8 råd till dig som precis ska börja släktforska

För ett tag sedan frågade jag de lite mer erfarna släktforskarna i Facebookgruppen Släktforskning vad de önskar att de hade fått för råd när de började släktforska. Hur man börjar släktforska finns det många fina guider både på nätet och utgivna i bokform, men här följer några råd och tankar som gör att du på sikt kommer att bli mer effektiv redan från början, och framför allt spara tid åt dig själv när du forskar. Se dem inte som pekpinnar, utan en genväg till att redan från start bli en bättre släktforskare.

1. Låt det ta tid och ha gott med tålamod

När man börjar släktforska och upptäcker hur spännande det är att följa sin släkt bakåt i tiden är det lätt att ha lite för bråttom. På bara några timmar kan man med kyrkböcker och framför allt olika register och andras publicerade forskning ta sig flera hundra år tillbaka i tiden. Men det är inte så roligt att efter kanske en tid eller i värsta fall flera år inse att man halkat in på fel föräldrar till en person och lagt hundratals timmar på en släktgren som faktiskt inte hör till sitt träd. Så ta det lugnt, och försök arbeta metodiskt.

2. Skriv ner/ange alltid källa

När du forskar kommer du hitta information om dina släktingar på många olika ställen. Anteckna därför alltid var någonstans du hittat varje uppgift (källhänvisning). Även om det tar en liten stund så kommer du spara mycket tid på sikt. När du vill kontrollera en uppgift du antecknat vill du inte behöva sitt och bläddra igenom hundratals sidor i kyrkböckerna igen. Dessutom är det mycket lättare för andra som tar del av din forskning att verifiera dina uppgifter och ditt forskningsresultat blir därmed mer seriöst.

3. Använd i första hand originalkällorna

Det finns idag många indexerade register och databaser, avskrifter och andras forskning. Dessa register och forskningsresultat sparar dig mycket tid när du söker information, och kan vara behjälpliga när du själv har kört fast, tappat bort någon person eller ge dig tips på information som du själv har missat. Men alla dessa sekundära källor kan innehålla fel, så kontrollera alltid uppgifter mot originalkällan.

4. Begränsa din forskning

Det kanske låter märkligt, men fundera på hur djupt och framför allt hur brett du vill forska. Släkt till ingifta personer i ditt träd som du inte har blodsband med, kanske andra hustrun till din farmors far och hennes föräldrar, eller avlägsna släktingars barnbarn och ättlingar kan vänta. Det går alltid att utöka sin forskning med tiden, men de första åren kommer du ha fullt upp med dina egna förfäder och deras barn. Istället för att samla så många personer i ditt släktträd som möjligt, ägna mer tid åt varje person, utforska deras liv och försök hitta så mycket information du kan om varje individ – släktforskning består av så mycket mer än bara namn och årtal.

5. Släktforska metodiskt

I början är det så spännande och kul att hoppa runt i sitt släktträd och se vad man hittar. Men ganska snart kan det vara klokt att börja forska mer metodiskt och utforska/dokumentera en generation i taget, familj för familj. Följ varje person genom livet i husförhörslängder och församlingsböcker. Hoppar man direkt till födelseboken när han hittar någon i husförhörslängden kan man råka ta fel person och komma på villovägar. Dessutom kan man missa värdefull information om man inte letar i alla kyrkböcker där personen kan förekomma.

6. Fundera på hur du vill dokumentera din forskning

Det finns flera olika släktprogram till datorn att använda för att dokumentera, flera av dem är dessutom på svenska, utvecklade i Sverige. Många väljer att använda både ett släktprogram för att bygga sitt släktträd i kombination med exempelvis Microsoft Word för att dokumentera berättelser, livshistorier och annan text. (Själv föredrar jag att dokumentera allt i Word, och då är det bäst att skapa en mall först som man kan använda så resultatet blir enhetligt.) Vilket sätt du än väljer, så är det alltid bäst att dokumentera din forskning digitalt så du lätt kan ta en säkerhetskopia och din forskning därigenom blir säker. Ett bra tips kan också vara att ha en liten loggbok vid sidan av, där du skriver upp kluriga släktgåtor, vad du ska göra härnäst etc., flera av släktprogrammen har stöd för detta digitalt.

Exempel på Svenska släktprogram är Genney, ArkivDigital, MinSläkt och DisGen.

7. Lär dig äldre tiders skrivstilar

När du kommer tillbaka till 1700-talet så kommer du stöta på den så kallade tyska (nygotiska) skrivstilen. Ta dig tid och lär dig dessa bokstäver, du kommer ha stor fördel när du själv kan tyda handstilen. Det finns flera bra böcker att läsa för att knäcka den läskoden. Ta även hjälp av andra släktforskare för att tyda det som du själv kör fast på, och det kommer vara ofta i början, så är det för alla – men när du får hjälp, hasta inte vidare utan jämför bokstav för bokstav av texten du har fått hjälp med så kommer du lära dig mycket fortare att läsa handstilen själv.

8. Använd i första hand Arkiv Digital och Riksarkivet

Många får upp ögonen för släktforskning genom reklam i tv och internet från utländska aktörer som Ancestry och Myheritage. Dessa lockar med att du ska hitta din släkt genom en knapptryckning och att de har miljoner och åter miljoner poster att söka i. Men för oss med svenska anor (förfäder) är Arkiv Digital och Riksarkivet överlägsna att forska med då de har långt mycket mer originalkällor (kyrkböcker, bouppteckningar, mantalslängder, domböcker, fängelsearkiv och mycket annat) som inte alls finns hos de utländska aktörerna eller i begränsad omfattning). Ancestry och Myheritage använder man istället periodvis när man söker sina släktingar som har emigrerat. Riksarkivet är gratis, och även om Arkiv Digital kostar lite så är det definitivt värt det, då hela deras bildarkiv är i färg och de har flera unika register. Arkiv Digital finns allt som oftast även gratis tillgängligt på ditt kommunbibliotek.


Att släktforska ska vara spännande, intressant och framför allt kul.
Förhoppningsvis så får du nytta av några av råden ovan
när du börjar utforska dina anors (förfäders) livsöden. Lycka till!

Läs gärna även följande inlägg:

Börja släktforska

Att undvika vanliga misstag

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s