörjare inom släktforskningen som ändå väljer Ancestry, och jag tror att det till stor del beror på att där kan man både forska och dokumentera sitt resultat. Det är ingen hemlighet att Arkiv Digital håller på att utveckla en släktträdsfunktion, och enligt VD Mikael Karlsson ska den släppas nu i år. Att kunna erbjuda denna funktion kommer bli ytterligare ett starkt argument att välja Arkiv Digital. 

Men frågan är, behöver vi ett till svenskt släktforskarprogram? 

Det finns ju redan MinSläkt, DisGen och Genney. De två första är gamla veteraner i sammanhanget med en stor skara trogna användare, och Genney sköt upp som en nyårsraket för några år sedan, och är idag en mycket kompetent programvara, för övrigt den enda av de tre som även går att köra på både Mac och Linux.

Men jag vill ändå svara Ja på min fråga ovan, det finns definitivt utrymme även för Arkiv Digitals släktträdsfunktion. Vi kommer kunna dokumentera i samma miljö (applikation) som vi forskar, dela med oss av våra resultat med direkta länkar till originalkälla för att minimera risken för att kopiera felaktigheter. 

Personligen är jag riktigt nyfiken och ser verkligen fram emot att få se hur deras släktträdsfunktion kommer att se ut och fungera, och det är min gissning att release kommer ske i samband med Släktforskardagarna den 24-25 augusti i Borås. Men samtidigt hoppas jag att Arkiv Digital inte släpper detta till oss kunder förrän de verkligen känner att det är färdigutvecklat. 

Vad jag vill se i deras program är smidiga funktioner för att registrera personer och uppgifter, där man har god överblick över relationerna mellan personerna. Helt enkelt ett program som har ett riktigt bra användargränssnitt. Vid release behöver det inte finnas allt, dussintals med utskriftsmöjligheter och funktioner som kanske sällan används mer än vid enstaka tillfällen, utan det är bättre att vi får ett väl genomtänkt gränssnitt som gör att vi kan ägna mertiden åt att forska, och där man inte har delat upp fälten i allt för många flikar och underformulär.

Det kommer finnas de som direkt kommer jämföra Arkiv Digitals program med de tre övriga, eller Ancestry, MyHeritage etc. för den delen, men ha då i åtanke att dessa har haft många år på sig att utveckla sina programvaror. 

Det jag vill se vid release är: 

 • Ett modernt gränssnitt, där registrering av persondata går smidigt & effektivt
 • Bra översikt i släktträdet som gör att det är lätt att navigera
 • Möjlighet att ha ett träd för sig själv, eller…
 • Interagera i ett svenskt gemensamt träd där varje person är unik i databasen
 • Bra sökfunktioner, som gör att vi inte längre måste normera namn

Nu vet vi att Arkiv Digital gärna arbetar i det tysta, och helt plötsligt överraskar oss kunder med nya arkiv eller register, så något exakt datum vet vi inte, däremot har Arkiv Digital varit tydliga med att de vill släppa den här funktionen under 2019. Oavsett när, så ser jag verkligen fram emot den här ”överraskningen”.

Vad säger du själv, väntar du också på att kunna bygga släktträd hos Arkiv Digital, och vilka funktioner vill du se finns med när det släpps? 

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Nästa stora nyhet hos Arkiv Digital

 1. Sven-Erik Grahn skriver:

  Hej Daniel
  Ser också fram emot AD:s släktträd. Att kunna hänvisa till och kunna visa källan år ett stort lyft.

  Gilla

 2. Olof Brask skriver:

  Det som är en fråga är att det finns starka ekonomiska intressen i detta. Om jag som släktforskare delar med mig av min släktforskning till ett företag, då får också företaget rätt att tjäna pengar på det material jag tillhandahåller. Om någon mot förmodan tror att det är småpengar vi pratar om så blir ett sådant företag värt oerhört mycket pengar, speciellt om släktforskningsuppgifterna kombineras med DNA-data. De som pratar bort detta faktum gör det antingen av okunnighet och obegåvning eller så har de själva ett ekonomiskt intresse i saken.

  https://www.bbc.com/news/magazine-27903831

  Gilla

 3. Mikaël Stenelo skriver:

  Jag vill också kunna hantera släktskap där jag är övertygad om ett dito, och någon annan är övertygad om att det ligger till på något annat sätt.

  Gilla

 4. Johanna skriver:

  Jag ser mycket fram emot AD:s släktträdsmodul. Jag är inte alls speciellt nöjd med varken Ancestry eller Myheritage, upplever att båda har problematik när det kommer till att visualisera och hantera dubbelt släktskap osv.. just nu använder jag offlinemjukvaran Rootsmagic men källhänvisningen hade också kunnat vara lite enklare… så visst finns det potential hos AD art komma med ngt riktigt bra!

  Gilla

 5. Mariana Fällman Karlsson skriver:

  Hej AD
  Det beror helt och hållet på vad det kostar och hur jag kan använda mitt släktträd när abonemanget tar slut .
  Kan jag fortfarande gå in och se mitt släktträd ? Eller låser ni ner det som MH
  Om jag fortfarande kan gå in i mitt träd och titta och skriva ut då skulle det va värt tanken på att samla all min info hos erat träd
  Men blir det som Mh att det låser sig och man inte kan få in ja då skiter jag i det för inte kul när man kommer upp i 2000 personer i sitt träd och sen inte kan gå in och titta eller skriva ut

  Gilla

  • anforskning skriver:

   Hej Mariana, bara för att klargöra en sak, jag är en privatperson som skriver denna blogg och jag har ingen annan relation till Arkiv Digital än att jag är deras kund sedan flera år tillbaka. Så tyvärr kan jag inte svara på din fråga. Mvh, Daniel.

   Gilla

 6. Nicolas Persson skriver:

  Jag hoppas i ett första steg på ett sökbart register 1800-1947. Sedan får det gärna komma ett register från år 1750 eller tidigare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s