God Jul alla!

Winterland

Med detta årets sista inlägg på min blogg vill jag passa på och tacka alla som under året har läst, gillat och kommenterat mina inlägg samt hört av er via mail. Jag vill dessutom önska er alla en riktigt härlig och mysig jul!

Som ni kanske har märkt så har jag under 2019 inte publicerat lika många inlägg som tidigare år. Personligen bloggar jag när jag har något jag vill dela med mig av, kunskap inom släktforskning eller intressanta levnadsöden och händelser, men det gäller också att ha tid att blogga.  

Våren 2019 tog istället ett annat projekt merparten av min fritid, ett projekt som påbörjades 2018 och som resulterat i en ny, lokalhistorisk bok som jag kommer släppa under början på 2020. Jag har åter dykt djupt ner i domböckerna, denna gång från Sevede härad, och funnit många intressanta, och tyvärr en del mycket tragiska livsöden från tidigt 1600-tal och framåt. I boken kan ni läsa om olyckliga kärleksaffärer, mord, våld, stölder och anklagelser om utövande av svart magi eller att ha varit i tjänst hos både skogsrået och självaste satan. Boken tar även upp Kalmar slotts fängelsehistoria, hur fasansfullt livet kunde vara för den som satt och väntade på sin rättegång eller för den delen att få avtjäna sitt straff.

Men först ska vi fira jul. För mig handlar jul om att få en stunds avkoppling och tid för rekreation, att njuta av god julmat och självklart att umgås med familjen. Glöm inte heller att julnatten är en magisk natt, då man gör bäst i att hålla sig inomhus. Förr trodde man att det var då de döda återvände, och då gällde det att man lämnade julmaten framme över natten för att de inte skulle bli förargade. Det var också viktigt att ljusen brann hela natten, annars varslade det om dödsfall. Denna natt kunde djuren tala, och i skogarna smög troll, vättar och andra oknytt omkring som man skulle passa sig för. Glöm för all del inte heller att ställa fram lite mat till gårdstomten, så han blir mätt och belåten.

 

God jul alla!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s