Astrid Lindgren och hennes Vimmerby

När jag i januari 2015 påbörjade arbetet med min blogg så var tanken att jag här skulle skriva om både tips och mina erfarenheter inom släktforskning, men även få med en portion av lokalhistoria och intressanta livsöden. Jag har nu passerat 50 inlägg under de 17 månader som jag bloggat. Som Vimmerbybo så finns det så klart en person som jag ännu uppenbart inte skrivit om – allas vår sagotant Astrid Lindgren. Men vad skulle jag kunna skriva som inte redan har skrivits om Astrid?

Astrid1Astrid i Vimmerby födelsebok

Vimmerby är en liten stad belägen i de djupa skogarna i norra Småland. Genom århundradena har Vimmerby varit en naturlig knutpunkt för handel med varor och inte minst oxar. I denna lilla idylliska stad föddes Astrid en kall novemberdag 1907. Tack vare sin fantasi och genom sitt författarskap har Astrid blivit näst intill synonym med Vimmerby. På Vimmerby torg sitter Astrid staty där barn och vuxna klänger och klättrar varje sommar för att bli fotograferade. Varje skolstart står eleverna utanför Astrid Lindgrens skola och får höra av rektorn att det finns bara en enda skola i hela landet som får heta Astrid Lindgrens skola och på skolavslutningen sjungs Idas sommarvisa i kyrkan. Ute vid brandstationen ligger Astrid Lindgrens värld, ett stenkast ifrån hennes föräldrahem Näs. När jag var liten spinkig grabb hette det Sagobyn då det grundades 1981. Då fanns endast Katthult uppbyggt – Emil i Lönnebergas hus med några små uthus. Från början ville Astrid att det skulle vara gratis inträde för alla barn, men idag har det vuxit till en stor kommersiell nöjespark på 130.000 kvadratmeter. Varje år besöker över 400.000 personer nöjesparken och merparten av dessa är svenskar, danskar, norrmän och tyskar.

Astrid2Astrid inskriven som elev 497 i huvudboken för Folkskolan i Vimmerby 1908-1922
Astrid Lindgren skolfoto
Här ett skolfoto från 1917 i Vimmerby. Ser du vilken flicka som är Astrid Ericsson?

Astrid är den som satte Vimmerby på världskartan, och även om hon växte upp och gick i skola här, och dessutom arbetade två år på Vimmerby tidning, så är det få som tänker på att hon faktiskt flyttade ifrån Vimmerby redan 1926. Astrid flyttade till Stockholm och där blev hon kvar hela sitt liv. Sitt barndoms Småland bar hon dock med sig i hjärtat livet ut. Mycket av de upplevelser, synintryck och fantasier från sin uppväxt sattes på pränt i de härliga och fantastiska böckerna om Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn, Rasmus på luffen, Madicken och Mästerdetektiven Blomkvist för att nämna några. Vi har alla läst hennes böcker när vi var små, och när vi växer upp läser vi de i sin tur för våra barn. Astrids böcker har nått långt utanför Sveriges gränser, och berättelserna tilltalar både ung och gammal.

Borgmästargården1910Att Astrid hade mycket inspiration att hämta från sitt barndoms Vimmerby ser vi ett utmärkt exempel på här. Fotot är taget runt 1910 vid borgmästargården, och det är nästan så man kan ana Emil eller Pippi ska komma gående utmed gatan.

Hur är det då att bo i en liten stad som Vimmerby, som översvämmas med turister varje år? Det finns både positiva och negativa sidor förstås. Att springa in på ICA för att handla två liter mjölk på vägen hem från jobbet tar inte bara några få minuter. I centrala Vimmerby där det redan från början är mycket enkelriktat och även avstängda gator får man kryssa och pressa sig förbi felparkerade bilar.

Men samtidigt är det roligt att staden ändå blommar upp så mycket som den gör på sommaren. Det har också varit väldigt positivt att ha en så pass stor lekplats för min dotter när hon växt upp.
Det roliga är också att Astrid Lindgrens värld är unik. Det är skönt att en varm sommardag strosa runt bland träden, titta på folk, och äta god mat allt medan barnen leker och har roligt. Även om det är mycket turister i parken så är det inte dessa timslånga köer som det är på Liseberg och Gröna lund. Du måste inte heller som på Kolmården gå långa sträckor för att ta dig mellan sevärdheterna utan allt känns nära, gemytligt och glatt.

