Fantasifulla namn i släktträdet

AryaStark

Vilka spännande namn har du hittat i födelseböckerna? För oss släktforskare är det nämligen många olika namn som passerar vår blick när vi kikar i de gamla kyrkböckerna. En del namn är mycket mer förekommande än andra, Kristina, Catharina, Margareta, Sven, Lars, Olof för att nämna några. Sen ibland stöter man på lite mer udda namn i sin släkt. Jag kommer ihåg när jag började släktforska och hittade min farfars morfars farmors farmors mor som föddes 1719 på Solberga, Öland och döptes till Emerentia. Det tyckte jag lät lite som en sagoprinsessa, självklart var det lite magiskt över namnet då Emerentia även var min första kontakt med en adelsätt. Emerentia betyder den värdiga, och dess popularitet ökade markant under 1800-talet. Fantasi kunde också påverka valet av namn, min mormor hade många syskon, och det tionde barnet i syskonskaran döptes till Tiolina, och min mormor till Elvira vilken var en lek av ordningstalet elva. Några av de mer fantasifulla namnen jag stött på här i mina hemtrakter är Aqvilina (Locknevi 1863), Alexina (Hycklinge 1867),  Gerinanus (Loftahammar 1840) och det något märkligare Krig (Locknevi 1881, gossebarn).

Emerentia
Emerentias födelsenotis, Köping C:1a (1652-1733) Bild 79 / sid 141 (AID: v40392.b79.s141)

Förr var det tradition att den förstfödde sonen skulle få namn efter sin farfar för att hedra denne, och det var även vanligt att andra sonen fick namn efter morfadern. På den kvinnliga sidan ärvde på samma sätt äldsta dottern ofta sin farmors namn. Detta kan ju vara lite intressant, för om farmor hette Anna Catharina, och dotterdottern döptes till Catharina Elisabeth, då bör man kunna dra slutsatsen att Catharina var farmoderns tilltalsnamn och inte Anna. Men det är bara en tanke. Om den förstfödde dog som liten, så fick nästa pojke som föddes överta farfaderns namn, därför ser vi ofta barn i samma syskonskara som blir döpta till samma tilltalsnamn. De följande barnen kunde därefter få ta namn efter andra släktingar. Sen har vi en del namn som förekommer endast på vissa ställen i Sverige förr i tiden. Sissa, som är en kortvariant av Cecilia förekom i stort sätt endast i de tidigare danska landskapen, och framför allt då i Skåne.
Självklart fanns det skrock med i bilden när man valde namn också. För det första skulle man inte välja ett namn ur släkten där personen hade levt ett syndfullt liv eller gjort någon missgärning. Man skulle inte heller välja ett namn från en person som fortfarande levde, då skulle nämligen denne eller det lilla barnet snart avlida. Något som prästerna länge var emot var också att döpa barnet till mer än ett namn. Anledningen till att föräldrarna ville det var att om barnet blev sjukt, kunde man byta tilltalsnamn, och förhoppningsvis skulle barnet då friskna till. Sån vidskepelse kunde ju naturligtvis inte prästerna tillåta.

Här i Sverige börjar nu namnen som var populära vid sekelskiftet 1900 att komma tillbaka. Namn så som Elsa, Alice och Astrid för flickor och Axel, Hugo och Ivar för pojkar är åter igen i ropet.  I topp förra året låg Elsa med 872 flickor som döptes till detta namn, och William bland pojkar då 977 gossar fick det tilltalsnamnet.

Däremot är namn som var populära från 1930-talet fram till 1960-talet helt ute. Namn så som Lena, Ulla, Barbro och Leif, Bengt och Kjell. Än mindre populära är de dubbelnamn som var vanligt förekommande vid denna tid, så som Britt-Marie, Lars-Göran, Jan-Erik och Maj-Britt. Ser man till de flicknamn som var populära när jag föddes på 1970-talet till vilka Camilla, Malin, Therese, Linda och Jenny hör, så blir även dessa namn väldigt sällan valda idag. Men vi vet att namn kommer tillbaka så småningom.

Återvänder vi till äldre tider så var det då vanligt att ta namn från Bibeln. När vi kristnades så ersattes våra fornnordiska namn av Johannes, Jakob, Petrus, Nathanael och Mattias. Vi får inte heller glömma att valet av namn förr påverkades av influenser från andra länder. Under de år som tyska Hansan var stark fick vi namn som Fredrik, Herman och Wilhelm. Under frihetstiden var franska kvinnonamn på modet, exempelvis Louise och Charlotte. När vi sedan närmar oss slutet av 1700-talet så börjar det komma in engelska namn som John och Jenny.

Helt borta är dock ändå inte våra fornnordiska namn. Ett exempel på det är namnet Astrid som jag nämnde tidigare. Andra nordiska namn som lever vidare än idag är Ellen, Erika, Alva och Tyra, och på pojksidan Algot, Ebbe, Ture och Vilgot för att nämna några.

Idag strävar unga föräldrar mer åt att ge sina barn lite mer ovanliga och personliga namn istället för att återanvända äldre släktnamn. Samtidigt finns det en trend där vi låter oss inspireras av framför allt film och tv-serier. När filmserien Twilight kom för några år sedan var det många små flickebarn som döptes till Bella. Även filmserien Harry Potter har gjort namn som Hermione, Viktor och till och med Sirius mer vanliga på senare år.

Daenerys

Den 24 april i år är det (äntligen) premiär på sjätte säsongen av Game of Thrones, som även den inspirerat till nya namn. I England var det hela 244 flickor som döptes till Arya förra året efter karaktären Arya Stark (se bilden högst upp). I USA är Arya det namn som klättrar fortast i popularitet just nu bland val av flicknamn. Även Khaleesi är ett populärt val, vilket är lite märkligt. Khaleesi är nämligen en titel (hustru till Khal) och inte ett namn. Khaleesi heter egentligen Daenerys i tv-serien (spelad av Emilia Clarke).

Så frågan är vilka fantasifulla namn våra ättlingar i framtiden kommer kunna fylla sina släktträd med… och vilka fantasifulla namn har du själv i ditt eget släktträd?

Relaterade inlägg:

Ska vi normalisera våra förfäders namn?
När du vill veta lite mer om Dopboken

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s