På eftermiddagarna runt klockan 17:00 går det ett lämmeltåg med turister, framför allt barnfamiljer med trötta, gråtande och skrikande barn från Astrid Lindgrens värld till hotellet uppe vid torget och andra boenden. Det är nog inte så många av dessa som vet om att på vägen tillbaka passerar de Vimmerby kyrkogård där Astrid Lindgren har sin eviga vila i ett fridfullt hörn. Vid samma gravplats vilar även hennes föräldrar Samuel och Hanna.

AstridLindgren

Även om Astrid själv flyttade från Vimmerby redan 1926, och att hon i ett resebrev publicerat i Vimmerby tidning 1925 skrev; ”Kära lilla Vimmerby, du är egentligen ingen dum stad att komma hem till, meen Gud bevare oss för att stanna här för alltid.”, så har hon ändå starka band till staden genom sin släkts historia. Båda hennes föräldrar var förvisso födda utsocknes, fadern Samuel i Homphorva i Pelarne socken och modern Hanna i Pelarnehult i Pelarne. Men går vi längre tillbaka i tiden så finner vi Astrids Vimmerby-anor. Hennes farfars farmors farfars farfar var Carl Olofsson, född i Vimmerby på slutet av 1580-talet. Han var senare skattebonde i Näs Västergård i Rumskulla samt även sexman och kyrkovärd. Hans far var Olof Månsson som var bonde och gästgivare i Vimmerby, nämndeman i Sevede härad och riksdagsman. Olof var med under Carl IX kröning i Uppsala där han mördades den 15 mars 1607. Olof Månsson har jag skrivit om i min bok ”Vimmerby stads historia” under historien Öjar Benedictis kamp.

Men vi behöver faktiskt inte gå så långt tillbaka i tiden för att hitta släkt till Astrid i Vimmerby. Hennes morfar Jonas Peter Jonsson föddes 1832 i Djurstorp Vimmerby lfs, och hans maka, Astrids mormor Anna Lovisa Petersdotter föddes 1842 i Gryssebo i Vimmerby lfs.

NäsAstrids barndomshem Näs.

Astrids morfars far, Jonas Persson föddes 19 september 1800 i Gissemåla, Vimmerby lfs och blev bonde i Djurstorp. Han dömdes för dråp och förpassades till Malmö där han var fången i flera år innan han benådades 1848 och fick återvända till Vimmerby.

Adlig släkt då? Jodå, även Astrid hade sin beskärda del av blott blod i ådrorna, men vi får gå tillbaka till 1500-talets Belgien. Astrids farfars morfars mormors morfars farfars far var Thomas De Rees som föddes 7 september 1535. Han var en förnäm och betydande köpman i Antwerpen men som fick fly för den spanska inkvisitionen då han tillhörde fel tro. Hans far var Louis De Rees som adlades 1531 av kejsaren Karl V.

Återvänder vi för en stund till Vimmerby kyrkogård så finns inte så långt från Astrids grav ett järnkors på vilket det står; ”Späda bröderna Johan Magnus och Achates Phalen döde 1860”.Denna grav gav Astrid inspiration till att skriva boken om Bröderna Lejonhjärta som gavs ut hösten 1973.

Lejonhierta

Johan Magnus Evald, född 1/8 1850 och Gustav Leo Achates född 3/6 1858 var söner till kapten och riddaren Adolph Christer Phalén och Eva Carolina von Segebaden. Familjen bodde i Västra kvarteret på gård nr 17. Båda bröderna drabbades på hösten 1860 av rödsoten. Först dog Johan Magnus den 9/9 och några dagar senare dog Achates den 14/9. Något stort utbrott av rödsot var det dock inte detta år, förutom bröderna Phalén var det bara 3-åriga skomakardottern Albertina som dog av rödsoten.

Relaterade inlägg:

Båtsmansbacken i Vimmerby
Vimmerby Näs – prästbostället med anor från medeltiden

Källreferens

Vimmerby landsförsamling CI:4 (1895-1921) Bild 102 / sid 94 (AID: v175235.b102.s94)
Vimmerby stadsförsamling CII:1 (1846-1861) Bild 140 / sid 269 (AID: v41473.b140.s269)
Vimmerby stadsförsamling AI:12 (1859-1862) Bild 61 / sid 48 (AID: v24386.b61.s48)
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s